Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Dalmatinac nosi mjuzikl oko vrata

Dalmatinac nosi mjuzikl oko vrata

Dok jednima zabranjuju ulazak u EU, druge vode na turneju po Americi. 101 Dalmatinac pjevajući će ove zime obilaziti SAD, a na kraju vjerojatno završiti i na Broadwayu. Ministar Jandroković još se nije oglasio.
Share on facebook
Share on twitter

‘Not long ago, there lived in London a young married couple of Dalmatian dogs named Pongo and Mrs. Pongo. They were lucky enough to own a young married couple of humans named Mr. and Mrs. Dearly, who were gentle, obedient, and unusually intelligent - almost canine at times.’

Priču o 101 Dalmatincu znaju valjda već i vrapci na grani,  iako onih ostalih nekoliko stotina tisuća Dalmatinaca od toga ima malo koristi. Naime, točkaste pse, koji (samo) dijele ime sa stanovnicima najvećeg dijela hrvatske obale, u svijetu je proslavio Disenyev crtić, a ne napori našeg ministarstva turizma. Ili Mladena Grdovića & Torcide.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=SnD4D3xA6rw]
Torcida feat. Grdović: Dalmatinac sam

No, prava je autorica sage o  101 Dalmatincu - Dorothy Gladys "Dodie" Smith, koja je osim psećeg romana napisala je još i svu silu drugih, kao i niz drama.

Roman koji se u izvorniku zove The Hundred and One Dalmatians, or The Great Dog Robbery objavljen je 1956. godine, a 1961. Disney je po njemu snimio i crtić,  tridesetak godina kasnije i igrani film, te potom - nastavke za oba.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=LEc0woB3piM&feature=related]

Zašto se na kraju ista kompanija s već bogatim iskustvom produciranja na Broadwayu (Lion King, Mary Poppins) nije odvažila napraviti i mjuzikl - nitko ne zna. Umjesto Disneya cijelog se projekta sjetio producent  Luis Alvarez, te nakon  što je otkupio prava na izvornu knjigu, okupio impresivnu ekipu. Libreto je napisao B.T. McNicholl, glazbu Dennis DeYoung, jedan od osnivača rock benda Styx i autor glazbe za mjuzikl Zvonar Crkve Notre Dame, a režije se prihvatio četverostruki dobitnik nagrade Tony, Jerry Zaks. Cruellu igra Rachel York, Ponga James Ludwig a Mrs. Pongo je Catia Ojeda.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=-4v-ak3oQ3E]
Rachel York

Predstava je premijerno izvedena 13. listopada u Minneapolisu, a uskoro kreće na turneju po Americi na kojoj je jedna od destinacija i New Yorku, na čijem će se Madison Square Gardenu zadržati tri tjedna. Sva je prilika da će nakon turneje završiti i na - Broadwayu.

No, ono što je najzanimljivije jest činjenica da u mjuziklu igra 15 pravih, živih pasa - doduše - samo na kraju prvog čina i u finalu.

Dalmatineri su mjesecima trenirali na jednoj farmi na Floridi. Ali ne brinite. Čuva ih se kao kap vode na dlanu. Na turneji ih neprestano prati i četvero trenera koji će se o njima brinuti. Putuju u specijalnom autobusu koji su mediji prozvali rolling doggie palace, a s njima i prijenosno pseće igralište. Od petnaest pasa, devet je lutalica, dok su ostali - umirovljeni izložbeni psi. Nakon što turneja završi, psićima će ekipa mjuzikla naći dom ili će ih glavni trener Joel Slaven povesti na svoju farmu.

Psi imaju i alternacije; svaki pas zna nekoliko trikova u slučaju da jedan od njegovih kolega za vrijeme predstave ne bude raspoložen za izvođenje svojeg trika.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=h00q6ad1AQI]

Osim što je sama priča ispričana iz psećeg kuta gledišta, i vizualno se pokušava dočarati pseća perspektiva. Glumci koji igraju ljude hodat će na kratkim štulama, da bi se lakše dočarala razlika ljudi i pasa. Scenografija je nakošena da bi se stvorio dojam visine. Kostimi neće biti klasično životinjski, ali će svakako biti točkasti. Mnogobrojne štence koje Cruella skuplja za svoj krzneni kaput glume - djeca.

Dok 101 Dalmatinac ne stigne do Broadwaya, ili  barem dok ne dobijemo prve medijske reakcije na njega, za sve vas ljubitelje i pasa i kazališta na raspolaganju je Trešnjin mjuzikl Svaki pas ima svoj dan. Ako biste pak kojeg psa i usvojili, javite se svakako ekipi lanjske produkcije Timbuktu u kojoj je glumilo dvanaest pasa iz azila za životinje, a od kojih brojni još traže dom.

Vau!

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI