Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Preminuo Ruben Radica​

Preminuo Ruben Radica​

Jučer je u 91. godini života u Zagrebu preminuo akademik Ruben Radica, jedan od najuglednijih hrvatskih skladatelja suvremenoga doba, istaknuti glazbeni pedagog i član Hrvatskog društva skladatelja.
Share on facebook
Share on twitter
Ruben Radica rodio se u Splitu 19. svibnja 1931. godine. Glazbenu je poduku primio od djeda po majčinoj strani, velikog splitskog skladatelja Josipa Hatzea (1879.-1959.), a na Muzičkoj akademiji u Zagrebu je diplomirao dirigiranje (S. Zlatić) i kompoziciju (M. Kelemen). Usavršavao se kod brojnih velikih skladateljskih imena glazbe 20. stoljeća (V. Frazzi, R. Leibowitz, P. Boulez, O. Messiaen), a njegov skladateljski opus, skladbi iznimne ekspresivnosti i velikog smisla za zvučni kolorit, već odavno pripada najvažnijim stranicama hrvatske glazbene povijesti 20. i 21. stoljeća. Radičine skladbe, ubrajaju se među najzahtjevnije partiture hrvatske suvremene glazbe, kako sa stanovišta glazbenika izvođača, tako i u glazbeno-analitičkom smislu, s obzirom na visoke emocionalno-intelektualne dosege njegove pomno promišljene skladateljske poetike. Trajno će u Hrvatskoj ostati zabilježen Radičin trag u skladbama poput, Lirskih varijacija za gudače (1962.) koja je s velikim uspjehom praizvedena u Royal Festival Hallu u Londonu, ili Extensio (1973.) za orkestar i klavir ili XIII. Ura (1994.), dva soneta A.G. Matoša za tri zbora i orkestar ili Četiri studije ustrajnosti (2001.) za saksofonski kvartet. Duboka Radičina proživljenost hrvatske kalvarije u Domovinskom ratu, očitovala se posebno u scenskom misteriju Prazor (1990.), posvećenom „mučeništvu odabranih“ te skladbi Skrušeno (1992.), posvećenoj vukovarskim žrtvama. Napisao je i posljednju službenu harmonizaciju hrvatske nacionalne himne.
Duboki trag ostavio je Ruben Radica i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje su u razdoblju od 1963. do 2001., kroz njegovu klasu Polifonije i Aspekata suvremene glazbe, prošle brojne generacije hrvatskih glazbenika. Od 2000. godine postao je redovitim članom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a za svoj rad i dostignuća nagrađen je najvišim državnim nagradama: Godišnjom nagradom Vladimir Nazor (1973.), nagradom Vladimir Nazor za životno djelo (2010.), dvjema Vjesnikovim nagradama Josip Štolcer Slavenski (1978. i 1991.). Odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1995.).
Posljednji ispraćaj akademika Rubena Radice bit će u utorak, 3. kolovoza u 14.30 sati na splitskom groblju Lovrinac.
ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI