Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Rebalans zagrebačkog proračuna u kulturi: za zaposlene i usluge većina od dodatnih 28.6 milijuna kuna

Rebalans zagrebačkog proračuna u kulturi: za zaposlene i usluge većina od dodatnih 28.6 milijuna kuna

Prijedlogom rebalansa zagrebačkog proračuna sredstva za kulturu porast će za 28.645.000,00 kn. Provjerili smo kome i čemu su namijenjena...
Share on facebook
Share on twitter

9. prosinca trebala bi se održati iduća sjednica zagrebačke Gradske skupštine, a na dnevnom redu su joj i rebalans proračuna za tekuću i proračun za iduću godinu.

Rebalansom će se planovi i obećanja iz proračuna za 2019. uskladiti s realnošću, pa se upravo iz njega da iščitati ključ za tumačenje proračuna 2020.  Odnosno, na istoj će se sjednici prvo ustanoviti koliko su točna bila obećanja i planovi iz prethodnog proračuna, a potom će se odlučivati o onima za iduću.

U slučaju resora kulture situacija je i više nego zanimljiva. Naime, zagrebačka će kultura rebalansom dobiti dodatnih 28.645.000,00 kn, od čega  2.144.000,00 kn otpada na Gradski ured za kulturu, a ostatak na djelatnost odnosno gradske ustanove u kulturi, njihovu produkciju kao i produkciju nezavisne scene.

Gradski ured za kulturu

Više od polovice dodatnih sredstava namijenjenih gradskom uredu, točnije 1.523.000,00 kn, otpada na zaposlene, odnosno njihove plaće i ine naknade, dijelom i zbog promjene propisa.  No, zato su zaposlenici bili šparni pa su na materijalne, financijske i ine rashode utrošili 205.000,00 kn manje no što je planirano. Gdje se onda krije ostatak povećanja proračuna iliti 826.000,00 kn? U neplaniranim rashodima za usluge. Ureda za kulturu, kao takvog.

Gradske ustanove u kulturi i njihov program

Gradske ustanove u kulturi zapravo će nas u ovoj godini stajati 26.501.000,00 kn više no što je planirano. I njima su osim troškova za zaposlenike značajno rasli i rashodi za usluge, pa je za njih potrebno čak 3.500.000,00 kn više no što je planirano. Za program je pak izdvojeno 1.231.000,00 kn više od plana.

Za puna 3 milijuna kuna porasla su i izdvajanja za HNK u Zagrebu, a za pretpostaviti je da značajan dio tog iznosa otpada na administrativno povećanje izdavanja za zaposlene u javnom sektoru.

Najveća 'ušteda' - EU fondovi

Vrlo je znakovita, pače porazna, stavka na kojoj je od donošenja proračuna do danas Grad Zagreb u kulturi najviše uštedio. Riječ je o sufinanciranju projekta prijavljenih na natječaje EU fondova ili partnerstava za EU. U tu je svrhu utrošeno 500.000,00 kn manje no što je planirano, a planirano je tek 700.000,00 kn. U prijevodu: Grad je potpuno podbacio kad su EU projekti i partnerstva u kulturi u pitanju.

 

Nezavisna produkcija

I na ovoj stavci zabilježeno je značajno povećanje od 3.109.000,00 kn, ali se tamo - za divno čudo - nije kao u ostatku rebalansa povećao iznos rashoda za usluge. Dapače, isti su u svim djelatnostima osim muzejske smanjeni linearano po 9.000,00 kn. No, značajno su rasli troškovi 'tekućih' donacija, od čega golemi dio otpada na diskrecijske odluke gradonačelnika, kojima posredstvom svojih akata 'dijeli', ne slijedom natječaja već - zamolbi.
Tome usprkos vrijedi podsjetiti rashodi za javne ustanove u kulturi narasli su za 22.770.000,00 kn, istovremeno su troškovi za nezavisnu scenu narasli tek za 3.109.000,00 kn.

 

***

Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Proračuna Grada Zagreba za 2019.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE