Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > Etno ispod pȃsa

Etno ispod pȃsa

Drugi dio programa Etno ispod pȃsa realizirat će se posljednjeg dana proljetnog bloka Queer Zagreb Sezone, u subotu, 29.5., u suradnji s Etnografskom muzeju u Zagrebu.

Uoči Queer Zagreb Sezone, tijekom vikenda 22. i 23. svibnja,  u suradnji s Udrugom građana Tara, gospođama zaslužnim za očuvanje i prenošenje tradicije ručnog rada i ličkog smisla za šalu, održan je etno queer izlet u Ličko Petrovo Selo, na kojem su polaznici imali priliku kroz radioničarski program izravno se upoznati s bogatom tradicijom rukotvorina i fenomenom nakurnjaka. Uz radionicu pletenja i druženje s domaćim ženama, izlet je obuhvaćao i obilazak Plitvičkih jezera te upoznavanje s lokalnom povijesti i običajima. Izlet je bio dio programa Etno ispod pȃsa, koji će se nastaviti 29.5. u 11 sati s vođenom turom u Etnografskom muzeju u Zagrebu.

Zainteresirana će publika imati priliku sudjelovati u vođenoj muzejskoj turi Etno ispod pȃsa,  s početkom u 11 h, kojom će se uz stručno muzejsko vodstvo mr. sc. Željke Jelavić i osnivačice udruge Tara, Sonje Leke, upoznati s elementima tradicijske kulture s posebnim osvrtom na seksualnost i seksualne prakse te na elemente odijevanja koji su s njima povezani.

Lika - kraj kojeg su mnogi od nas češće promatrali kroz prozor automobila, nego što su u njemu zastali i uživali. Jednom kad siđemo s autoceste, bogati krajolik središnje Hrvatske otkriva svoje ljepote. No, Lika nam ne nudi samo čudesa očuvane prirode, nego i priliku da se povežemo s običajima starijih generacija. Mnogo mudrosti, otpornosti i prkosnog humora krije se u ličkim tradicijama i u onima koji ih pamte i prenose dalje. Nekoliko takvih mještanki Ličkog Petrovog Sela okupilo se u udrugu građana Tara radi očuvanja tradicionalne izrade tekstilnih rukotvorina. To obuhvaća vunene čarape, coklje i torbe, ali za njih se daleko pročulo zbog autohtonih ličkih nakurnjaka - vunenog muškog donjeg rublja koje je štitilo od oštrih zima. Ovaj suvenir koji izaziva smijeh podsjeća nas da folklor nikad nije lišen tema i pouka za svaku generaciju. Upravo to je Domino prepoznao u radu udruge Tara - britku narodnu zezanciju koja smjelo zahvaća teme seksualnosti od kojih i danas sramežljivo okrećemo glavu. Neki koji su ovu narodnu rukotvorinu gledali s omalovažavanjem ili stidom, pokušali su prekrstiti nakurnjake u “odjevni predmet za muško spolovilo”, ali u duhu je Ličana i Ličanki da ne zaziru nazvati stvar onime što ona jest, bez okolišanja. Otud želja za povezivanjem etna i queera.

"Nakurnjak, kakvim ga mi vidimo u suvremenom kontekstu, nije određen ni spolom ni rodom. On je zabavna doskočica i praktična rukotvorina, a njegova izrada opuštajuća razbibriga. Etno queer vikend spojit će iskusne ličke “pletačice” sa zaljubljenicima u pletenje i ručni rad te onima koji će to tek postati. Zato se ne pitamo kako na selo možemo kratkotrajno pobjeći, već što tamo možemo naučiti i ponijeti dalje sa sobom.", stoji u najavi.

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE