Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Jelena Bosančić dala ostavku na mjesto ravnateljice Drame splitskog HNK

Jelena Bosančić dala ostavku na mjesto ravnateljice Drame splitskog HNK

Nakon samo 13 mjeseci splitski HNK ostao je bez ravnateljice Drame.
Share on facebook
Share on twitter

Kako javlja Dalmatinski portal, Jelena Bosančić dala je ostavku na mjesto ravnateljice Drame HNK Split. Mlada glumica i redateljica, a od ovog ljeta i dramatičarka, odabrana je kao jedina kandidatkinja za mjesto ravnateljice u rujnu prošle godine nakon što u kontroverznom procesu intendantom imenovan Srećko Šestan.

Na početku mandata ambiciozno je najavljivala velike planove za splitsku Dramu, da bi na ovogodišnjem Splitskom ljetu na repertoar premijerno uvrstila vlastiti komediografski prvijenac  Gordana neće doći u kojem je i zaigrala glavnu ulogu.

Bosančić (Split, 1986) je sveučilišni diplomski studij glume završila je pri Umjetničkoj akademiji u Splitu, na kojoj je od 2010. do 2012. radila kao asistentica za predmet Scenski govor na odsjeku Glume, a od 2013. do 2017. i kao asistentica te autorica programa za predmet Operna gluma na odsjeku Solo pjevanja.

Kao stipendistica HNK Split već na početku glumačke karijere ostvarila je u Tijardovićevom Spli’skom akvarelu sjajnu ulogu Perine Štrambere u režiji Krešimira Dolenčića. Režijski prvijenac Narančina kora autorice Maje Pelević uprizorila je u Gradskom kazalištu mladih u Splitu. Kao diplomsku predstavu režirala je, koreografirala i igrala u cabaretu Kako ubiti supruga A. Amurria. Redateljica je i opere za djecu i mlade Mali dimnjačar B. Brittena u produkciji Glazbenog laboratorija Split i HNK Split, a napisala je i prolog navedenom djelu u kojemu dječju publiku upoznaje s osnovnim pojmovima u operi. Koautorica, redateljica i koreografkinja je i musicala Roko, Roko, tatino oko u produkciji glazbene škole Josip Hatze i HNK Splitu, a organizirala je i niz radionica glume, plesa i scenskog pokreta za djecu i mlade. U tom razdoblju pokreće i vlastitu Školu mjuzikla Perina za sve uzraste.

Nakon adaptacije libreta operete Kraljica lopte maestra Ive Tijardovića, spomenuti naslov režira i koreografira poslije 90 godina na poljudskom stadionu u produkciji Sveučilišta u Splitu, Umjetničke akademije u Splitu te HNK Split, a 2018. godine otvara Splitsko ljeto, režijom Verdijevog Nabucca u čast nedavno preminulom profesoru i velikanu hrvatske kazališne scene Georgiju Paru.

Bosančić je, navodno, ostavku dala iz 'osobnih razloga', ali ne planira napustiti HNK već će se u istom posvetiti opernoj režiji.

Dok se pak ne pronađe njezin nasljednik ili nasljednica, a za što je potrebno raspisati javi natječaj, nastavit će obavljati poslove ravnateljice Drame.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI