Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Transformer kazalište

Transformer kazalište

Što biste učinili da imate $20 milijuna viška? Biste li ih potrošili na izgradnju kazališta? Izvjesni par iz Texasa je, a rezultat je jedno od najvećih čudesa suvremene arhitekture koje se za javnost otvara 12. listopada.
Share on facebook
Share on twitter

Najvažnije lokalno kazalište u Dallasu, godinama je od milja bilo poznato kao - Šupa (iliti Shed). Što i nije čudno uzmete li u obzir činjenicu da je bilo  smješteno u zahrđalu željeznu konstrukciju više nalik na skladište nego na Talijin hram u srcu srca najbogatije Amerike.

Planovi da na mjestu Šupe nikne nešto vrijednije, točnije Dallas Center for the Performing Arts, počeli su se kovati još 1997., da bi 2000. krenula velika kampanja za prikupljanje financijskih sredstava. Cilj je bio sakupiti ukupno $275 milijuna od čega samo $18 milijuna iz javnih fondova. No, stanovnici Dallasa imali su druge planove, pa je u svibnju ove godine ukupan iznos prikupljenih sredstava iznosio nevjerojatnih - $335 milijuna, s više od stotinu privatnih donacija u iznosima većim od 1.000.000$!

No, uprava Centra pobrinula se da isti ne bude samo 'igralište' bogatih teksaških naftaša, pa je cijelu izgradnju kontinuirano javno dokumentirala, objavljujući video zapise s gradilišta, a za svaku od važnijih etapa projekta organizirali su i posebne javne evente, poput onog kad je zgrada natkrivena.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=hrD-T2uxDpM]

S obzirom na budžet, nije ni čudo što su se za projektiranje Centra nadmetale najveće zvijezde suvremene arhitekture, a posao su, nakon javnog natječaja 2001. dobila dva dobitnika nagrade Pritzker, iliti arhitektonskog Nobela, Norman Foster i Rem Koolhaas.

Njih su dvojica sa svojim timovima osmislili različite djelove multifunkcionalnog mega-kompleksa /naslovna/ čije su pojedine cjeline nazvane prema najvećim pojedinačnim donatorima iz rane faze prikupljanja novca:

  • Annette Strauss Artist Square, trg s pozornicom za izvedbe na otvorenom i gledalištem za 5,000 posjetitelja
  • Elaine D. and Charles A. Sammons Park, najveća javna zelena površina u Dallasu,a koju okružuje cijeli Centar i za čije su ime donatori velikodušno donirali $15 milijuna
  • City Performance Hall iliti nešto kao gradski dom kulture, a koji osim klasične black box scene ima i manju koncertnu dvoranu s kapacitetom od 750 do 950 sjedećih mjesta
  • Margot and Bill Winspear Opera House, sa kapacitetom od 2,200 do 2.300 mjesta, a za koju je bračni par Winspear donirao nevjerojatnih $42 milijuna
  • te, konačno Dee and Charles Wyly Theatre, nazvan prema prvim većim donatorima projekta, bračnom paru Wyly koji je za ime 12-katnog teatara sa 600 mjesta izdvojio - $20 milijuna dolara

Potonje je ujedno i najveća atrakcija cijelog kompleksa, vjerojatno najmodernija zgrada za izvedbene umjetnosti ikad izgrađena, a njezin projekt potpisuje - Rem Koolhaas.

1. terasa na krovu
2. spremište kostima
3. konferencijska dvorana
4. toranj s cugovima
5. propadališta
6. mehanika
7. terasa
8. edukacijski centar
9. uredi
10.  studio
11. balkonsko nadstroplje
12. scena
13.predvorje/kafić

Wyly Theatre
ilustracija: Luxigon

Naime, Dee and Charles Wyly Theatre modularna je zgrada, nalik na golemog Transformera, a čija se cijela konfiguracija može promijeniti u tek 15 minuta! Koolhaas i njegova ekipa zasad su smislili 8 različitih načina 'preslagivanja', a kako to sve funkcionira, uvjerite se i sami:

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=o8K2Jdue6NE]
transformacija Dee and Charles Wyly Theatra

Kazalište će, kao i ostali djelovi kompleksa za koji je u međuvremenu zahvaljujući još jednoj spozorskoj donaciji promijenio ime u AT&T Performing Arts Center, službeno biti otvoreni 12. listopada, a u inaoguralnoj sezoni ugostit će više od 500 događanja, uključujući i 4 svjetske premijere s glumačkim imenima kao što su Billy Crystal, Frank Langella i Hilary Swank, tenorioma José Carrerasom i Benom Heppnerom, te mnogim drugima...

Ukoliko krećete put Dallasa, detalje programa potražite ovdje, a u suprotnom - za kraj uživajte u virtualnoj šetnji  AT&T Performing Arts Centrom.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=bvkonDJSXkk]

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI