Search
Close this search box.

Il signor Bruschino

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Jedno od ranijih ostvarenja velikog Rossinija operna je farsa o tome što smo sve spremni učiniti da dođemo do ruke voljene osobe. U režiji Dinka Bogdanića.
autorski tim funkcija
Gioachino Rossiniskladatelj
Vladimir Kranjčevićdirigent
Mario Čoporglazbeni suradnik
Mislav Pavlinkoncertni majstor
Danijela Maras Mendinkovićkoncertni majstor
Barbara Bourekkostimograf
Dinko Bogdanićredatelj
Dinko Bogdanićscenograf

Il signor Bruschino, jedno od najranijih skladateljskih, pa ujedno i opernih ostvarenja Giachina Rossinija, ljubavna je farsa u jednom činu koja se temelji se na libretu Giuesppea Foppe, koji se, opet, temelji na dramskom tekstu Alissan de Chazeta i E.T.M. Ourrya. Opera je skladana 1912., a svijetlo dana vidjela je već početkom sljedeće godine, točnije 27. siječnja 1813. u Teatru Giustiniani u venezijanskom predgrađu San Moise.

Sofia i Florville su smrtno zaljubljeni jedno u drugo. To naravno ne bi bio problem kada bi se njihovi očevi, odnosno skrbnici slagali, ali baš suprotno – oni se ne podnose. Nesrećom ali ipak srećom, Florvillov otac umire, pa se situacija lagano olakšava, iako ne u potpunosti. Gaudenzio, Sofijin skrbnik, ima plan Sofiju udati za sina svog starog prijatelja – signora Bruschina, iako ga ona nikad nije niti upoznala. Na putu da upozna svoju buduću suprugu, mladi Bruschino, sklon piću, zaluta u jednu gostionicu, pa napravi i račun koji nema s čim platiti, pa tako tamo biva i zadržan. Ovo daje priliku Florvillu, da dođe u Sofijin dom i predstavi se Gaudenziju kao mladi Bruschino. I to bi možda sve i prošlo kako treba, da se cijelom društvu nije pridruižio i otac, Bruschino stariji. U zamršenoj situaciji, Floriville će ipak natjerati Bruschina da prizna kako on je njegov sin, i naravno, dobiti Sofijinu ruku.

Iako pune komičkih momenata, osobito fizičke komedije i glume, koje su često u to vrijeme bili važniji od pjevačkog umijeća, Rossijine farse su ipek i vrlo specifične po tome što već teže melodramatskim formama, s čestim sentimentalnim brojevima.

Operu u jednom činu Il signore Bruschino prva je premijera novoosnovane Opere b.b. u koprodukciji s INK, a režira je - Dinko Bogdanić.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE