Naslovnica > PREDSTAVE > Sjećaš li se Dolly Bell?

Sjećaš li se Dolly Bell?

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
"Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem."

Šezdesetih godina prošlog stoljeća, Jugoslavija se polako otvara prema Zapadu. Utjecaji izvana najviše se osjete na mladoj populaciji, koja se prilagođava novim kulturnim obrascima i uživa u glazbi, filmovima i ostalim blagodatima modernog života, dosad putpuno uskraćenima. Mladić Dino živi u Sarajevu, u skromnoj kući s ocem, majkom, dvojicom braće i sestrom. Živi jednostavnim životom pod paskom autoritativnog oca, a dane krati proučavajući metode autosugestije i hipnoze. Otac, komunistički idealist, apsolutno predan komunističkom poretku, ne dozvoljava bitna odstupanja od normi u životu svoje obitelji. Dinin se život ipak ubrzo radikalno mijenja, a na to utječu dva razloga. Prvi je očeva teška bolest, a drugi pojava nepoznate djevojke koju, na zahtjev lokalnog kriminalca, skriva u svom golubinjaku...

To je ukratko sadržaj teksta Abdulaha Sidrana Sjećaš li se Dolly Bell? koji je sam autor u suradnji s Emirom Kusturicom adaptiaro u scenarij istoimenog debitantskog filma potonjeg, a koji je od premijere 1981. do danas stekao kultni status, te osvojio Zlatnoga lava na Venecijanskom filmskom festivalu i Zlatnu arenu na Pulskom filmskom festivalu.

37 godina kasnije isti je predložak dobio i svoju kazališnu verziju i to u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića i produkciji sarajevskog Kamernog teatra 55.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE