Login za korisnike

SaD SaM

Matija Ferlin nakon nekoliko godina lutanja s inozemnim kompanijama ponovno radi u Hrvatskoj, gdje ga najčešće možete sresti u Puli ili Svetvinčentu, a povremeno svrati i na zagrebačke festivale.

***

 

Matija Ferlin spada u koreografe najmlađe generacije koji su u Hrvatskoj još dovoljno mladi i nepoznati da se mogu predstavljati na Platformi mladih koreografa (2006.), a da su pritom već ostvarili zavidnu internacionalnu karijeru. Njegova biografija sastoji se od rada s poznatim imenima kao što su David Zambrano, Diego Gil, Ame Henderson, Keren Levi i Martin Butler, a nakon završetka studija na School for New Dance Development u Amsterdamu, gdje je bio jedan od najmlađih ikad primljenih, dvije godine je proveo ili na turneji ili u Berlinu kao izvođač u Sasha Waltz & Guests.

Kod Sashe Waltz došao je preko audicije, na kojoj su nakon tri kruga od 1300 prijavljenih u kompaniju primili njih šest. Audicija je bila svojevrsni početak rada na projektu Gezeiten, koji govori o preobrazbi skupine, prostora, pojedinaca tijekom katastrofe. Za istu kompaniju, pleše i u koreografiji Luca Dunberryja, jer Sasha Waltz, osim što sama koreografira, producira i male projekte svojih suradnika.

Queer nam ponovno dovodi, doduše Revisited verziju koreografije SaD SaM, jer se ona, sukladno naslovu, stalno mijenja. Predstava se intimistički bavi osobnom pričom iz razdoblja koje organizatori Queera zovu ‘na rubu dječaštva’, a svoj scenski svijet Matija Ferlin gradi na rubovima između plesa i kazališta, jer kako sam kaže, ne zanima ga razlika između kazališnog i plesnog. Iako mu se sklonost izrazito konceptualnom teatru, na tragovima Jérômea Bela, Gillesa Jobina i Xaviera Le Roya ne može poreći.

autorski tim
Ivo Bolskladatelj
Katalina Mellaautor
Matija Ferlinautor

izvođači
Matija Ferlin

Odgovori

POVEZANE VIJESTI