Login za korisnike

Duga u crnini

Predstava o životu i poeziji velike ruske pjesnikinje Marine Cvetajeve i njezinoj umjetničkoj i intimnoj povezanosti s Pasternakom i Rilkeom.

***

Marija Sekelez režira i izvodi monodramu o životu i djelu ruske pjesnikinje Marine Cvetajeve. Kako kaže službena najava:

Njezina duboka osjećajnost kojom je prožela stotine napisanih pjesama, sudbina kojoj je neuspješno uzmicala bježeći od revolucija, progona i siromaštva, njezina ekstaza pisanja i na koncu tragično izabran kraj učinili su je velikom i obožavanom književnom heroinom koja je tek nakon smrti doživjela svjetsko priznanje i poštovanje. Književni genij Marine Cvetajeve neodvojiv je od njezine biografije i ključnih događaja u njezinom životu. Cvetajeva je poeziju pisala neprestano, u najtežim trenutcima, u emotivnim rastrojstvima, u rubnim životnim uvjetima. Živjela je burno i rastrzano, u teškim vremenima za Rusiju. Prve je pjesme napisala kao šestogodišnja djevojčica. Iako je pisala i prozu i esejistiku, u svjetskoj književnosti znana je prvenstveno kao pjesnikinja.

autorski tim
Marina Cvetajevaautor predloška
Olga Savićautor adaptacije
Luko Paljetakprevoditelj
Marija Sekelezautor dramatizacije
Đurđa Škavićjezični savjetnik
Dinka JeričevićDinka Jeričevićscenograf

izvođači
Ana Maras HarmanderStanodavka Marine Cvetajeve u Jelabugi (glas)
Berislav Tomičić Činovnik (glas)
Boris SvrtanBoris SvrtanBoris Pasternak (glas)
Drago UtješanovićMogilevski (glas)
Marija SekelezMarina Cvetajeva
Rene MedvešekReiner Maria Rilke (glas)

Odgovori

POVEZANE VIJESTI