Login za korisnike

Faustov Mefisto

Ovim projektom Slavko Juraga slavi trideset i pet godina profesionalnog djelovanja od kojih je dvadeset godina prvak HNK Zagreb.

***

Glumac - Faust nalazi se na vrhuncu svoje glumačke karijere i u godinama kada bi želio da ga se poštuje; no, tijekom proba za novu predstavu stvari odmiču njegovoj kontroli - redateljica želi svoju predstavu, ravnateljica svoju, glumac svoji a kazališni duhovi svoju. Glumac ispada manipuliran i od kazališne i više sile. Glumac - Faust nakon što je čitav svoj život proučavao i naučavao; filozofiju, teologiju, aritmetiku, astronomiju, alkemiju, ...u potrazi za odgovorima, odluči svoju dušu prodati Mephistu u zamjenu za "još jednu priliku" - da još jednom proživi svoj život i da pokuša dokučiti odgovore na vječna pitanja.

U adaptaciji Mire Muhoberac, Faust (Slavko Juraga) moli
Mephista (Marko Juraga) da mu pokloni mladost čime se stvara novi kontekst Goetheove drame činjenicom da su dva glavna glumca otac i sin. "Put do pakla popločan je dobrim namjerama" - otac želi zaštiti sina od mogućih pogrešaka u životu, koje je i sam činio. Sin, s druge strane, dokazuje se ocu da je spreman "živjeti svoj život" no i dalje "opterećen" očevim pogledima na svijet stvara svoju istinu i gradi svoj život.

Ovim projektom Slavko Juraga slavi trideset i pet godina profesionalnog djelovanja od kojih je dvadeset godina prvak HNK Zagreb.

autorski tim
Lovro Öhlhoferskladatelj
Lovro Juragaskladatelj
Matea Bračkoasistent redatelja
Sandro Sušanjglazbenik
Dorian Pritchard Scholzglazbenik
Mira Muhoberacautor adaptacije
Lana Blaćeskladatelj
Elvira Ulipkostimograf
Marko Juragaredatelj
Nikša KušeljNikša Kušeljskladatelj

izvođači
Arija RizvićGlumica / Margareta
Jasna BilušićRavnateljica / Matha
Johann Wolfgang von Goethe
Lana BlaćeRedateljica / Vještica
Marko JuragaMefisto / Faust
Momčilo OtaševićWagner / Valentin
Nikša KušeljNikša KušeljGlumac / Bog / Duh
Slavko JuragaFaust / Mefisto

Odgovori

POVEZANE VIJESTI