Naslovnica > IZDVOJENO > Radio pregled tjedna [28.9. – 4.10.2020.]

Radio pregled tjedna [28.9. – 4.10.2020.]

Premijerno poslušajte 'Mrtvi Bruges' Georgesa Rodenbacha i prvi dio 'Vježbanja života' Nedjeljka Fabria.
Share on facebook
Share on twitter

PONEDJELJAK,  28.9.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Ivana Mažuranić:KATKAD JE ZLATO ONO ŠTO NE SJA

Ulomci iz dnevničkih zapisa Ivane Brlić Mažuranić, u kojima je bilježila svoja razmišljanja o ljubavi, pisanju i knjigama, ali u koje je interpolirala i pokušaje pisanja pripovijetki. Dnevnik je Ivana Mažuranić vodila od navršenih četrnaest do svojih zaruka za odvjetnika i političara Vatroslava Brlića, od 1888. do 1891.

Kratka radijska forma naslovljena „Katkad je zlato ono što ne sja“ promišlja pisanje autobiografskih dnevničkih zapisa  i prve pokušaje pisanja fikcionalne proze u obliku kratkih pripovijesti koje su bez osobitog odvajanja umetnute u dnevničke zapise.

Dramatizacija i jezična prilagodba: Sanja Lovrenčić. Glumica: Irena Tereza Prpić. Skladatelj: Stanko Kovačić. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstorica: Lana Deban. Redatelj: Mislav Brečić. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 5. 6. 2018.

 

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ 

Dražen Katunarić: PROSJAKINJA

Pravnik srednjih godina, Franjo Klobučar šetajući zagrebačkim Gornjim gradom, začuje privlačne tonove ozbiljne glazbe… Upoznaje mladu pijanisticu Ivanu Arko, a “njena pojava obećavala je nešto nježno…”. U sentimentalističko-građanskom romanu, protkanom pasažima ozbiljne glazbe, riječ je o isprva sretnoj ljubavi…

U roman je integriran i indikativan ulomak o policiji i prisluškivanju i praćenju građana… a Klobučar, u potrazi za prosjakinjom (bivšom ljubavi), apsurdno i groteskno, obraća se za pomoć ministru policije…

Redatelj: Darko Tralić, dramaturg: Ivan Vulić, tonmajstor : Dubravko Robić, glazbeni urednik : Žarko Joksimović
Glumili su: Asja Jovanović, Pero Juričić, Sven Medvešek, Vanda Winter i Silvio Vovk.
Premijerno emitirano: 2012.

 

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-IGRA

UREDNIK: HRVOJE IVANKOVIĆ

Nedjeljko Fabrio: VJEŽBANJE ŽIVOTA, 1. Dio               
PREMIJERA

Prvi dio radijske dramatizacije antologijskog romana „Vježbanje života“ (objavljena 1985.) u kojem Nedjeljko Fabrio kroz povijest dviju obitelji, jedne hrvatske i jedne talijanske, ispisuje i kroniku Rijeke u razdoblju od 1822. do 1955. kada taj grad postaje veliko industrijsko i prometno središte za koje su se trgale brojne velesile, od Francuske, Italije i Austrije do Mađarske i Njemačke.

Redateljica: Vedrana Vrhovnik
Trajanje: 48'44''

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Branko Maleš: RAJ JE TU

Dva para koje veže dugogodišnje prijateljstvo nakon zajedničkog odlaska u kino sjednu popiti piće. I zavedu se u razgovor koji, naizgled, ustrajno i neprekidno već desetljećima vode, ali bez razrješenja. Ili se ono ipak nazire?

Glumili su: Vanda Winter, Nikša Marinović, Marija Tadić i Vili Matula. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstorica: Katarina Račić. Redatelj: Petar Vujačić. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera:  25. 3. 2020.

 

UTORAK,  29.9.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Ivana Mažuranić: JUČER SMO FILOZOFIRALI

Ulomci iz dnevničkih zapisa Ivane Brlić Mažuranić, u kojima je bilježila svoja razmišljanja o ljubavi, pisanju i knjigama, ali u koje je interpolirala i pokušaje pisanja pripovijetki. Dnevnik je Ivana Mažuranić vodila od navršenih četrnaest do svojih zaruka za odvjetnika i političara Vatroslava Brlića, od 1888. do 1891.

Kratka radijska forma naslovljena „Jučer smo filozofirali“ otkriva Ivanu Mažuranić kao djevojku koja želi osjetiti ali i duboko spoznati sebe i svijet koji je okružuje. Nesklona utilitarnostima i sitnim taštinama običnoga života, sklona je razmišljanju i dohvaćanju idealnoga.

Dramatizacija i jezična prilagodba: Sanja Lovrenčić. Glumica:  Irena Tereza Prpić. Skladatelj: Stanko Kovačić. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstorica: Lana Deban. Redatelj: Mislav Brečić. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 6. 6. 2018.

  

14,00 – 15,00, HR III
DOKUMENTARNA RADIO-DRAMA

UREDNIK: NIKICA KLOBUČAR

Nikica Klobučar: TREĆI ŽIVOT DRVETA                              

Dokumentarna radio drama "Treći život drveta" bavi se tradicionalnom arhitekturom hrvatske Posavine, odnosno, drvenom građom te arhitekture koja se preko novinskih i internet oglasnika prodaje u bescjenje. U vremenima današnje financijske krize rijetko će tko reći da je prodaja građe drvenih kuća i štagljeva a priori loša, ali pitanje koje dokumentarac želi postaviti jest da li s prodajom te stare građe rasprodajemo i identitet jednog kraja i jednog vremena te je li prodaja u bescjenje dijelove života naših predaka u šleperu drvene građe, proizvođačima namještaja u Nizozemskoj ili Italiji, najviše što se može učiniti od tog materijala? Treći život drveta poetičan je naziv za postupak recikliranja i ponovne upotrebe stoljetne hrastovine, kojim mladi umjetnik Luka Jelušić, drvu koje je svoj prvi život proživjelo kao stablo, a drugi kao građa za kuću ili namještaj, nastoji udahnuti jedan novi život.

Trajanje: 34'33''
Datum premijere: 30.4.2013.

 

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-DRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ 

Georges Rodenbach: MRTVI BRUGES          
PREMIJERA 

Belgijski simbolist Rodenbach više se puta u svojem djelu vraćao atmosferi grada Brugesa. Tako i u ovoj pripovijetci pozadina koju donosi briževski splin tvori i podlogu i komentar na zbivanja u priči o ljubavnoj opsesiji. Redateljica Jamnicky, ton majstorica Marija Pečnik Kvesić i glazbena urednica Franka Meštrović nadahnuto su oblikovale drugi plan koji neprestano živi pod sjajnom igrom glavnog glumca, Dražena Šivaka, koji je u ulozi ambivalentnog Hugoa ostvario kreaciju koja osvaja preciznošću i osjetljivošću.

Dramatizacija: Dina Vukelić; redateljica: Stephanie Jamnikcy; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; glazbena urednica: Franka Meštrović; urednica: Lada Martinac Kralj
Glume: Dražen Šivak, Vanda Winter, Slavko Juraga, Asja Jovanović, Biserka Ipša
Tr: 49'38''

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Anton Pavlovič Čehov: LIBERALNA DUŠICA

Dogovori o dobrotvornoj kazališnoj predstavi prividno dobro napreduju. Ali nije jednostavno pomiriti liberalne namjere i autocenzuru.

Glume: Romano Nikolić, Slavko Juraga, Tvrtko Jurić. Dramatizacija: Ivan Vulić. Prijevod: Ivan Kušan. Redateljica: Stephanie Jamnicky. Glazbena urednica: Franka Meštrović. Tonska majstorica: Katarina Račić. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 11. 12.2017.

 

23,00 - 24,00, HR II
Krik   -    KRIMIĆ I KOMEDIJA    

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ

Drago Hedl: IZBORNA ŠUTNJA

Kada na obali rijeke pronađu mrtvu djevojku policijski inspektor i njegova pomoćnica naći će se u vrtlogu maloljetne prostitucije, šverca, političkih skandala a njihovi će životi biti ugroženi.

Redatelj: Petar Vujačić, dramatizacija: Sanja Kovačević, tonmajstor: Tomislav Šamec; glazbeni urednik: Adriana Kramarić, glume: Goran Grgić, Marija Tadić, Darko Milas, Amar Bukvić, Vlasta Ramljak, Živko Anočić, Ana Maras, Pjer Meničanin i Mladen Vasary,
Tr. 41:25
Premijerno emitirano: 04.12 . 2018.

 

SRIJEDA,  30.9.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Nikica Klobučar: KARTOLINA ILI VRIJEME KOJE JE ZAUSTAVLJENO

Sajmovi stare i rabljene robe na otvorenom, živahna su mjesta, bučna i temperamentna, ali istodobno i posljednja postaja za većinu stvari koje su izložene na prodaju prije njihova definitivnoga bacanja u smeće. Razglednica iz 1921, pronađena na Hreliću u Zagrebu, napisana je na njemačkom jeziku. Prodavač, koji ne zna njemački, pretpostavlja da se radi o nekoj vrsti ljubavnoga pisma, što ga čuva taj komadić papira kao zaustavljeno vrijeme. Uspomena na prošlo vrijeme i jedan odnos za koji ne znamo kako se razvijao. Ali je, svjedoči kartolina, nedvojbeno postojao.

Autor: Nikica Klobučar. Glume: Vanda Winter i Sven Medvešek. Ton-majstorica: Lana Deban. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 5. 3. 2019.

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Anton Pavlovič Čehov: PERPETUUM MOBILE 

Sudski istražitelj Grišutkin krenuo je kočijom s doktorom Svistickim,  na obdukciju,  po iznimno kišnoj noći. Odluče ipak prenoćiti kod obližnjega poznanika gdje nalete na društvo koje večera a među njima i kćerka domaćina, udovica Nadežda Ivanova,  koja im posve zaokupi pozornost.

Glume: Dražen Bratulić, Frano Mašković, Slavko Juraga, Tvrtko Jurić. Dramatizacija: Ivan Vulić. Prijevod: Ivan Kušan. Redateljica: Stephanie Jamnicky. Glazbena urednica: Franka Meštrović. Tonska majstorica: Katarina Račić. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 30. 10.2017.

  

ČETVRTAK,  01.10.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Sanja Lovrenčić: PJEVANJA MALE SIRENE 

Pjesnikinja Sanja Lovrenčić na svoj način piše nastavak poznate bajke Hansa Christiana Andersena, stvarajući osebujnu, pomalo feminističku inačicu kultnoga lika nesretne djevojke ribljega repa koja traži svoj glas.

Glasovi: Alma Prica i Sanja Lovrenčić. Glazbeni urednik: Maro Market. Ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Urednica i redateljica: Katja Šimunić.
Premijera: 26. 3. 2018.

  

18-00-19,00, HR III
RADIO-ATELJE

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Jasna Mesarić: EKLIPSA

Kao što pomrčina Sunca može biti totalna, anularna, parcijalna i hibridna, tako je i radiofonska igra Jasne Mesarić naslova “Eklipsa”  u svojim auditivnim pojavnostima potpuna u elementarnoj pripadnosti zvuku, prstenasta u ulančavanju pet ženskih glasova (poludjela Babilonska kula, egipatska plesačica Kuchuk Hanem i tri današnje žene), djelomična u svojem ograničenom trajanju od 39 minuta i nadasve hibridna u svojoj čežnji da bude odsutna iz realnosti i istodobno iz umjetničke nužnosti žudi da bude odgovorno prisutna.

Pri potpunoj pomrčini zbivaju se četiri dodira: rub Mjeseca nailazi na rub Sunca, napredujući rub Mjeseca stiže do suprotnoga Sunčeva ruba, zalazni Mjesečev rub dotiče početni rub Sunca, Mjesec napušta Sunce.  Tako u  “Eklipsi” prvi se dodir zbiva kada rubovi tekstova Gustava Flauberta i Gérarda de Nervala (i njihovih putovanja na Istok) dotiču rubove poetskih refleksija koje Jasna Mesarić podnaslovljuje zemljopisnom poemom; drugi su dodir napregnuti i napredujući rubovi ženskih glasova koji zuje, bruje, jecaju, vrište i govore te stižu do suprotnoga ruba valovito šumne elektronske  glazbe; treći je dodir kada zalazni rub izgovorenoga dotiče početni rub ton-majstorskih zvučnih tkanja te onaj četvrti kada Jasna Mesarić napušta osjetilno znanje stečeno u prethodnim radiofonskim realizacijama i baca se u vis. Autorica se padajući penje prema eklipsi  (izvedeno iz starogrćke imenice ἔκλειψις ,ékleipsis), preispitujući njezina značenja „pada“ i „zamračenja nebeskog tijela“, odnosno, izvedeno od glagola ἐκλείπω (ekleípō), značenja infinitiva „ napustiti"," potamniti "ili" prestati postojati” te, na kraju, kada su srušene kule Babilonske, izmiješani jezici i izmišljeni novi, algoritamski, kada je izmaštana potpuno savršena i harmonična, ali i potpuno komodificirana i digitalna Zemlja, autorica kaže: „Ja bih ... ja bih ... / Ipak / Ako je moguće / Zadržala jednu slabost / Ili dvije...“

Potpuna pomrčina Sunca na nekome mjestu Zemljine površine javlja se u prosjeku svakih 400 godina. Posljednja potpuna pomrčina Sunca, vidljiva iz Hrvatske, zabilježena je 15. veljače 1961, a sljedeći će se put dogoditi 3. rujna 2081.

Sudjelovale su: Jelena Miholjević, Urša Raukar, Jasna Bilušić, Maja Posavec, Lela Margitić i Marta Schwaiger. Skladatelj: Mate Matišić.
Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstorice: Marijana Begović i Marija Pečnik Kvesić. Redateljica: Jasna Mesarić.  Urednica: Katja Šimunić.
Trajanje: 39:13
Premijera: 5. 3. 2020.

 

PETAK,  02.10.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Sanja Lovrenčić: MEDITERANSKA  SUITA

Potaknuta svakodnevnim vijestima o izbjegličkoj krizi, Sanja Lovrenčić na pjesnički način promišlja Mediteran, evocirajući njegovu antičku prošlost i vraćajući se u njegovu aktualnu sadašnjost.

Glasovi: Alma Prica, Sreten Mokrović i Sanja Lovrenčić. Glazbeni urednik: Maro Market. Ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Urednica i redateljica: Katja Šimunić.
Premijera: 27. 3. 2018.

 

13,30 – 14,30, HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ 

Hrvoje Ivanković:  PORTRET GLUMCA ZDENKA JELČIĆA

Glumac Zdenko Jelčić široj je publici postao poznat još sredinom 1970-ih, kada je u seriji Ivana Hetricha „Kapelski kresovi“, nastupio u ulozi partizanskog komandanta Ljube. Od tada je nastupio u preko pedeset domaćih i stranih filmskih i televizijskih produkcija, specijaliziravši se za uloge negativaca i emigranata, ali je paralelno nastupao i u kazalištu, pri čemu su posebno važne uloge koje je ostvario u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića te u Schauspielhausu u  Zürichu, gdje je surađivao s redateljima poput Falka Richtera i Christopha Marthalera. U ovoj emisiji predstavljamo Jelčićev životni i profesionalni put koji je često bio određen njegovom beskompromisnošću i hedonizmom, o čemu taj svestrani umjetnik govori na duhovit i otvoren način.

Premijera: 15. 7. 2016.
Trajanje: 60'01''

  

SUBOTA,  03.10.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Tito Bilopavlović: VERONIKA

Veronika je ljepotica koja radi u parfumeriji, a on je sramežljivi fotograf zaljubljen u nju. Oboje stanuju u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu, jedno preko puta drugoga. Ona ne zna da je on učvrstio foto-aparat na stativ, odredio uvijek istu ekspoziciju i oštrinu te svaku večer snima isti prizor: nedostižnu ženu kako zalijeva cvijeće.

Glumili su: Ivana Boban i Frano Mašković. Dramatizacija: Ivan Vulić. Glazbena urednica: Franka Meštrović. Tonska majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Redateljica: Stephanie Jamnicky. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 3. 1. 2018.

 

10,00 – 10,10, HR III
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Katja Šimunić: „Irena Milovan: Giselle, učiteljica“

Irena Milovan, balerina i baletna pedagoginja, rođena je 1937. u Zagrebu gdje s deset godina upisuje Klasičnu baletnu školu i sa sedamnaest postaje članicom baleta zagrebačkog HNK. 1957. odlazi u Pariz gdje se usavršava u klasičnoj baletnoj tehnici, a potom jednu sezonu pleše u Würtembergische Staatstheatru u Stuttgartu te od 1959. – 1966. je solistica u Teatro Municipal u Santiago de Chileu gdje 1960. osniva prvu državnu baletnu školu. Od 1966. – 1973. solistica je u Opernoj kući u Zürichu, a od 1973. – 1977. u Opernoj kući u Bonnu. Od 1977. – 1986. pedagoginja je i baletna majstorica u Lyonskoj operi, a od 1986. – 1991. stalna baletna pedagoginja u Netherlands Dans Theater (umjetničko vodstvo: Jiri Kylian). Od 1991. – 2002. stalna je  baletna pedagoginja u Compania Nacional de Danza u Madridu (umjetničko vodstvo: Nacho Duato), no gostuje i redovito drži vježbe u Netherlands Dans Theter, Cullberg Ballet, Frankfurt Ballet, Gulbenkian Ballet i Lyonskoj operi. Irena Milovan živi u Madridu.

U ovoj kratkoj dokumentarnoj formi usredotočujemo se na njezine senzibilne, misaone i emocionalne refleksije o baletnoj pedagogiji i baletu „Giselle“.

Ton-majstor: Dalibor Piskrec. Autorica i urednica: Katja Šimunić.
Premijera:  2. 3. 2020.

 

18,05 – 18,55, HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ

Janko Leskovar: Dvije priče - Patnik; Bez doma                                   

PREMIJERA

Redatelj:Petar Vujačić

 

NEDJELJA,  04.10.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Tito Bilopavlović: DVOJE

Slučajan susret na Cvjetnom trgu u Zagrebu. U mladosti su Anđelka i Mladen bili zaljubljeni jedno u drugo. Sada su u zrelim godinama s brojnim životnim brodolomima iza sebe. Otići će na kavu zajedno. Hoće li uspjeti naći i prave riječi za ovaj susret?

Glumili su: Jelena Miholjević i Slavko Juraga. Dramatizacija: Ivan Vulić. Glazbena urednica: Franka Meštrović. Tonska majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Redateljica: Stephanie Jamnicky. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 1. 1. 2018.

 

16,05 – 16,45, HR I
RADIOIGRA ZA DJECU I MLADE

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ 

Ida Mlakar Črnić:  KRAVA KOJA JE LAJALA NA MJESEC

Zašto krava laje i reži i zavija na mjesec? Je li bolesna ili joj se pomutila pamet? A možda je samo stara i umorna ... Ili jednostavno želi raditi nešto što nikada nije radila.

Prema istoimenoj slikovnici slovenska autorica Ida Mlakar črnić napisala je za radio igrokaz o kravi koja premda stara i dalje sanja i želi ostvariti snove koje  u mladosti nije mogla. Ona odlazi s farme jedne noći vozeći se na starome biciklu i susreće konja koji je nekada radio u cirkusu , a sada pleše step i putuje od grada do grada. Iz ovog neobičnog susreta rađa se divno prijateljstvo i ostvaruju se neki davni snovi.

Ovaj igrokaz upućuje djecu na sarost kao razdobje u životu koje može biti jednako kreativno i ispunjeno kao i djetinjstvo.

Redatelj: Mislav Brečić, tonmajstor: Zoran Brajević, skladatelj: Stanisla Kovačić, igrali su :  Vesna Ravenščak , Rakan Rushaidat, Sanja Crljen, Mia Krajcar, Luka Petrušić, Pero Juričić, Filip Riđički, Dado Ćosić, Pear Leventić, Anto Krstulović .
Premijerno emitirano: 26.05.2019.
Tr. 30:05

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE