Naslovnica > PREDSTAVE > Faustov Mefisto

Faustov Mefisto

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Ovim projektom Slavko Juraga slavi trideset i pet godina profesionalnog djelovanja od kojih je dvadeset godina prvak HNK Zagreb.

Glumac - Faust nalazi se na vrhuncu svoje glumačke karijere i u godinama kada bi želio da ga se poštuje; no, tijekom proba za novu predstavu stvari odmiču njegovoj kontroli - redateljica želi svoju predstavu, ravnateljica svoju, glumac svoji a kazališni duhovi svoju. Glumac ispada manipuliran i od kazališne i više sile. Glumac - Faust nakon što je čitav svoj život proučavao i naučavao; filozofiju, teologiju, aritmetiku, astronomiju, alkemiju, ...u potrazi za odgovorima, odluči svoju dušu prodati Mephistu u zamjenu za "još jednu priliku" - da još jednom proživi svoj život i da pokuša dokučiti odgovore na vječna pitanja.

U adaptaciji Mire Muhoberac, Faust (Slavko Juraga) moli
Mephista (Marko Juraga) da mu pokloni mladost čime se stvara novi kontekst Goetheove drame činjenicom da su dva glavna glumca otac i sin. "Put do pakla popločan je dobrim namjerama" - otac želi zaštiti sina od mogućih pogrešaka u životu, koje je i sam činio. Sin, s druge strane, dokazuje se ocu da je spreman "živjeti svoj život" no i dalje "opterećen" očevim pogledima na svijet stvara svoju istinu i gradi svoj život.

Ovim projektom Slavko Juraga slavi trideset i pet godina profesionalnog djelovanja od kojih je dvadeset godina prvak HNK Zagreb.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter