Naslovnica > IZDVOJENO > Radio pregled tjedna [19. – 25.10.2020.]

Radio pregled tjedna [19. – 25.10.2020.]

U tjenu bogatom premijernim naslovima poslušajte: 'Sobu na dnu mora' Tomice Šćavine, 'Lijepu Zoraidu' Kate Chopin, 'Šest skica za portret Marte M.'  Mladena Rutića, 'Pouzdan izvor' Merite Arslani, te 'Sol na rane' Tee Matanović.
Share on facebook
Share on twitter

PONEDJELJAK,   19.10.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Ljubo Pauzin: MIRIS KUHINJE

Ton majstori: Nedjeljka Lambaša Milanov i Srđan Nogić.
Premijerno emitirano: 17. 01. 2013.

 

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ 

Tomica Šćavina: SOBA NA DNU MORA   1.dio                 
PREMIJERA 

Ponekad nastojimo preživjeti i sačuvati sebe na posve neočekivane načine. Đana, glavna junakinja Sobe na dnu mora, pokušat će se spasiti bijegom na prekooceanski brod koji krstari Karibima. Puna čežnje za slobodom i putovanjima, postat će pomoćnica konobara i zeteći se u neljudskom okruženju u kojem gigantska američka kompanija iskorištava ljude koji dolaze iz nerazvijenih ili ratom unesrećenih zemalja.

Režija i adaptacija: Hana Veček , tonmajstor: Tomislav Šamec, glazbena dramturginja. Adiana Kramarić, glume: Jadranka Đokić, Frano Mašković , Daria Lorenzi Flatz, Rakan Rushaidat i Igor Kovač.

 

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-IGRA

UREDNIK: HRVOJE IVANKOVIĆ 

Ignacio del Moral: POGLED CRNOG ČOVJEKA

„Pogled crnog čovjeka“, drama španjolskog pisca Ignacia del Morala, napisana 1991., bavi se problemom odnosa prema ljudima koji zbog ratnih stradanja ili teških životnih uvjeta bježe iz svojih zemalja te pokušavaju započeti novi život u Europi. Radnja drame događa se na udaljenoj plaži na jugu Španjolske, kamo je četveročlana obitelj otišla na izlet. Tamo pronalaze Ombasija, emigranta iz Afrike koji je ilegalno ušao u Španjolsku, pri čemu se utopio njegov prijatelj čije mrtvo tijelo leži iza obližnje pješčane dine. Ombasi se nada da će mu ljudi na koje je naišao pomoći, no umjesto toga nailazi na njihov strah, predrasude i nerazumijevanje...

Prijevod: Nikolina Židek
Redateljica: Ranka Mesarić

Datum premijere: 27. 5. 2019.
Trajanje: 41'26''

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Kate Chopin: LIJEPA ZORAIDA, Tragedija u doba starog režima, 1. Dio
PREMIJERA

Pet kratkih radiofonskih formi zasnovanih na pripovijetci Kate Chopin « Lijepa Zoraida » (La Belle Zoraide, 1893/1894) izlaže tragičnu sudbinu mlade robinje koju gospodarica namjerava udati za slugu kojega ona smatra dostojnim, a brani joj ljubav s lijepim robom Mezorom. Smještena u Louisianu šezdesetih godina devetnaestog stoljeća ova duboko uznemirujuća priča o otetoj kćerkici i lutki koja ju zamjenjuje u Zoraidinu nepovratno uništenom životu dopire do naše današnjice u tekstu i zvuku koji govori o tome da - crni životi znače.

Glumili su: Ksenija Marinković, Dražen Šivak, Ivana Boban i Irena Tereza Prpić. Dramatizacija i prijevod s engleskog: Branka Žodan. Glazbena urednica: Franka Meštrović. Ton-majstor: Srđan Nogić. Redateljica: Stephanie Jamnicky. Urednica: Katja Šimunić.

Premijera: 19. 10. 2020.

 

 

UTORAK,  20.10.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

DARKO TRALIĆ: „NAJMANJI ŠKVER NA SVIJETU“

Ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 02. 12. 2014.

 

14,00 – 15,00, HR III
DOKUMENTARNA RADIO-DRAMA

UREDNIK: NIKICA KLOBUČAR

Dalibor Piskrec: POŠTOVANA PREDSJEDNICE ODLAZIM IZ HRVATSKE                                                                                                  

Dokumentarna radio drama „Poštovana Predsjednice, odlazim iz Hrvatske“ predstavlja Danijela Pavlića književnog i filmskog autora, organizatora festivala te aktivista koji je obiteljski život u Hrvatskoj Kostajnici odlučio zamijeniti životom u jednoj od zemalja Europske unije. Razočaran lokalnom politikom u kojoj prevladava nepotizam, teškim uvjetima rada u maloj sredini te nedovoljnom kvalitetom života svoje obitelji Daniel Pavlić piše pismo hrvatskoj predsjednici. To obraćanje najviše rangiranom dužnosniku u državi samo je završni čin oproštaja, jer je odluka o odlasku već donesena, o čemu nam svjedoči i ova dokumentarna radio drama. O svom razočaranju Daniel je snimio i autorski kratkometražni filmski dokumentarac, a njegova intimna obiteljska priča ujedno je i priča o ekonomski i demografski devastiranoj Hrvatskoj.

Autor: Dalibor Piskrec; skladateljica: Anita Andreis Žganec; poeziju napisala i čitala: Ena Rajić; urednik: Nikica Klobučar
Trajanje: 58'03''
Datum premijere: 18.2.2020.
 

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-DRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ 

Mladen Rutić: Šest skica za portret Marte M.               
PREMIJERA

Novi tekst radiodramskog doajena, redatelja Mladena Rutića, psihogram je glavnog lica, Marte M., čiji život u obilju i dokolici maska je za samoću i promašenost. Rutić i ovom prilikom svijet, i u razini teksta i režije, vidi uhom, osjetljivo gradeći dva plana - onaj vanjski i unutrašnji.

Autoreferencijalno komentiranje medija  poigravanje je samim  materijalom i usložnjava cijeli uradak kao ironični podtekst u kojem se zrcale svekolike napukline stvarnosti.

Glume: Jelena Miholjević i Kruno Šarić. Redatelj: Mladen Rutić; ton majstorica: Lana Deban i skladatelj: Maro Market. Urednica: Lada Martinac Kralj
Redatelj: Mladen Rutić; ton majstorica: Lana Deban; urednica: Lada Martinac Kralj 

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Kate Chopin: LIJEPA ZORAIDA, Tragedija u doba starog režima, 2. Dio
PREMIJERA

Režija: Stephanie Jamnicky

 

23,00 - 24,00, HR II
KRIK   -    KRIMIĆ I KOMEDIJA     

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ

Merita Arslani:  POUZDAN IZVOR                                
PREMIJERA

Angažirani krimić “Pouzdan izvor” novinarke i autorice Merite Arslani nastao je prema istoimenom romanu u čvrstoj dramatizaciji Kristine Kegljen. Iz perspektive ambiciozne, hrabre i beskompromisne novinarke Zole Vidović raspetljava se zamršeni svijet korupcije, financijskih malverzacija, kriminala i prevara - i to sve nakon nerazjašnjenog samoubojstva poslovne žene Lucije Vidović. Vođeni Zolinom istragom sve više poniremo u mračnu stranu hrvatske stvarnosti.

Redatelj: Goran Ribarić, Dramatizacija: Kristina Kegljen, Tonmajstor: Marija Pećnik Kvesić, Glazbena urednica: Franka Meštorvić, Glume: Hrvojka Begović, Dušan Gojić, Bojana Gregorić Vejzović, Domagoj Janković, Igor Kovač, Sreten Mokrović, Matija Šakoronja, Boris Svrtan, Kristina Kegljen, Goran Ribarić.
Premijerno emitirano: 20. 10. 2020.


 

SRIJEDA,  21.10.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Darko Tralić: ROĐENJE GAJETE

Ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 03. 12. 2014.

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Kate Chopin: LIJEPA ZORAIDA, Tragedija u doba starog režima, 3. Dio
PREMIJERA

Režija: Stephanie Jamnicky

 

ČETVRTAK,   22.10.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Darko Tralić: KAKO GAJETA ODLAZI U RAJ

Redatelj: Darko Tralić, tonmajstor: Miro Pijaca, urednica: Željka Turčinović
Premijerno emitirano: 01.12.2014.

 

18-00-19,00, HR III
RADIO-ATELJE

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Tea Matanović: SOL NA RANE                         
PREMIJERA

Istodobno tamna i poetična mlada djevojka Lana, tajno je snimila složenu anamnezu obiteljske priče, izvlačeći pred sudionike bolno pitanje: Je li bilo moralno filmski izložiti intimu svojih bližnjih? U središtu djevojčina filma je majka koja slika neobične slike, koja zaboravlja i koja jedina u obitelji ne zna za taj nagrađeni dokumentarac. Razorni Lanini razgovori s bratom umnažaju nerazumijevanja, ali duboko u njima postoji inzistentna žudnja za uzajamnim utješnim pripadanjem.

Glumili su: Mia Melcher, Rakan Rushaidat, Dado Ćosić, Zoran Čubrilo i Ivana Boban. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstor: Srđan Nogić. Redatelj: Petar Vujačić. Urednica: Katja Šimunić.

 

 

PETAK,  23.10.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Hrvoje Ivanković: NESRETNI SLUČAJ  (Prema priči Lorenza Vannija)

Glume: Sven Medvešek, Amar Bukvić, Dijana Vidušin.
Redatelj: Darko Tralić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstorica: Lana Deban. Urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 7. 12. 2012.

  

13,30 – 14,30, HR III
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRMA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ 

Marko Marulić: MUKA SVETE MARGARITE

Hrvatsko crkveno prikazanje „Muka svete Margarite“, nastalo na prijelazu 15. i 16. stoljeća, svojevrsna je dramatizacija stotinjak godina starije latinske pjesme o muci i smrti Margarete, kćerke poganskog svećenika, a njegovu radijsku verziju iz 1997. režirao je Marin Carić s vrsnom glumačkom ekipom predvođenom Marinom Poklepović (Margarita) i Božidarom Bobanom (Olibri).

Redatelj: Marin Carić
Trajanje: 40'10''
Datum premijere: 6. 12. 1997.

SUBOTA,  24.10.2020.

10,00 – 10,10, HR III
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Jasna Mesarić: PRIČA O KAVI: UŽITAK I BOL

Ova kratka radiofonska forma tematizira naše svakodnevne rituale pijenja kave  i njihove razlike s obzirom na mjesta na kojima to radimo.  Od Pariza preko Baščaršije do Senegala najveća vrijednost kave je u fikcijskome potencijalu koji ima: za svakoga je ona važna i dobra iz nekoga drugog razloga. A postoje i oni koji su od kave – morali odustati, iz raznih razloga.

Glumili su: Tomislav Martić i Livio Badurina. Glazbena urednica: Franka Meštrović. Ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Redateljica: Jasna Mesarić. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 28. 11. 2018.
Trajanje: 10:00

 

18,05 – 18,55, HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ

V. Gogolj: Kako su se zavadili Ivan Ivanovič i Ivan Nikiforovič

Kako se od bezazlenog nesporazuma sigurno i brzo stigne do smrtne i posmrtne zavade? Gogoljev genij izviruje u svakoj rečenici ove lucidne pripovijetke, a posebice u dramaturškom mehanizmu koji početni motiv širi do teme koja sve natkriljuje i koja nas humorom podsjeća na sličnost brojnih životnih situacija.

Dramatizacija: Nives Madunić Barišić; redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbeni urednik: Davor Rocco; ton majstor: Marija Pećnik Kvesić; urednica: Lada Martinac Kralj
Igraju: Dražen Bratulić, Zoran Gogić, Mladen Vasary, Žarko Potočnjak, Olga Pivac, Damir Poljičak
Premijera: 16.7.2009
Trajanje: 46'40''

 

 

NEDJELJA,  25.10.2020.

16,05 – 16,45, HR I
RADIOIGRA ZA DJECU  I MLADE

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ

Marie Catherine d'Aulnoy:  BIJELA MAČKA

Bio jednom jedan kralj i imao tri sina. Kralj je bio star, ali je jako volio svoju krunu stoga je odlučio sinovima dati zadatke koje neće moći ispuniti. U potrazi za najmanjim psom na svijetu, najtanjom tkaninom i najljepšom djevojkom sva će tri princa lutati svijetom, ali samo jedan će pronaći sve što mu je potrebno u kraljevstvu bijele mačke.

Redateljica : Stephanie Jamnicky, prijevod: Sanja Lovrenčić, dramatizacija: Ivana Gudelj , tonmajstor: Lana Deban, glazbeni dramaturg: Adriana Kramarić
Glumili : Vanda Winter, Ivan Glowatzky, Asja Jovanović, Marija Kolb, Goran Grgić, Ivan Vukelić, Alen Šalinović, Petra Svrtan i Mladen Vujčić.
Premijera 27.09.2019.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE