Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Noć performansa 2020

Noć performansa 2020

U subotu 17. listopada Zagreb postaje epicentar performansa.
Share on facebook
Share on twitter

Noć performansa je site-specific događaj koji će se održati 17. listopada 2020.  na nekoliko lokacija užeg centra Grada te ispred Muzeja suvremene umjetnosti.
U okviru Noći, udruga Domino predstavlja umjetnike i njihove instalacije, performanse, prostorne intervencije i akcije u javnom prostoru te modele interakcije, komunikacije i participacije s publikom koje pružaju nove perspektive u odnosu na kulturno-društveno-politički kontekst te eksperimentiraju s umjetničkim formama i poetikama.
Noć peformansa, podnaslovljena Sve je moguće osim nemogućeg prostora za performans, bavi se istraživanjem novih prostora za performans i društvene odnose, a svoje radove izvest će Milijana Babić i Centar za ženske studije Rijeka, Nina Kurtela, name:, Nika Bokić, Antonio Grgić, Petra Mrša, Selma Banich, Vladimir Novak te Vlasta Delimar i Milan Božić.

Rad u formi oglasa na billboardima 3. smjena Milijane Babić i Centra za ženske studije Rijeka progovara o važnoj temi društveno nametnute predodžbe o ženskoj ljepoti postavljajući u fokus i pitanje funkcioniranja žena u kontekstu fenomena rada - kako plaćenog tako i neplaćenog kućanskog.

Nina Kurtela, potaknuta novonastalom situacijom uzrokovanom pandemijom koronavirusa te globalnom restrikcijom pokreta s kojom smo svi na neki način suočeni, predstavlja kreativnu intervenciju na prometnim znakovima u javnom prostoru Bez naziva. Prometni znakovi koji su inače postavljeni radi davanja uputa ili pružanja informacija sudionicima u prometu ovog puta sugeriraju neka nova promišljanja prostora, vremena i kretanja otvarajući prostor za koreografiranje nekih novih stvarnosti i/ili fikcija.

Antonio Grgić u Spomenici sviraju vraća umjetnička djela građanima pozivajući ih na sudjelovanje u participativnom glazbenom performansu uz spomenik Strijeljanje talaca na Trgu J. J. Strossmayera.

Petra Mrša izlaže instalaciju u formi zastava Landscape koja nastaje kao rezultat brojnih post-korona šetnji gradskim prostorom, kada je autorica prikupljala odbačene objekte s ulica kao tragove (i dokaze) ljudskog obitavanja, dok u raspršenoj šetnji javnim prostorom Lekcija upućuje građane na drugačije promatranje svoga grada.

Selma Banich u performansu Milovanje problematizira intimni ljudski kontakt u doba pandemije te poziva publiku da ne zaborave na važnost (sigurnog) fizičkog kontaka, kao i Nika Bokić koja dijeli fanzin i otvara S.O.S. telefonsku liniju za Bezopasne zagrljaje u novom normalnom.

Vladimir Novak svjetlosno-zvučnu instalaciju Parametri smješta u skulpturu Oči pročišćenja Miroslawa Balke ispred Muzeja suvremene umjetnosti te tako uspostavlja dijalog o mijenama kroz procese ispitivanja uvjeta umjetničkog rada i faktora koji na sam rad utječu u procesu nastajanja, izvođenja i prezentacije.

Vlasta Delimar i Milan Božić svojim tijelima ukazuju na posljedice potresa u Zagrebu radom Tišina živih skulptura u tišini oštećenih kuća. Njihova se tijela skulpture poistovjećuju s oštećenim kućama koje su do trenutka oštećenja trebale biti kao slika univerzuma koji je brutalno poremećen. Prisustvo živih tijela skulptura oštećenim kućama prenosi svoju energiju kao pokušaj revitalizacije i obnove.

Od međunarodnih gostiju dolazi slovenski umjetnik name: čiji rad Ping-pong progovara o nezakonitim “push-back” akcijama prema imigrantima koje provode pogranične policije. Autor u radu promišlja o fenomenu ograđenih državnih granica te načinima rješavanja međudržavnih problema, koji se često pretvaraju u beskrajne situacije davanja prijedloga, uvjeta, ultimatuma, poziva, nacrta, preporuka iz jedne u drugu državu na polju državne, ekonomske, vjerske i bio politike.

U godini koja se čini kao loše napisan scenarij neuvjerljivog filma katastrofe, s fizičkom distancom kao jedino mogućim modelom življenja, Noć performansa tematski fokus stavlja na re-invenciju prostora za umjetnost i međusobne susrete. Performans oduvijek zauzima poziciju antagonista i outsidera koji, s distancom u svijesti, izaziva kulturne norme i pomiče granice tradicionalnih umjetničkih formi. Stoga, u ovoj godini, ništa nije previše (ili dovoljno) ludo; a sve je moguće osim nemogućeg prostora za performans.

Prve intervencije, instalacije i performansi Noći performansa započinju 17. listopada već u 11 sati te traju do 23 sata. Ulaz je slobodan u sklopu inicijative Umjetnost dostupna svima.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI