Naslovnica > IZDVOJENO > Radio pregled tjedna [8. -11.11.2020.]

Radio pregled tjedna [8. -11.11.2020.]

Četiri male forme VIšnje Biti, te 'Preobražaj' Frnaz aKafke premijerni su naslovi tjedna.
Share on facebook
Share on twitter

PONEDJELJAK,  02.11.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Lada Martinac Kralj i Miro Pijaca: „PRIČA O OPANKU“

Ova kratka radiofonijska forma donosi nam priču o Peri Zebić, starici koja je nekad izrađivala opanke, koji su neizostavni dio opreme alkara. Alka je  viteško natjecanje u kojem alkari jašući na konjima gađaju kopljem alku, a održava se jedanput godišnje, u nedjelju prve trećine kolovoza u Sinju. Alkarsko natjecanje staro je tri stotine godina.

Snimljeno u Sinju, u lipnju 2015. godine. Kazivali: Ivan Vrca i Draško Talaja. Skladatelj: Maro Market. Autori: Lada Martinac Kralj i Miro Pijaca. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 19. 4. 2017.


9,30 – 9,55
, HR III
RADIO-ROMAN

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ 

Josip Mlakić: LJUDI KOJI SU SADILI DRVEĆE   1.dio 

Roman poznatog hrvatskog pisca mlađe generacije J. Mlakića ponovno je ratne tematike. Grupa bivših ratnika u postratnom razdoblju, u malom bosansko-hercegovačkom gradiću u lokalnom kafiću „Magnum“ liječi vlastite traume, prisjeća se nedavnih presudnih događaja, prijateljuje i pokušava se adaptirati na složeno doba mira. Nekada su, kako kaže jedan protagonist, oni sadili drveće, a sada promatraju druge.

Redatelj: Dejan Šorak; dramatizacija: Ivan Vulić; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Maja Gregl.
Glume: Dora Lipovčan, Vinko Kraljević, Goran Grgić, Boris Svrtan, Živko Anočić, Nedim Prohić, Damir Šaban.
Premijerno emitirano:.23.12.2011..

 

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-IGRA

UREDNIK: HRVOJE IVANKOVIĆ

Igor Štiks: REZALIŠTE

Obitelj, raspršena u ratovima s početka 1990-ih, okuplja se nakon dvadeset i pet godina, a njihov ponovni susret otvara mnoge bolne teme i sjećanja, od pitanja identiteta do iznevjerenih ljubavi i očekivanja. Roman Igora Štiksa "Rezalište", objavljen je  2017., a njegovu radiodramsku prilagodbu potpisuje Željka Turčinović.

Datum premijere: 26. 1. 2019.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Višnja Biti: USPRKOS BURI                          

PREMIJERA
mala dokumentarna  forma    

Sudjelovali su: Nediljko, Nada i Juraj Pogorilić iz Povljane na Pagu.
Urednica: Katja Šimunić.
Ton-majstor: Tomislav Šamec.
Autorica: Višnja Biti.

 

UTORAK,   03.11.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Tihomir Horvat:  „Agencija – Slušam vas“

Gospodin Antonio je umirovljeni profesor botanike, živi sam, rastavljen, kćer jedinica doktorica, zaljubljen u terarije u kojima uzgaja tropsko bilje i cvijeće, društven, empatičan, poduzetan, za prijatelje čudak. Pokrenuo je posao „na crno“ to jest na poziv dolazi u kuću/stan i ljudima uz novčanu naknadu ispunjava vrijeme razgovorom i slušanjem njihovih problema. Tako jednom prigodom dođe i kod gospođe Jelice  koja je udovica, u mirovini. Njezine kćeri žive jedna u Njemačkoj,  druga u Americi, udaljile su se i ne brinu previše o Jelici, niti joj dovode unuke, s mužem vodila slastičarnicu, muči ju usamljenost. Hoće li razgovor s gospodinom Antonijom pomoći?

Glumili su: Lela Margitić i Tomislav Martić. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstorica: Katarina Račić. Redatelj: Petar Vujačić. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera:  7. 9. 2020.

  

14,00 – 15,00, HR III
DOKUMENTARNA RADIO-DRAMA

UREDNIK: NIKICA KLOBUČAR

Višnja Biti: DNEVNIK IZ DOBA KORONE                    

PREMIJERA

Autorica dokumentarne radiodrame “Dnevnik u doba korone” Višnja Biti lockdown je provela u svom dnevnom boravku uz televizijski I radijski program, te telefonske razgovore s obitelji i prijateljima. Djeca su joj donosila hranu na kućni prag, a ona im je otvarala vrata pridržavajući se svih epidemioloških mjera, dakle s maskom i rukavicama. Unuke je viđala samo kroz prozor kada bi joj pozvonili i mahali s bicikla ili romobila.

Izuzetak je bio kada je zbog potresa u Zagrebu morala izaći na ulicu , inače se u kratke šetnje usudila krenuti tek nakon mjesec dana boravka kod kuće.

Već na početku ove nesvakidašnje situacije Višnja Biti odlučila je o svojim razmišljanjima I osjećanjima voditii dnevnik. No kako je riječ o dugogodišnjoj radijskoj novinarki ona ga nije pisala već pričala I snimala. Tako je nastala dokumentarna radiodrama “Dnevnik u doba korone”.

Autorica: Višnja Biti; ton majstor: Miroslav Šeb; glazbena urednica: Franka Meštrović; urednik: Nikica Klobučar

 

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-DRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ

Franz Kafka: PREOBRAŽAJ                                             

PREMIJERA

Novo tijelo Gregora Samse, trgovačkog putnika koji se jedno jutro budi preobražen, Kafka nije nigdje precizno i doslovno opisao baveći se isključivo njegovim unutrašnjim previranjima, te reakcijama okoline na njegov novi izgled. Upravo izbjegavanje ilustrativnosti i potraga za psihogramom bića koje će okolina i obitelj odbaciti kao balast, jedna je od preporuka da ova genijalna proza nađe put prema mediju koji ostavlja potpuno slobodu primatelju i njegovoj imaginaciji. Remek djelo europske literature 20. stoljeća nalazi svoje mjesto u repertoaru emisije Radio drama urednice Lade Martinac Kralj, čiju adaptaciju potpisuje Dina Vukelić, režija je povjerena vrsnom redatelju Dramskog programa, Mislavu Brečiću, koji je je oko sebe okupio iste takve suradnike: ton majstoricu Lanu Deban, skladatelja Stanislava Kovačića , te glumce Adriana Pezdrica (u ulozi Gregora Samse), te Tenu Nemet Brankov, Doris Šarić Kukuljicu, Mladena Vasaria, Svena Medvešeka, Matiju Prskalo i druge.

Dramatizacija: Dina Vukelić; redatelj: Mislav Brečić; skladatelj: Stanislav Kovačić; UREDNICA: Lada Martinac Kralj

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Višnja Biti:  HRAPAČUŠA                                                  

PREMIJERA
mala dokumentarna forma

U emisiji je sudjelovao kuhar Zvonimir Ljaljić, nastavnik Srednje škole Brač u Supetru.

Urednica: Katja Šimunić.
Ton-majstor: Tomislav Šamec.
Autorica: Višnja Biti

 

23,00 - 24,00, HR II
KRIK   -    KRIMIĆ I KOMEDIJA  

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ

Milan Begović: ČIČAK

Malo selo negdje u dalmatinskoj zagori... Pedesetogodišnji Marko živi sa svojom mladom, drugom ženom Bojom i Mašom, djevojkom koju je kao malo siroče uzeo k sebi... a koja se razvila u prekrasnu, živu i prkosnu djevojku, za kojom se cijelo selo okreće... I mladić Joca je zaljubljen u nju i Aćim, Markov čoban... a bome, pomalo, i sam Marko... Samo, kad Marko odluči, u nastupu slabosti, svojoj želji dati na volju, u radnju se umiješaju i ženska solidarnost i Markova savjest... i stvari ispadnu sasvim drugačije od onog kako se očekivalo...

Redatelj: Dragutin Klobučar, tonmajtor: Vito Gospodnetić, glazbena urednica: Branka Janjanin Magdalenić, glume: Ingeborg Appelt, Vlasta Knezović, Goran Grgić i Dragan Despot.
Premijerno emitirano: 20.07. 1997 

+ 

Milan Begović:  PRED ISPITOM ZRELOSTI

Ljubav je svakako glavna tema mladenačkih pretjerivanja. Navodno iskusni Gaston i neizlječivo romantični Alfred svoje će ljubavničke snage odmjeriti pred lijepom i zrelom ženom Madonom Orsinom. A kako je ljubav čudna i prevrtljiva tako ni pobjednik ovoga nadmetanja nije izvjestan ni jednoga trenutka.

Režija: Dragutin Klobučar, dramatizacija: Davor Špišić, tonmajstor:  Miro Pijaca  glazbeni urednik: Žarko Joksimović
Glumili su: Željko Duvnjak, Zvonimir Zoričić i Mila Elegović
Premijerno emitirano: 16.09. 2001. 

 

SRIJEDA,   04.11.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Tihomir Horvat:  KAVICA I PRST

Gospođa Jelica Rumora pije kavu ispred staračkoga doma u kojem želi provesti starost. Sjela je za stol nepoznatoj gospođi i ispričala joj kako se preko veze uspjela domoći mjesta u domu. No je li ta gospođa prava osoba kojoj je sve to baš tako detaljno trebala ispričati?

Glumile su: Lela Margitić i Biserka Ipša. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstorica: Katarina Račić. Redatelj: Petar Vujačić. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera:  8. 9. 2020.

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Višnja Biti: KAMEN IZ PUČIŠĆA                                

PREMIJERA

mala dokumentarna forma

Sudjelovali su: Tamara Plastić, ravnateljica Klesarske škole u Pučišćima na Braču, Daslav Petrović, majstor nastavnik i učenici.
Urednica: Katja Šimunić.
Ton-majstor: Tomislav Šamec.
Autorica: Višnja Biti.

 

ČETVRTAK,   05.11.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Tihomir Horvat:  „Sinkronicitet“

Gospodin Stjepan i gospođa Roksana susretnu se u parku i zavedu u dugačak, zanimljiv i ugodan razgovor koji će štošta skrivenoga otkriti. Možda čak i preokrenuti njihove živote.

Glumili su: Biserka Ipša i Tomislav Martić. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstorica: Katarina Račić. Redatelj: Petar Vujačić. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera:  9. 9. 2020.

 

18-00-19,00, HR III
RADIO-ATELJE

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Nikolina Bogdanović: ŽIVOTINJICE 

Složena i puna prešućenih tajni, obiteljska priča o smrti djevojčice iz susjedstva u  teško vrijeme pred kišu, pred oluju, pritišće emocije dvojice braće.

Glume: Dora Lipovčan, Luka Dragić, Vilim Matula, Damir Šaban, Duško Gojić i Doris Šarić Kukuljica. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstorica: Lana Deban.
Redateljica: Katja Šimunić. Urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 7. 4. 2016.

 

PETAK,  06.11.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Marko Pogačar :« Plijesan Pariza  - digresija prva »

Pjesnik, prozaik, putopisac i esejist, Marko Pogačar, u tekstu „Plijesan Pariza – digresije“ secira parišku suvremenu zbilju nimalo sentimentalnim, ali informiranim i književnošću o Gradu svjetla, nedvojbeno,  „zaraženim“ okom. U tri dijela ovoga putopisa/eseja, u tri digresije, suočeni smo sa slikama Pariza napadnutoga proždirućim komercijaliziranim turizmom, grada koji pod teretom slike o sebi kao neospornoga giganta ljepote, kulture i umjetnosti, sve teže izdržava napade akceleracije turističkoga uživanja i gesla carpe diem. U zaključku Pogačar kaže da je Pariz poput sira, a ljudi u njemu (uključujući i sebe, naravno) plijesan. Plemenita? Ili, možda ipak ne?

Glumac: Alen Šalinović. Glazbeni urednik: Maro Market. Ton-majstor: Srđan Nogić. Redateljica  i urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 02.9. 2019.

 

13,30 – 14,30, HR III
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRMA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

August Šenoa: KANARINČEVA LJUBOVCA

 

SUBOTA,   07.11.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Marko Pogačar :« Plijesan Pariza  - digresija druga »

Pjesnik, prozaik, putopisac i esejist, Marko Pogačar, u tekstu „Plijesan Pariza – digresije“ secira parišku suvremenu zbilju nimalo sentimentalnim, ali informiranim i književnošću o Gradu svjetla, nedvojbeno,  „zaraženim“ okom. U tri dijela ovoga putopisa/eseja, u tri digresije, suočeni smo sa slikama Pariza napadnutoga proždirućim komercijaliziranim turizmom, grada koji pod teretom slike o sebi kao neospornoga giganta ljepote, kulture i umjetnosti, sve teže izdržava napade akceleracije turističkoga uživanja i gesla carpe diem. U zaključku Pogačar kaže da je Pariz poput sira, a ljudi u njemu (uključujući i sebe, naravno) plijesan. Plemenita? Ili, možda ipak ne?

Glumac: Alen Šalinović. Glazbeni urednik: Maro Market. Ton-majstor: Srđan Nogić. Redateljica  i urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 3. 9. 2019.

10,00 – 10,10, HR III
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Virginia Woolf: DAMA U ZRCALU

Kratka radiofonska igra "Dama u zrcalu" zasnovana na istoimenoj kratkoj priči Virginije Woolf reflektira mirne prizore, krajolike sobe vlasnice kuće, gospođe  Tyson.  Zrcalo svjedoči  o finim detaljima njezina vanjskoga života, a na koncu i njezinu licu opustošenom godinama. „Ljudi ne bi trebali ostavljati zrcala da im vise po sobama, nimalo više nego što bi trebali ostavljati otvorene čekovne knjižice ili pisma u kojima priznaju neki gadan zločin“, zaključuje Isabella Tyson.

Prijevod s francuskog: Sanja Lovrenčić. Glumili su: Ivana Buljan Legati i Jelena Miholjević. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstor: Zoran Sajko. Redatelj: Dario Harjaček. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 28. 1. 2019.

 

18,05 – 18,55, HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ

Vladimir Nazor: PENZIJA POMETAČA JOŽINE

Premijera: 22.10.2011.
Trajanje: 33'22''

Malo poznata pripovijetka Vladimira Nazora jakog socijalnog akcenta. Nevolje koje prate glavni lik, smetlara Jožinu, traju cijeli njegov život, ali ga uništavaju kad pođe u penziju jer su tada još „upotpunjene“ pohlepom bližnjih i neosjetljivošću društva. Po tome je ova Nazorova pripovijetka, nažalost, otvoren dijalog i s našom suvremenošću. U režiji Dejana Šorka u glavnim ulogama Slavko Juraga i Franjo Kuhar.

Dramatizacija: Nives Madunić Barišić; redatelj: Dejan Šorak; ton majstor: Dubravko Robić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović
Glume: Franjo Kuhar, Slavko Juraga, Dora Lipovčan, Otokar Levaj, Željko Šestić, Boris Svrtan, Damir Šaban, Vinko Kraljević; Nedim Prohić

 

NEDJELJA,   08.11.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Marko Pogačar :« Plijesan Pariza  - digresija treća »

Pjesnik, prozaik, putopisac i esejist, Marko Pogačar, u tekstu „Plijesan Pariza – digresije“ secira parišku suvremenu zbilju nimalo sentimentalnim, ali informiranim i književnošću o Gradu svjetla, nedvojbeno,  „zaraženim“ okom. U tri dijela ovoga putopisa/eseja, u tri digresije, suočeni smo sa slikama Pariza napadnutoga proždirućim komercijaliziranim turizmom, grada koji pod teretom slike o sebi kao neospornoga giganta ljepote, kulture i umjetnosti, sve teže izdržava napade akceleracije turističkoga uživanja i gesla carpe diem. U zaključku Pogačar kaže da je Pariz poput sira, a ljudi u njemu (uključujući i sebe, naravno) plijesan. Plemenita? Ili, možda ipak ne?

Glumac: Alen Šalinović. Glazbeni urednik: Maro Market. Ton-majstor: Srđan Nogić. Redateljica  i urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 4. 9. 2019.

 

16,05 – 16,45, HR I
RADIOIGRA ZA DJECU  I MLADE

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ

Lyman Frank  Baum: ČAROBNJAK IZ OZA

Poznata priča o djevojčici Dorothy koja u pokušaju da se vrati kući u Kanzas susreće neobična stvorenja  i stvara nezaboravna prijateljstva sa Strašilom, Limenim drvosječom, Plašljivim lavom i drugim stanovnicima neobične zemlje Oz. U toj avanturi prepunoj opasnosti svi će po nešto naučiti o sebi.

Lyman Frank Baum bio je američki pisac romana za djecu, a najpoznatiji je kao tvorac romana Čarobnjak iz Oza. Napisao je trinaest nastavaka serijala o Ozu.

Redateljica : Stephanie Jamnicky, dramatizacija : Nives Madunić Barišić, tonmajstor: Srđan Nogić, glazbeni dramaturg: Franka Meštrović
Glumili : Mia Krajcar, Sreten Mokrović, Frano Mašković, Alen Šalinović, Dora Polić Vitez, Goran Grgić, Biserka Ipša, Natalija Đorđević, Marija Kolb i Mladen Vujčić.
Urednica: Nives Madunić Barišić
Premijerno emitirano: 21. travnja 2019.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI