Login za korisnike

Bilježnica Robija K.

Kultna satirička kolumna na daske kazališta Kerempuh stiže u režiji Marine Pejnović.

***

Bilježnica Robija K. Viktora Ivančića, novinara i publicista, najpoznatijeg kao jednog od osnivača kultnoga satiričko-političkoga tjednika Feral Tribunea, omiljena je satirička kolumna pisana u formi dnevnika splitskoga dječaka Robija K., autorova alter-ega i bespoštednoga svjedoka nebrojenih apsurda hrvatske svakidašnjice.

U Kerempuhu su njezinu inscenaciju odlučili povjeriti Marini Pejnović, a službena najava kaže kako je "prilagodba feljtona kazališnom mediju rastvorila je jedan ludistički mozaik pomaknutog i grotesknog univerzuma s nestabilnim, a ipak prepoznatljivim karakterima, razbarušenim dijalektalnim i lokalnim govorom, kao i mnogobrojnim aktualnim društveno-političkim temama koje postaju gorko smiješne kada ih se pretvori u situacije na samom rubu apsurda.

Predstava “Bilježnica Robija K.” kazališna je igra koja nikad do kraja ne zakoračuje u kazališnu iluziju, ne dopuštajući gledateljima da zaborave na stvarnost koja ih maljem udara po glavi – od nacionalizma i nacionalističke mitomanije, domoljubnog odgoja u ozračju vala iseljavanja iz Hrvatske, upitnih državotvornih i katoličkih svetinja, potlačenih i tlačitelja, “naših” i “njihovih” pa sve do taloga prošlosti, ratova i različitih -izama. Robi K., kao promatrač, svjedok burnih vremena i neizbježni mali zafrkant, otvara nam vrata u duhovit i okrutan svijet koji je njegov koliko je i naš."

autorski tim
Viktor Ivančićautor predloška
Liberta Mišanscenograf
Marina Pejnovićautor adaptacije
Mirela Tihavainspicijent
Damir Ključarićmontažer
Dina Vukelićdramaturg
Josip Maršićskladatelj
Vesna Kolarecoblikovatelj svjetla
Ana Maras Harmanderjezični savjetnik
Pravdan Devlahovićsuradnik za scenski pokret
Petra Dančevićkostimograf

izvođači
Ana Maras Harmander
Filip Detelić
Josip Brakus
Linda Begonja
Matija Šakoronja
Željko Königsknecht

Odgovori