Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tjedni TV pregled

Tjedni TV pregled

Kao što je prošlotjedni tv pregled uglavnom bio posvećen operi, zajednički nazivnik ovotjednog su žene - od poznatih imena poput Sashe Waltz i Lade Kaštelan, do mlade redateljice rumunjskog podrijetla Elene Costelian...
Share on facebook
Share on twitter

Sasha Waltz & gosti
Ponedjeljak / 19.10/ 22:35/ ARTE
Nedjelja /25.10/ 06:00/  ARTE


Poznata berlinska koreografkinja Sasha Waltz , čiji je ansambl 2008. proslavio  15 godina postojanja, napravila je veliki projekt neposredno prije otvaranja obnovljenog Berlinskog Novog Muzeja. Muzej nije bio u funkciji još od  II. svjetskog rata, a arhitektonske radove pri obnavljanju vodio je David Chipperfield. Projekt je nastao u sklopu manifestacije ' Dialog 09  Neues Museum',  spoj je  umjetnosti, arhitetekture i  plesa, u radu na njemu je sudjelovalo preko sedamdeset plesača,  glazbenika i pjevača. Sasha Waltz iskoristila je cijeli muzej kao pozornicu svoje koreografije, neke od plesača naslonila je na zid, postavila u niše za kipove... izvedba prelazi iz egipatske i grčku dvoranu muzeja dok se  velika scena događa na središnjem stepeništu.  Sasha Waltz se i prije bavila spojem arhitekture i drugih umjestnosti što je jedan od razloga zašto je izabrana za ovaj projekt.

Drugi red partera
Petak / 23.10/ 17:05/ HRT 2
Petak / 23.10/  00:39/ HRT 1


'Drugi red partera' je emisija koja želi posredovati između kazališta i kazališne publike. Koncipirana je tako da postoji dio reportaža i studijski dio u kojem gosti raspravljaju o temama s područja kazališne umjetnosti, no do zaključivanja ovog teksta nismo saznali o kojim je gostima i temi riječ ovog tjedna...

Lada Kaštelan: Prije sna
Subota/ 24.10/ 00:30/ HRT 2

'Prije sna' je snimka predstave koju je prema tekstu Lade Kaštelan, režirala Nenni Delmestre prije pet godina u DK 'Gavella'.  Glavni likovi su šest žena smještenih na ginekološkom odjelu jedne bolnice. Bez obzira na bolničko okružje, one se susreću sa svim problemima suvremenog hrvatskog društva, tako da se kroz dramu provlače motivi razlike između  ruralnog i urbanog,  bogatog i siromašnog, politički podobnog i nepodobnog, PTSP-a... Nova izvedba istoga teksta nedavno je imala premijeru u HNK-u u Splitu. U predstavi glume Jelena Miholjević, Anja Šovagović Despot, Slavica Knežević, Ksenija Pajić, Boris Svrtan, Helena Buljan, Marina Nemet, Filip Šovagović, dok scenografiju potpisuje Dinka Jeričević,  a režiju snimke Branko Ivanda.

Noć
Subota /24.10./ 02:45/ ARTE

'Noć' je zamišljena kao emisija za video-umjetnike i cijelu alternativnu scenu. Raspon tema kojima se bavi je vrlo širok: kazalište, filozofija, putovanja, mediji i sama televizija.

Opera box
Nedjelja /25.10/ 09:15/ HRT 1

'Opera box' je emisija koja se bavi operom i ovo joj je 17. sezona prikazivanja. No, na detaljinije podatke o ovoj emisiji po običaju nismo naišli na službenim internetskim stranicama.

Transit
Nedjelja /25.10/ 09:50/ ARTE

Na petom festivalu 'Premiere' u Strasbourgu se ove godine predstavila mlada redateljica rumunjskoga podrijetla Elena Costelian s predstavom i tekstom 'Transit'. U predstavi prikazuje svoja sjećanja iz djetinjstva provedenoga u Rumunjskoj,  koje su obilježila dva događaja -  slika očevog bijega  iz Rumunjske 1984., za kojim su supruga i djeca otišli godinu dana kasnije, te  suđenje i smrt rumunjskog diktatora Nicolaea Ceausescua i njegove supruge, čije su slike pogubljenja na Božić 1989. obišle svijet. Redateljica je ta dva događaja postavila u dvije različite prostorije: u učionicu gdje se događaju osobna sjećanja autorice na djetinjstvo te u sudnicu gdje su smještena kolektiva sjećanja  Rumunja. Elena Costelian, inače  bivša studentica škole likovnih umjetnosti u Strasbourgu, izmjenjujući kolektivna i vlastita sjećanja postavlja pitanja o odnosu prema prošlosti, ali i budućnosti istoka Europe.

Pjena dana
Nedjelja/25.10/ 10:40 / ARTE

'Pjena dana' je kazališna adaptacija romana pisca Borisa Viana, koju ćemo na ARTE-u gledati u režiji mladog njemačkog redatelja Alexandera Riemenschneidera. Predstava, inače u produkciji hamburškog ' Sankt Pauli Theater' je također prikazana na festivalu 'Premiere'  ovoga proljeća.  Roman 'Pjena dana' objavljen je 1946. godine i započinje riječima: ' Postoje samo dvije stvari: ljubav s lijepim djevojkama, i to na sve moguće načine, i glazba New Orleansa ili Dukea Ellingtona.'

Roman je to o tragičnoj ljubavi između Colina i Chole. Colin i Chole se vole, no ubrzo nakon vjenčanja, ona počinje kašljati, a zatim stiže i liječnička dijagnoza - raste joj lokvanj (lišaj) na plućima. Colin u svojoj bespomoćnosti troši sav novac na egzotično bilje kojime okružuje Chole.  Zdravstveno stanje Chole se pogoršava i cijeli njihov život izmiče kontroli...
Redatelj je 'Pjenu ljubavi' postavio na minimalistički uređenoj pozornici, s pet glumaca.  Predstava je osvojila prvu nagradu na 'Projektu 2008 Istropolitana' u Bratislavi, i do sada je gostovala na festivalima u Moskvi, Salzburgu i Parizu.
Alexander Riemenscheider (1981)  studirao germanistiku,  glazbu i medijske studije u Bonnu, a od 2005. kazališnu režiju  na  Theaterakademie Hamburg. Diplomirao je s  predstavom 'Kaligula' Alberta Camusa u kazalištu 'Kampnagel' u Hamburgu.

Pet minuta nježnosti
Nedjelja / 25.10. / 21:15/ HRT 1

'Pet minuta nježnosti'  je tv- drama mlade redateljice Suzane Ćurić. U tv- drami ispričana je ljubavna priča između mladog para, arhitektice Nine i pravnika Igora. Problemi nastaju kada se par odluči na zajednički život. U 'Pet minuta nježnosti' glume Marinko Prga i Anita Matić.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI