Search
Close this search box.

Sjećaš li se Dolly Bell?

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
"Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem."
autorski tim funkcija
Vedran Fajkovićdramaturg
Adisa Vatrešscenograf
Adisa Vatreškostimograf
Abdulah Sidranautor predloška
Kokan Mladenovićredatelj
Kokan Mladenovićautor adaptacije
izvođači uloge
Admir GlamočakTetak / Cvikeraš
Amar SelimovićRasim Top
Davor GolubovićDino 1
Elma JukovićDolly Bell
Emir HadžihafizbegovićOtac
Gordana BobanSena
Mirsad TukaDino 2
Muhamed HadžovićŠintor
Sabit SejdinovićKerim / Vlado Kliker
Saša KrmpotićKiko Štaka
Sin KurtMidho
Tatjana ŠojićTetka

Šezdesetih godina prošlog stoljeća, Jugoslavija se polako otvara prema Zapadu. Utjecaji izvana najviše se osjete na mladoj populaciji, koja se prilagođava novim kulturnim obrascima i uživa u glazbi, filmovima i ostalim blagodatima modernog života, dosad putpuno uskraćenima. Mladić Dino živi u Sarajevu, u skromnoj kući s ocem, majkom, dvojicom braće i sestrom. Živi jednostavnim životom pod paskom autoritativnog oca, a dane krati proučavajući metode autosugestije i hipnoze. Otac, komunistički idealist, apsolutno predan komunističkom poretku, ne dozvoljava bitna odstupanja od normi u životu svoje obitelji. Dinin se život ipak ubrzo radikalno mijenja, a na to utječu dva razloga. Prvi je očeva teška bolest, a drugi pojava nepoznate djevojke koju, na zahtjev lokalnog kriminalca, skriva u svom golubinjaku...

To je ukratko sadržaj teksta Abdulaha Sidrana Sjećaš li se Dolly Bell? koji je sam autor u suradnji s Emirom Kusturicom adaptiaro u scenarij istoimenog debitantskog filma potonjeg, a koji je od premijere 1981. do danas stekao kultni status, te osvojio Zlatnoga lava na Venecijanskom filmskom festivalu i Zlatnu arenu na Pulskom filmskom festivalu.

37 godina kasnije isti je predložak dobio i svoju kazališnu verziju i to u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića i produkciji sarajevskog Kamernog teatra 55.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE