Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Natječaj za najbolji dramski tekst mladih autora

Natječaj za najbolji dramski tekst mladih autora

Osim novčane nagrade u iznosu od 1.500 eura, najbolji tekst bit će i postavljen u 2021. godini.
Share on facebook
Share on twitter

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske po prvi put objavilo je Natječaj za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za mlade autore do 35 godina. Na natječaj se mogu javiti svi autori do 35 godina koji pišu na hrvatskom jeziku. Rok za slanje tekstova je 1. siječnja 2021. godine.

Osim novčane nagrade u iznosu od 1.500 eura, najbolji tekst bit će postavljen na scenu HNK Mostar u 2021. godini te će biti uvršten u redovni repertoar Kazališta. Nakon izbora najboljeg dramskog teksta bit će objavljen i natječaj za redatelja, također do 35 godina, koji će inscenirati tekst.

Propozicije natječaja su:

  • dramski tekst treba biti napisan na hrvatskom jeziku
  • dramski tekst može pripadati bilo kojoj dramskoj vrsti ili žanru
  • dramski tekst ne može biti iz oblasti lutkarstva ili književnosti za djecu
  • dramski tekst ne može prethodno biti objavljen ili scenski postavljen – insceniran
  • dramski tekst potrebno je dostaviti u elektroničkoj formi (MS WORD i pdf)
  • pravo sudjelovanja na Natječaju imaju sve punoljetne osobe do navršenih 35 godina starosti do dana zaključenja Natječaja, odnosno do 1. siječnja 2021. godine.

Autor/ica prvoplasiranog teksta prijavom na ovaj Natječaj ustupa puna autorska prava Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru za kazališne inscenacije djela u okviru repertoara i programsko-produkcijske djelatnosti HNK Mostar. U budućoj distribuciji dramskog teksta (nakon praizvedbe u HNK Mostar) autor/ica zadržava autorska prava za svako novo uprizorenje.

Nagrade

Autor/ica najboljeg dramskog teksta bit će proglašen/a laureatom „Nagrade za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za mlade autore do 35 godina“ koja se sastoji od plakete i novčanog dijela nagrade u ukupnom neto iznosu od 1.500,00 EUR (slovima: tisuću i petsto eura) s plaćenim porezom i doprinosima, što će biti regulirano zasebnom odlukom i ugovorom s autorom/icom. Također, najbolji dramski tekst bit će praizveden u HNK Mostar u 2021. godini.

Bit će dodijeljene plakete i novčane nagrade autorima/icama drugoplasiranog i trećeplasiranoga dramskog teksta u iznosu od 500 EUR (slovima: pet stotina eura).

Nagrade dodjeljuje HNK Mostar.

Rokovi i način dostavljanja tekstova

Dramski tekst u elektroničkoj formi (MS WORD i pdf) potrebno je dostaviti do 1. siječnja 2021. godine na adresu e-pošte: natjecaj@hnkmostar.ba.

U tijelu elektroničke poruke potrebno je navesti sljedeće podatke:

  1. ime i prezime autora
  2. datum i mjesto rođenja
  3. adresu stanovanja
  4. broj mobitela.

Svi pošiljatelji, odnosno sudionici natječaja, dobit će povratnu poruku kao potvrdu o primitku dramskoga teksta u roku od najviše 3 dana.

Rezultati Natječaja bit će objavljeni na službenim internet stranicama HNK Mostar (www.hnkmostar.ba) i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske (www.hrvatiizvanrh.gov.hr) 15. veljače 2021. godine.

Izbor redatelja/ice i praizvedba predstave

Nakon izbora najboljeg dramskog teksta uslijedit će izbor redatelja/ice do 35 godina starosti koji/a će režirati inscenaciju prvonagrađenog dramskog teksta u HNK Mostar. Praizvedba će biti u 2021. godini, a predstava uvrštena u redovni repertoar HNK Mostar. Natječaj za izbor redatelja/ice bit će javno oglašen, a u tekstu natječaja bit će precizirane propozicije natječaja.

Ostale napomene

Ovaj Natječaj objavljuje se na službenoj internetskoj stranici HNK Mostar i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u četvrtak, 10. rujna 2020. godine.

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru zadržava mogućnost tiskanja i izdavanja nagrađenih dramskih tekstova u knjizi ili drugoj vrsti tiskane ili elektroničke publikacije, u izdanju Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, uz mogućnosti organiziranja javnog čitanja ili bilo kojeg drugog oblika promocije i prezentacije nagrađenih djela.

HNK Mostar i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske distribuirat će tekst ovoga Natječaja većem broju tiskanih, elektroničkih i on-line medija kao i teatarskim kućama, umjetničkim organizacijama i odgovarajućim visokoškolskim institucijama s kojima surađuju, sve s ciljem njegove promocije i dostupnosti svim potencijalnim autorima u Bosni i Hercegovini, Republici Hrvatskoj i svijetu.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE