Naslovnica > VIJESTI > Vikend klitopismenosti

Vikend klitopismenosti

Od 11. do 14. rujna u Rijeci se održavaju programi koji u fokus stavljaju nevidljivost ženskog iskustva i manipuliranje sadržajem kojeg žene iznose. Umjetnice i aktivistice uzvraćaju rasterećenim kretnjama i nesputanim glasom kao i javno izraženim zadovoljstvom.
Share on facebook
Share on twitter

Program započinje u petak 11. rujna s predavanjem o tehnološkoj popularizaciji potpune anatomije klitorisa, nastavlja se vikendom radionica 3D printanja modela klitorisa i izrade klito-fanzina, a kulminira u ponedjeljak 14. rujna, kada se javnosti prezentiraju 3 nova rada hrvatskih umjetnica u obliku vođene umjetničke ture riječkim ulicama u sklopu projekta Rijeka 2020.

Tura započinje otvaranjem murala Marine Mesar OKO koja oslikava zid na adresi Vodovodna 42 s okupljanjem publike od 18 sati. Potom se publika vodi do izvedbe novog rada Vlaste Delimar kojeg je oblikovala s djevojkama iz Rijeke na balkonu u centru Rijeke, te konačno i do lokacije izvedbe novog plesnog rada umjetnice Josipe Bubaš gdje program završava oko 21 sat.

U muralu „Is she a wizard already?”, umjetnica OKO inspirirana motivima ručnog veza starih majstorica, podsjeća na važnost kolektivnog etnološkog naslijeđa u vremenima kada konzumeristička pop kultura nemilosrdno proždire sve pred sobom. Postavljajući tradicionalne motive u obliku suvremene street art intervencije u javni prostor pomalo zaboravljene ulice u širem centru grada, umjetnica vješto suprotstavlja prošlost i sadašnjost, ukazujući na povijesno naslijeđe utkano u svima nama, a koje smo tako spremni zaboravljati podliježući raznim prolaznim trendovima.

U turi koju predvodi umjetnica Sendi Bakotić pratimo Super Klitu, živu i predimenzioniranu verziju inače nevidljivog i (povijesno) skrivanog organa, u njenoj šetnji kroz grad. Od otvorenja murala publika vođenom turom pješice prolazi kroz centar grada do Korza na kojemu ju dočekuje izvedba glasovne dekonstrukcije normi. Nastavno na svoju raniju praksu, Vlasta Delimar se ondje obračunava s rodnim stereotipima i odgojno-kulturnim predrasudama. Zajedno s djevojkama iz Rijeke provedeno je mapiranje, prikupljanje i analiza predrasuda i stereotipnih izjava koje ih sputavaju i ograničavaju – dok istovremeno prividno za cilj imaju odgojne i društvene mjere. Umjetnica i sudionice s balkona gradske vijećnice izvode performans "Rapunzel" vidljiv (i čujan) iz javnog prostora grada, pozicionirajući se u njega tijelima no također i decibelima.

Josipa Bubaš u svom novom plesnom radu "Uranjanje" tematizira nejasne, prešućene, ženske, društveno uvjetovane osjećaje krivnje, odgovornosti i tereta, ali i implicitnu mudrost, snagu i uživanje. Autorica tekstom, tijelom, glasom i slikom progovara o marginalnim i marginaliziranim osjećajima, dojmovima, mislima i naslijeđenim obrascima, dotičući se pozicije žene u društvenom kontekstu, ali i intimnom djelovanju.

 

RASPORED PROGRAMA:

Vikend klitopismenosti

(Sve se aktivnosti provode u prostoru
Filodrammatice (Korzo 28), a za
sudjelovanje se možete prijaviti na horvat.crnogaj@gmail.com):

11.9.: 20 - 21h

predavanje: Tehnološka popularizacija klitopismenosti (Karla Horvat Crnogaj)

12.9.: 13 - 20h (prijavljuje se za jedan od termina: 13 - 14h; 14 - 15h; 15 - 16h; 17 - 18h)

Radionica 3D printanja modela klitorisa (Mario Pavlić)

13.9.: 18 - 20h

radionica ilustriranja klitorisa (Tanja Blašković)

Predavanje i radionice dijelom su programa Klitopismenost koji se provodi već treću godinu, a tijekom ove godine klitorisna karavana, uz Zagreb, putuje i u Pulu u suradnji s inicijativom Proces queer te u Rijeku uz podršku udruge Prostor plus. A krajem rujna klitu iščekuje i Čakovec.

Vođena umjetnička tura:
„Ženski životi glasnije”

14.9., s okupljanjem od 18h na adresi Vodovodna 42

Riječka umjetnica Sandi Bakotić u ulozi Super Klite publiku će voditi od lokacije otvorenja novog murala umjetnice OKO do mjesta izvedbi novih izvedbenih radova Vlaste Delimar i Josipe Bubaš u javno prostoru Grada Rijeke.

Tura će biti sveukupnog trajanja oko 2 sata.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE