Login za korisnike

Naočale Eltona Johna

Istinita priča iz povijesti britanskog nogometnog kluba Watford ispričana kroz pomaknutu vizuru crnohumornog Davida Farra, a sve to u režiji Ksenije Krčar.

***

Davida Farra hrvatska je publika imala prigode upoznati još 1998. kad je kao mladi redatelj u usponu gostovao u zagrebačkoj Gavelli i tamo postavio Shakespeareovu Zimsku priču. U međuvremenu, Farr je od redatelja koji obećava postao etablirano redateljsko ime, bio na čelu dva londonska kazališta, ali i ostvario zavidnu dramatičarsku karijeru. No, od svih dramskih tekstova koje je do danas napisao najuspješniji je ostao jedan od njegovih ranih radova - Naočale Eltona Johna iz 1997., a iste je na scenu HNK Varaždin odlučila dovesti redateljica Ksenija Krčar.

Naočale Elton Johna komedija su koja spaja dva tipična britanska fenomena – nogomet i rock, a inspirirana je stvarnim događajima iz povijesti nogometnog kluba FC Watford, popularno zvanog Stršljeni. Povijest istog bila je prilično turbulentna, a sedamdesetih godina prošlog stoljeća financijsku injekciju dao mu je i pjevač i skladatelj s naočalama u naslovu - Elton John. U vrijeme najveće slave u klubu je radila i trenerska legenda Graham Taylor pod čijim se vodstvom 1984. mali i beznačajni klub probio do finala engleskoga kupa.

Oko watfordskog nogometnog kluba vrti se život glavnoga junaka Billa. Na dan kad Stršljeni igraju odlučujuću utakmicu sezone, Billu u posjet potpuno neočekivano dolazi njegov mlađi brat Dan, koji je Watford napustio prije šest godina. Usto, ne dolazi sam nego s vlastitom rock-grupom. Susret braće pokreće kolo ludih, komičnih situacija...

autorski tim
Siniša Medvedizbor glazbe
Vladimir Cvetković Severprevoditelj
Ida Križ-Posaveckostimograf
David Farrautor
Ksenija Krčarizbor glazbe
Slaven Edvin Botscenograf

izvođači
Berislav Tomičić Tim, u Danovom glazbenom sastavu
Ivan GlowatzkyDan, Billov brat
Jadranka KrajinaJulie, mještanka
Maja KovačAmy, mjesna nogometna navijačica
Marinko PrgaBill
Stjepan PerićShaun, u Danovom glazbenom sastavu

Odgovori