Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > Ante Jelaska dobitnik je nagrade En Face ::: ANFAS 2020

Ante Jelaska dobitnik je nagrade En Face ::: ANFAS 2020

Redatelj, pisac, komediograf i dramaturg Ante Jelaska ovogodišnji je dobitnik nagrade En Face ::: ANFAS 2020, a koja se dodjeljuje povodom obljetnice oslobođenja Splita, 26. listopada 1944. godine
Share on facebook
Share on twitter
Mreža EN FACE ::: ANFAS organizira u subotu 24. listopada 2020. godine četvrtu po redi dodjelu nagrade onim pojedinkama i pojedincima koji danas ne okreću lice društveno retrogradnim pojavama i konceptima već se u domenama svojeg djelovanja suprotstavljaju poricanju i izmicanju našeg antifašističkog, civilizacijskog i humanističkog nasljeđa na društvenu i političku marginu.
Nagradom ustanovljenom 10. listopada 2017. godine simbolički se odaje počast Palmini Piplović, hrabroj djevojci iz Varoša ubijenoj na taj datum od strane fašističkih okupatora, a dodjeljuje se povodom obljetnice oslobođenja Splita 26. listopada 1944. godine.
Ove se godine dosadašnjim dobitnicima nagrade EN FACE ::: ANFAS u kategoriji Izvorne inspiracijeAlemu Ćurinu, Ivici Jakšiću Čokriću Puku, Saši Šimpragi i Marinku Biškiću – pridružuje i legendarni splitski redatelj, pisac, komediograf i dramaturg Ante Jelaska.
Kako stoji u obrazloženju: "...čovjek čije vrijednosti s ponosom dijelimo i čija nam je cjeloživotna dosljednost u njihovu zastupanju primjer i putokaz za vlastita nastojanja. Ne samo iz razloga što je kao skojevac sudjelovao u antifašističkoj borbi i prošao mučenja i talijanski zatvor, pa i ne samo zbog toga što je humanističke vrijednosti antifašizma živio u poslijeratnom djelovanju; Ante Jelaska je ujedno i netko kome novo doba nacionalizma i negiranja tih vrijednosti, ne samo da nije promijenilo životne stavove ili ga navelo da barem o njima javno ne govori, nego je iznova u njemu probudilo duh otpora. Toliki da se često činilo kako u čitavom Splitu gotovo jedini on stoji na jednoj strani, s javnim institucijama i dobrim dijelom društva na drugoj. Ta činjenica mu vjerojatno jest bila tužna, ali mu nije smetala, zato jer je znao da iza njega stoje ideali, uvjerenja i baština grada koji ga je odgojio."

Ante Jelaska rođen je 1925. godine u Splitu. Tijekom rata i školovanja talijanske fašističke vlasti su ga radi organiziranog otpora 1942. godine zatvorile. Oslobođenje je dočekao u Splitu i odmah se uključio u rad amaterskog kazališta koje je djelovalo u tadašnjem Omladinskom domu, nakon čega odlazi u Zadar i radi kao tajnik dr. Marka Forteza angažirajući se u formiranju Narodnog kazališta. Godine 1947. odlazi na školovanje u Zemaljsku glumačku školu u Zagrebu koju završava 1950. godine.Povratkom u Split, Ante Jelaska zapošljava se u kulturnoj rubrici Slobodne Dalmacije, a istom listu će se vraćati povremeno i kasnije kao urednik Pometa. Od 1951. godine stalno je zaposlen u HNK Split u kojem o staje do umirovljenja 1988. godine.

Redateljski je debitirao predstavom Osuđenici, 1952.godine, a uslijedilo je pedesetak godina kontinuiranog djelovanja i oko stotinjak naslova dramskog, operetnog i dr. repertoara.

Ponajviše zahvaljujući njemu kontinuirano je u Splitu njegovan regionalni repertoara te oživljavana zavičajna narječja hrvatskog jezika predstavama poput Libar Marka Uvodića Splićanina, Konkurencija, Ribarske svađe, Amerikanska jahta u splitskoj luci, Ča je pusta Londra kontra Splitu gradu, Splitski akvarel, Mala Floramye; premda je postavljao i domaće klasike poput Budaka i Ogrizovića, Brešana, Begovića, Krleže, ali i one svjetske poput Pirandella, Shakespeara i drugih.

Na dodjeli nagrade o Jelsaki će govoriti Ivica Ivanišević i Dragan Markovina, a potonji je odabir laureata - među inim - objasnio ovako:

"Pred nama, pojednostavljeno govoreći, stoji čovjek koji je kompletan dugi život živio i živi autentični antifašizam, zbog čega ovu nagradu ne treba kao potvrdu onoga čega je i sam svjestan. Ne, ova nagrada je samo iskaz dubokog poštovanja, ljudi s margine današnjeg društva koji s Jelaskom dijele iste vrijednosti i za njih se zalažu, prema čovjeku koji ih je desetljećima javnim djelovanjem uvjeravao da nisu usamljeni i da su još uvijek normalni. Jelaska je istovremeno i čovjek teatra i netko tko je kulturu Splita i Dalmacije podizao u godinama kad ona gotovo da i nije postojala i zbog svega toga je, unatoč brojnim otporima na koncu ipak dobio nagradu Splita za životno djelo. Puno više unatoč svom cjeloživotnom antifašističkom opredijeljenju, umjesto zahvaljujući i njemu.

Sve što na koncu možemo reći je to da nagrada odlazi u prave ruke, odnosno u ruke čovjeka koji nam omogućava da i dalje sanjamo kako je drugačija i bolja budućnost moguća. "

Osim u kategoriji Izvorne inspiracije, nagrada se dodjeljuje i onoj Novog nadahnuća, a za one koji su u godini prethodnoj nagradi akcijom ili inicijativom pružili svjež primjer suvremenog suprotstavljanja suvremenim fašizmima. Dobitnica iste je ove godinepovjesničaka umjetnosti Davorka Perić, "čija sistematična i kompleksna borba da kroz projekt Refreshing Memory sačuva dignitet građanskih, umjetničkih i znanstvenih praksi čija je potka antifašizam, a naročito inicijativa obnove spomenika Stjepanu Filipoviću, Spomenika ustanku u Gradcu, memorijalnog područja u Gudovcu, te ponovno postavljanje spomenika Mire Vuce, Antuna Augustinčića i Vojina Bakića, pridonose bistrenju revizionističke magle koja ovom društvu dokida svaku perspektivu."

Dodjela nagrada održat će se u formi promenade rutom Tolstojeva, Varoš, Pjaca, ali ne samo zbog izvanrednih pandemijskih okolnosti već i iz razloga što su od ustanovljavanja nagrade u njemu izvedena i dva značajna uz nagradu EN FACE ::: ANFAS vezana murala u splitskom Varošu.

Okupljanje za početak promenade planirano je s početkom u 16 sati s dna Tolstojeve ulice,

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE