Naslovnica > VIJESTI > PLES > Karlovac Dance Festival 011

Karlovac Dance Festival 011

Karlovac Dance Festival (KDF 011) ove se godine održava jedanaesti put.
Share on facebook
Share on twitter

Ljetno izdanje odvijat će se od 26. do 31. kolovoza na brojnim karlovačkim eksterijerima i u prostoru Ateljea suvremenog plesa, a obuhvatit će gostujuća događanja, vlastite izvedbene produkcije te rezidencijski i radionički program kojima će se karlovačkoj publici predstaviti domaći umjetnici, ansambli i kolektivi.

Program otvara suradnička plesna predstava Na vodi i pored vode (45°29’18.3″N 15°33’39.7″E) na pješčanoj plaži na Korani u koreografiji i izvedbi šest članica Nomadske plesne akademije Hrvatske koje se okružene prirodom usredotočuju na potencijale suradnje, zajedništva i dijeljenja. Predstava započeta prošle godine u koprodukciji NDA i KDF-a nastaje u sklopu mini umjetničke rezidencije kojom se propituju različite stvaralačke ideje, dijeljenje prakse i kratke improvizacijske intervencije nadahnute zajedničkim radom i specifičnim lokacijama.

Ples za parkove dio je festivalske programske produkcije potaknute 350. obljetnicom uređenja prvog parka poznatom kao Vojna bašta i početkom parkovne kulture u Karlovcu. Jedna je od provodnih ideja Karlovac Dance Festivala tijekom svih festivalskih izdanja promicanje ekološke svijesti i održivosti.

Mondrianovi zvuci autorica Paule Bučar, Ane Horvat i Deborah Hustić u produkciji Radione igriva je instalacija koja potiče posjetitelje na samostalnu ili kolektivnu igru zvukom, a postavit će se u javnom prostoru Vrbanićeva perivoja te će građani stajanjem ili skakanjem po raznobojnim površinama stvarati elektronički zvuk koji autorice moduliraju i patchiraju kroz multiprocesore, sintesajzere i elektroakustičke objekte.

Tijelo-grad Larise Lipovac Navojec u izvedbi karlovačkih plesačica korelacija je tijela i prirode. Plesačice u ambijentu parka tijelima oblikuju slike, a njihova se tijela integriraju u okoliš, transformirajući jednu sliku u drugu. Publika prati izvedbu prateći kretanje plesačica kroz park. Uz ta dva parkovna događanja predviđene su festivalske šetnje i plesni piknik.

Izvedbeni dio programa ljetne edicije KDF-a zatvara predstava Spektakl u koreografiji Irme Omerzo i izvedbi plesačica Studija za suvremeni ples koja se bavi nasljeđem najstarijeg hrvatskog plesnog ansambla. Plesni vokabular nastaje na temelju izabranih fotografija iz arhivske građe Studija, a koreografija istražuje unisono kretanje i mogućnosti njegova dekonstruiranja, tragajući za granicama, okvirima i kombinacijama zajedništva.

KDF 011 u ljetnom izdanju organizira i dvije radionice. Povezujući glas i pokret, radionica Glas i tijelo Lane Hosni koncentrira se na potencijale glasa, obrasce disanja, unutrašnji i izvanjski prostor, emotivno tijelo, glas kao taktilno i osjetilno iskustvo te traženju zajedničkog zvuka putem vokalnih improvizacija i naučenih pjesmama višeglasnih melodija. Radionica Plesna začitavanja Ivane Slunjski posvećuje se poveznicama književnoga djela i plesnoga djela, posebnostima, preklapanjima i razilaženjima dvaju medija te intermedijskom dijalogu, što će se razmatrati na temelju pripremljenih književnih primjera i snimaka plesnih djela. Obje radionice otvorene su svima zainteresiranima neovisno o prethodnim iskustvima.

Prijave i informacije o radioničkim programima: info@freedance.hr, 099 388 7307.

Više o festivalskim programima: https://freedance.hr/kdf-hr/.

S obzirom na epidemiološku situaciju te u skladu s preporukama, festivalski program prilagodit će se situaciji radi maksimalne sigurnosti svih izvođača, sudionika i posjetitelja.

Karlovac Dance Festival organizira i producira Centar za plesnu i izvedbenu umjetnost F.R.E.E. D.A.N.C.E. Karlovac uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija RH i financijsku potporu Zaklade Kultura nova te u partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Karlovca.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI