Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Grad Zagreb je u 7 godina smanjio programska sredstva svojih kazališta za 35.32%!

Grad Zagreb je u 7 godina smanjio programska sredstva svojih kazališta za 35.32%!

Grad Zagreb iz godine u godinu izdvaja sve manje sredstava za vlastite teatre. No, u tom 'stezanju remena' ne prolaze svi jednako loše. [INFOGRAFIKE]
Share on facebook
Share on twitter

Grad Zagreb osnivač je i vlasnik ukupno sedam komunalnih kazališta: GDK Gavella, SK Kerempuh, GK Komedija, GK Trešnja, ZKM, ZKL i GK Žar ptica.

Tih sedam teatara glavninu sredstava nužnih za poslovanje uprihođuju iz proračuna, pri čemu se prihodi iz gradske blagajne dijele na one za tzv. hladni pogon i programska sredstva. A upravo potonja iz godine u godinu nemilice padaju, pa su od 2013. do 2019. godine, prema godišnjim programima javnih potreba u kulturi objavljenim na stranicama Grada Zagreba, smanjena za nevjerojatnih 35.32%!

No, teret financijskih rezova nije podjednako raspoređen na svih sedam gradskih kazališta. Dapače. Gledano u apsolutnim iznosima, štednja na programskim sredstvima po teatrima je raspoređena ovako:

Najgore je prošlo Zagrebačko kazalište mladih ostavši bez čak 1.790.000 kn, no, valja napomenuti kako znatan dio tog iznosa otpada na financiranje Festivala svjetskog kazališta koji je u međuvremenu promjenom ravnateljice, prešao pod skute HNK u Zagrebu. Ta su sredstva do 2014. bila alocirana u iznosu od 1.150.000 kn, pa bi - da ih izbacimo iz kalkulacije - ukupni skor promijenila za 6.32% i stanje bi izgledalo tek nešto malo manje porazno, točnije ovako:

Ukratko: s FSK ili bez njega, sva su zagrebačka javna kazališta ostala bez sredstava dostatnih za barem jednu, a ponegdje i dvije premijere godišnje. To je posve očito pogledamo li udio smanjenja u ukupnim programskim sredstvima svakog od kazališta.  Bez FSK, situacija izgleda ovako:

Najgore je u tom slučaju prošlo kazalište Žar ptica sa smanjenjem sredstava za 39.52%,  a najbolje - ionako najizdašnije financirana Komedija u čija sredstva nismo uračunali iznose odobrene što natječajno, što aktima gradonačelnika za jazz i cabaret klub Kontesa čije čudnovate financijske i ine priče proučiti možete ovdje.

Ako pak pogledamo aposlutne iznose i njihov udio od 2013. do danas, ne mareći za FSK, rezultat je još porazniji i doseže onih 35.32% iz naslova:

 

Na koncu, ako je situacija ovakva s financiranjem gradskih kazališta, jasno je u kakvom je škripcu nezavisna scena, no o tome detaljnije u nekom od idućih tekstova.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI