Naslovnica > VIJESTI > Radio pregled tjedna [14. – 20.6.2021.]

Radio pregled tjedna [14. – 20.6.2021.]

U tjednu bez premijernih naslova od repriza izdvajamo 'Sanja sam slonove' Ivice Đikića, 'Monovid-19, drugi val' grpe domaćih autora i 'Majstora i Margaritu' Bulgakova.
Share on facebook
Share on twitter

PONEDJELJAK,  14.6.2021.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Jasna Ažman i Lada Martinac Kralj: „SPOMENARI I SPOMENI BRLIĆEVCA - BOLJE DA PROPADE SELO VEĆ DA PROPADE OBIČAJ“

Spomenari obitelji Brlić zasnovani 1889. godine bili su zamišljeni kao knjiga dojmova gostiju koji pohode obiteljsko imanje Brlićevac i kao kronika vinogradarskih radova. Ova mala forma bavi se zapisima o slavljima Vincekova u vinogradu Brlićevih.

Redateljica: Katja Šimunić. Tonmajstorica: Marija Pečnik Kvesić. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Glume: Anja Đurinović, Ivan Glowatzky, Boris Svrtan, Dora Polić Vitez, Šiško Horvat Majcan.
Premijera: 9. 1. 2013.

 

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ

Ivica Đikić:  SANJAO SAM SLONOVE       

Nedavno objavljen drugi roman poznatog novinara i aktivista Ivice Đikića napeta je prozna mreža o kriminalno-policijskom podzemlju kao isprepletenom području mafijaško-političkih odnosa domaće turbulentne stvarnosti u obzoru nedavne ratne nevolje i njenih brojnih posljedica. Idejno-tematskom dominantom nesumnjivo aktualna domaća proza pritom se ne ustručava  nužno zadrijeti i u skriveni život sigurnosne službe i njenih slikovitih likova, prateći kriminalce, špijune, državne odvjetnike, emigrante u rasponu od sedamdesetih godina do devedesetih, u rasteru od Frankfurta, preko Brijuna pa do Zagreba, ne ustručavajući se porinuti u tragične svjetove sitnih duša koje razdire želja za uspjehom u crnom podzemlju.

Redatelj Dejan Šorak, za radio adaptirao Dubravko Torjanac, tonmajstor: Zoran Sajko, glazbena dramaturginja : Franka Meštrović, glumili su: Sreten Mokrović, Ana Kraljević, Vinko Kraljević, Žarko Savić, Franjo Kuhar i Dora Lipovčan.
Premijerno emitirano od 07.-11.1.2012.

 

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-IGRA

UREDNIK: HRVOJE IVANKOVIĆ

Jasna Jasna Žmak – Katja Grcić – Espi Tomičić – Tena Štivičić: MONOVID-19, drugi val

U proljeće 2020., u jeku širenja zaraze koronavirusom, kada su se stanovnici mnogih europskih država nalazili u karanteni, na inicijativu web portala drame.hr, Saveza scenarista i pisaca izvedbenih dijela  te časopisa Kazalište, devetnaestero hrvatskih dramatičara napisalo je monologe kroz koje su progovorili o novonastaloj situaciji. U dva radijska vala nudimo vam izbor tih glasova, kao odjek strahovanja, nadanja i kritičkog promišljanja autorica i autora zatočenih i zatečenih u stanju prisilnog mirovanja. Val drugi čine monolozi Jasne Jasne Žmak: „Bruno, petak 11.7.2020., Marseille“, Katje Grcić „Proljeće naše zlovolje“, Espija Tomičića „Stavi vodu za kavu“ i Tene Štivičić „Nježniji spol“.

Redatelj: Petar Vujačić
Datum premijere: 26. 11. 2020.

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Katja Šimunić: „PISMA CAMILLE CLAUDEL“ – 1.dio

Nisu to pisma koja je pisala Camille Claudel (1864-1943) nego ona koja su upućena kiparici. Napisala ih je istraživačica njezina djela čiji je studijski boravak u Parizu prožet ljubavlju prema toj sublimnoj umjetnici. Istraživanje započinje na otoku Saint-Louis gdje je Camille Claudel imala atelje.

Glume: Dunja Fajdić i Boris Bakal. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Tonska majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Prijevod, dramatizacija i režija: Katja Šimunić. Urednica: Željka Turčinović.
Premijera: 17.12. 2012. 

 

UTORAK,  15.6.2021.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Anja Maksić Japundžić: DUGA ULICA

Režija: Anja Maksić Japundžić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; tonmajstor: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović.
Glumi: Žarko Potočnjak.
Premijerno emitirano: 31.07.2013.

 

14,00 – 15,00, HR III
DOKUMENTARNA RADIO-DRAMA

UREDNIK: NIKICA KLOBUČAR

Višnja Biti: PRIJE SAM PROPLIVAO NEGO PROHODAO

"Prije sam proplivao nego prohodao" riječi su dvadesetsedmogodišnjeg zagrepčanina Ivana Budaka za kojeg i prijatelji i roditelji kažu da je izrazito duhovit, zanimljiv i s njim nikad nijen dosadno. Naime, Ivan je rođen s dječjom paralizom i kreće se uz pomoć hodalice ili invalidskih kolica, no to ga ni najmanje nije omelo da živi dinamično i aktivno možda i više od mnogih svojih vršnjaka. Nakon završene srednje škole odlučio se za izvaninsitucijalno obrazovanje, već prema interesima, a njih uistinu ima napretek. Trenutačno pohađa seminare za pomoćnog trenera za  invalidne osobe, a već godinama i sam  trenira plivanje i boćanje i to vrlo uspješno. Za ovu emisiju  snimali smo ga u njegovoj svakodnevici, bili s njim na treninzima, razgovarali s trenerima, pratili ga   u njegovom kretanju u invalidskim kolicima po ulicama tramvajima i autobusima u čemu mu svesrdno pomaže njegov osobni asistent Adam Šeruga, njegov vršnjak i prijatelj. Zajedno odlaze u kafiće, na pizzu i kolače, šetnje prirodom,u kino, na sportske utakmice i koncerte. S roditeljima od malena mnogo putuje i  oni su ga u potpunosti uključili u svoj i inače dinamiičan život, poštujući pri tom njegove mogućnosti i interese. Ivan kaže da su mu oni životni uzori.

U ovoj emisiji uz Ivana sudjeluje i njegov osobni asistent, njegovi roditelji Vesna i Neven, treneri i nećakinje.

Autorica: Višnja Biti; ton majstor: Miroslav Šeb; urednik: Nikica Klobučar
Datum premijere: 2.veljače 2021.

 

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-DRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ

Mihail Bulgakov: MAJSTOR I MARGARITA   1.dio

Jedan od najvećih bisera svjetske književnosti, Bulgakovljev roman „Majstor i Margarita“, donosimo u dva dijela. Prvi je dio nastao na osnovi kazališne dramatizacije Sanje Ivić koja je onda doživjela radijsku adaptaciju. Zahvaljujući osobitostima radiofonije adaptacija se mnogo više približila izvorniku i troslojnoj strukturi romana. Redateljska inventivnost Stephanie Jamnicky s jakom potporom glazbene urednice Franke Meštrović i sigurnom, a osjetljivom rukom Mira Pijace, ton majstora, zaplovila je u predjele grotesknog ludila i senzibilne poetičnosti, podržana od nadahnute igre sjajne glumačke ekipe kao što su Alma Prica, Frano Mašković, Sven Medvešek, Mladen Vasary, Žarko Potočnjak i drugi

Prema kazališnoj dramatizaciji Sanje Ivić prilagodba urednice Lade Martinac Kralj; redateljica: Stephanie Jamnicky. Ton majstor: Miro Pijaca: glazbena urednica: Franka Meštrović
Glume: Frano Mašković, Alma Prica, Enes Kišević, Mladen Vasary, Nikša Butijer, Zoran Čubrilo, Sven Medvešek, Marinko Prga, Dražen Bratulić, Tvrtko Jurić, Žarko Potočnjak, Duško Modrinić
Premijera: 26.1. 2012.

  

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Katja Šimunić: „PISMA CAMILLE CLAUDEL“ – 2.dio

Dijalog u pokretu između kiparstva i plesa. Radiofonsko pismo o skulpturi “Valcer“ („La Valse“, 1883-1901) francuske kiparice Camille Claudel.

Glume: Dunja Fajdić i Boris Bakal. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Tonska majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Prijevod, dramatizacija i režija: Katja Šimunić. Urednica: Željka Turčinović.
Premijera: 18.12. 2012.

 

23,00 - 24,00, HR II
KRIK   -    KRIMIĆ I KOMEDIJA  

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ 

Karel  Čapek:   ZLOČIN NA SELU 

“Zločin na selu” je tragikomična napetica u kojoj se okrutno ubojstvo sjekirom događa zbog djeteline i koze. Mjesta radnje su svinjac i sudnica. U svinjcu se događa umorstvo, a u sudnici ubojica interpoliranim flash-back prizorima pokušava porotnicima objasniti svoje “plemenite” motive zbog kojih je ubio oca svoje supruge. U korist optuženika svjedoče njegova žena (kći ubijenog) i njihova koza koju je ubijeni muzao bez dopuštenja ubojice.

Redatelj: Dragutin Klobučar; dramatizacija: Mate Matišić; glazbeni urednik: Davor Rocco; ton majstor: Vito Gospodnetić; urednica: Lada Martinac-Kralj.
Glume: Predrag Vušović, Zvonimir Torjanac, Krunoslav Šarić, Matija Prskalo, Pero Juričić.
Premijerno emitirano: 9. 9. 1999. 

 

SRIJEDA, 16.6.2021.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Anja  Maksić Japundžić:  ZAGREBAČKA ZELENA POTKOVA

Redateljica. Anja Maksić Japundžić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; tonmajstor: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović.
Glumi: Žarko Potočnjak
Premijerno emitirano: 30. 07. 2013.

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Katja Šimunić: „PISMA CAMILLE CLAUDEL“ – 3.dio

Radiofonska posveta ljubavi Augusta Rodina i Camille Claudel koji su se voljeli stvarajući strasnu skulpturalnu umjetnost.

Glume: Dunja Fajdić i Boris Bakal. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Tonska majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Prijevod, dramatizacija i režija: Katja Šimunić. Urednica: Željka Turčinović.  Premijera: 19.12. 2012.

 

ČETVRTAK,  17.6.2021.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Nikola Batušić, Anja Maksić Japundžić:  TRI  ZRINJEVAČKE  KLUPE 

Po motivima knjige Nikole Batušića „Na rubu potkove“ redateljica Anja Maksić radi dokumentarno-igrane male forme fokusirajući se na genius loci Zagreba, ali s akcentom na stare dijelove koji su prepoznatljivi zagrebački lokaliteti (Zrinjevac, Strossmayerov trg, Duga ulica itd).

Dramatizacija i režija: Anja Maksić Japundžić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; tonmajstor: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Žarko Potočnjak, Eva i Grgur Japundžić.
Premijerno emitirano: 16.09.2013.

  

18-00-19,00, HR III
RADIO-ATELJE

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Mladen Rutić: JOŠ JEDAN DAN

Tekstopisac i redatelj beskompromisno i inzistetntno radiofonskih djela, dokumentarnih i igranih radioigara, doajen radiodramske umjetnosti Mladen Rutić donosi nam novu zvučnu kreaciju naslova „Još jedan dan“. Trojica vremešnih prijatelja koji se znaju desetljećima slave rođendan jednoga od njih ili rođendane svih trojice ili…? Razgovaraju o prošlosti i sadašnjosti, na rubu i/realnosti. Njihovi „monološki dijalozi“ završavaju u obećanju budućnosti – još jednoga dana. Izvanrednu suradnicu Mladen Rutić je imao u ton-majstorici Lani Deban u stvaranju dokumentarističko-oniričnih zvučnih krajolika.

Režija: Mladen Rutić. Glume: Zlatko Vitez, Kruno Šarić i Goran Grgić. Skladatelj i glazbeni urednik: Maro Market. Ton-majstorica: Lana Deban. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 6. 12. 2018. 

 

PETAK,  18.6.2021.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Nikola Batušić, Anja Maksić Japundžić:  STROSSMAYEROV TRG (KAMO SMJERA STROSSMAYEROV PRST)

Po motivima knjige Nikole Batušića „Na rubu potkove“ redateljica Anja Maksić radi dokumentarno igrane male forme fokusirajući se na genius loci Zagreba, ali s akcentom na stare dijelove koji su prepoznatljivi zagrebački lokaliteti (Zrinjevac, Strossmayerov trg, Duga ulica itd).

Dramatizacija i režija: Anja Maksić Japundžić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; tonmajstor: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović.
Glumi: Žarko Potočnjak.
Premijerno emitirano: 18.09.2013.

 

13,30 – 14,30, HR III
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ 

Marijan Matković: VAŠAR SNOVA

„Vašar snova“, tragikomedija Marijana Matkovića o pripadnicima građanskog društva koji se unatoč intimnim uvjerenjima nastoje prilagoditi novom poslijeratnom društvenom sustavu, praizvedena je 1958. u Zagrebačkom dramskom kazalištu. Godinu dana poslije redatelj te predstave, Mladen Škiljan, s gotovo je istom glumačkom podjelom (Ivan Šubić, Nela Eržišnik, Ljubomir Kapor, Neva Rošić, Viktor Bek, Josip Marotti, Drago Krča) napravio i njezinu radiodramsku verziju, u dramaturškoj prilagodbi samog autora.

Redatelj: Mladen Škiljan
Datum premijere: 15. 6. 1959.

 

SUBOTA,  19.6.2021.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Vid Mesarić: PARIZ U TREĆOJ

Ton-majstorica: Katarina Račić. Urednica: Željka Turčinović.
Premijera: 6. 1. 2016.

 

10,00 – 10,10, HR III
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Irena Matijašević: BUDUĆNOST POZNAJE SAMO KRILATE, drugi dio 

Suptilan poetski triptih različitih ženskih glasova (koji su, možda ipak, samo jedan glas) o ljubavi, tjeskobi, svakodnevici, pisanju.  Istodobno senzitivna i inteligibilna poezija Irene Matijašević otvara neke male usnule radiofonske prostore koji u nama potiču užitak, nježnost i hrabrost.

Glumile su: Nerma Kreso Kavain, Vanda Winter, Marija Kolb i Irena Tereza  Prpić. Glazbena urednica: Franka Meštrović. Ton-majstor: Tomislav Šamec. Redateljica: Stephanie Jamnicky. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera:  28. 1. 2020.

 

18,05 – 18,55, HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ

Dejan Šorak: VRGANJ

Radijska obradu, kao i režiju, vlastite pripovijetke iz zbirke „Gdje je nestala haljina Blažene Djevice Marije Snježne“, potpisuje sam autor. I ova priča, kao i ostale iz zbirke, smještena je u kraj na desnoj strani Kupe, predio oko Kamenskog.

Glavno lice, Joža, ili Ludi Joža, kako ga u selu zovu, vrst je božjeg čovjeka, onog kome je po njegovoj dobroti i djetinjoj prostodušnosti namijenjeno kraljevstvo nebesko, ali zato na zemlji, bez obzira na njegovu plemenitu otvorenost i fizičku snagu, mora patiti i suočavati se s odbačenošću. Inače, Jožina je osobitost je da razgovara s životinjama. Ova njegova sposobnost postupno će prerasti u gubljenje osjećaja za realnost.

Redatelj: Dejan Šorak, ton majstor: Miro Pijaca; glazbena urednica: Franka Meštrović; urednica: Lada Martinac Kralj
Glume: Boris Svrtan u glavnoj ulozi, te Jelena Miholjević, Željko Šestić
Premijera: 30.12. 2017.

 

NEDJELJA, 20.6.2021.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Ivan Slamnig:  NA BRZINU SKUPLJENO DRUŠTVANCE

Redatelj: Mislav Brečić; skladatelj: Stanislav Kovačić; tonmajstorica: Katarina Barišić.
Poeziju čitaju: Jelena Miholjević, Rakan Rushaidat.
Premijerno emitirano: 02. 01. 2013.

 

16,05 – 16,45, HR I
RADIOIGRA ZA DJECU  I MLADE

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ

Ivor Martinić: VITEZ NA POLA

Što se dogodi kada završi rat? Počne li odmah cvjetati cvijeće, ptice cvrkutati, a sunce sjati kao nekada ili treba vremena da se zaliječe rane i odagnaju strahovi koji su potamnjeli nebo i zemlju?

Što se događa kada se jedan vitez raspolovi pa u jednoj polovici ostane srce, a u drugoj samo zlo i jad?  Ivor Martinić jedan je od naših ponajboljih suvremenih dramtičara mlađe generacije, a u ovoj radioigri za mlade pozabavio se ozbiljnim pitanjem  prepolovljenosti duše u čovjeku i unutarnje borbe dobra i zla.

Redatelj: Mislav Brečić , tonmajstor: Tomislav Šamec, skladatelj: Stanko Kovačić, glume: Mia Krajcar, Filip Juričić, Sven Medvešek i Janko Rakoš.
Emisija je  dobila Grand Prix  na Festivalu radiodrame za djecu i mlade u Prix Ex Aequo u Bratislavi 2019.
Premijerno emitirano: 17.06.2018.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI