Login za korisnike

Sjećaš li se Dolly Bell?

“Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem.”

***

Šezdesetih godina prošlog stoljeća, Jugoslavija se polako otvara prema Zapadu. Utjecaji izvana najviše se osjete na mladoj populaciji, koja se prilagođava novim kulturnim obrascima i uživa u glazbi, filmovima i ostalim blagodatima modernog života, dosad putpuno uskraćenima. Mladić Dino živi u Sarajevu, u skromnoj kući s ocem, majkom, dvojicom braće i sestrom. Živi jednostavnim životom pod paskom autoritativnog oca, a dane krati proučavajući metode autosugestije i hipnoze. Otac, komunistički idealist, apsolutno predan komunističkom poretku, ne dozvoljava bitna odstupanja od normi u životu svoje obitelji. Dinin se život ipak ubrzo radikalno mijenja, a na to utječu dva razloga. Prvi je očeva teška bolest, a drugi pojava nepoznate djevojke koju, na zahtjev lokalnog kriminalca, skriva u svom golubinjaku...

To je ukratko sadržaj teksta Abdulaha Sidrana Sjećaš li se Dolly Bell? koji je sam autor u suradnji s Emirom Kusturicom adaptiaro u scenarij istoimenog debitantskog filma potonjeg, a koji je od premijere 1981. do danas stekao kultni status, te osvojio Zlatnoga lava na Venecijanskom filmskom festivalu i Zlatnu arenu na Pulskom filmskom festivalu.

37 godina kasnije isti je predložak dobio i svoju kazališnu verziju i to u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića i produkciji sarajevskog Kamernog teatra 55.

autorski tim
Vedran Fajkovićdramaturg
Adisa Vatrešscenograf
Abdulah Sidranautor predloška
Kokan Mladenovićredatelj

izvođači
Admir GlamočakTetak / Cvikeraš
Amar SelimovićRasim Top
Davor GolubovićDino 1
Elma JukovićDolly Bell
Emir HadžihafizbegovićOtac
Gordana BobanSena
Mirsad TukaDino 2
Muhamed HadžovićŠintor
Sabit SejdinovićKerim / Vlado Kliker
Saša KrmpotićKiko Štaka
Sin KurtMidho
Tatjana ŠojićTetka

Odgovori

POVEZANE VIJESTI