Tribina: Mladež bez boga / Mapiranje radikalizacija

Kolektiv MONTAЖ$TROJ i ZKM pozivaju vas da sudjelujete na tribini o mladima, našem i globalnom društvu, kritičkom obrazovanju i horizontima budućnosti.

  

Tribina »Mladež bez boga / Mapiranje radikalizacija« dio je procesa nastanka kazališne predstave MLADEŽ BEZ BOGA autora Boruta Šeparovića, u koprodukciji ZKM-a i MONTAЖ$TROJ-a – koja će biti  premijerno izvedena 20.veljače 2019.

Moderator tribine: Gordan Bosanac

Sugovornici na tribini: 

Marko Matijević — glavni urednik portala Srednja.hr (https://srednja.hr),

Ana Marija Raffai, katolička teologinja i mirovna aktivistkinja, su-voditeljica udruge RAND (Regionalna adresa za nenasilno djelovanje),

Mario Nakić — glavni urednik portala Liberal.hr (https://liberal.hr),

Marin Periš — katolički teolog i voditelj emisije 'Božanstvena komedija' na Laudato TV-u (https://laudato.tv),

Marin Miletić — vjeroučitelj i osnivač Zdruga katoličkih skauta Hrvatske (http://katolickiskauti.hr) i

Tena Šojer — novinarka portala Netokracija.hr (https://www.netokracija.com).

 

Živimo li uistinu u doba radikalizacija?

Dok nestaju tradicionalne političke podjele na ljevicu i desnicu, istovremeno se relativiziraju znanstvene spoznaje putem lažnih vijesti i pseudoznanosti na društvenim mrežama, potencira se informacijski kaos i getoizacija javnog mnijenja te sve masovniji bijeg u cyberinfluencing- gaming prostore. Takva virtualnost s realnim učinkom reflektira se posebno na mlade. Jedan od odgovora na takvo stanje su procesi njihove radikalizacije – izraženi kao potreba za pronalaženjem jednostavnih odgovora u sve kompleksnijem svijetu.

 

Radikalizacije su najvidljivije u područjima religije koje strateški ciljaju na mlade ljude. Radikalizacija se najčešće pripisuje islamskom fundamentalizmom, ali u isto vrijeme se zanemaruje rastući kršćanski fundamentalizam. Uz njih se događaju i političke radikalizacije, vidljive i u procesima militarizacije – od povećanja vojnih proračuna, ponovnih uvođenja obaveznog vojna roka do organiziranja vojnih kampova za djecu. Konačno, ekonomska radikalizacija u smjeru uništavanja javnih dobara i produbljenja nejednakosti po nekima je jedan od glavnih uzroka ostalih radikalizacija. Sagledane zajedno, radikalna (zlo)uporaba tehnologije, religije, vojske, ekonomije a u konačnici i politike stvaraju eksplozivni kontekst u kojemu živimo i u kojem mladi odrastaju. Mlade generacije će nasljedovati ali i politički upravljati takvim svijetom u budućnosti.

Tribina »Mladež bez boga / Mapiranje radikalizacija« otvorit će prostor za polemiku o mladima u Hrvatskoj u kontekstu (zaustavljene/neželjene) obrazovne reforme, političkog trgovanja školstvom i ideoloških podjela koje nas vode u mentalitet opsadnog stanja.

Živimo li uistinu u doba radikalizacija? Koliko su mladi izloženi radikalizacijama i kako bivaju radikalizirani? Je li ta takozvana “mladež bez boga” zapravo mladež bez orijentacije, bez stava, bez građanske hrabrosti, egoistična, ravnodušna i bezdušna ili upravo suprotno, ne utiskuju li školski programi, masovni mediji i povodljivi roditelji u mlade glave novi duh – duh radikalizacije? Ima li obrazovni sustav odgovore na te izazove? Je li vjerski fundamentalizam i povratak tradicionalnim vrijednostima pravi odgovor? Je li “povratak vjeri” za nove generacije danas “novi punk” a “pobuna” - povratak “tradicionalnom“? Može li samo istinska i prava vjera postaviti granice radikalizaciji i surovosti ili upravo suprotno — nije li religija (religijski fundamentalizam) okidač pogubnim utjecajima za buduće generacije…? Jesu li liberalne vrijednosti i koncept ljudskih prava (potpuno) kompromitirani u suvremenom (neoliberalnom) kapitalizmu? Zašto vjerujemo da će nas sekuritizacija (militarizacija i zatvorenost) društva spasiti? Koliko današnji vjerski fundamentalizam ima veze s duhovnošću ako Bog postoji još samo u onoj mjeri u kojoj je on danas bijelac, Europljanin, kršćanin…? Pripremamo li se za novi sveopći rat? Jesmo li pretjerali s ovom tribinom?

Kratke biografije sugovornika tribine:

Marko Matijević: Glavni urednik portala Srednja.hr koji se već sedam godina bavi pitanjima mladih, obrazovanja i znanosti. Posebno se bavi pitanjem radikalne indiferentnosti mladih prema društvenim pitanjima s kojima se svakodnevno suočavamo i pokušava naći cjepivo koje bi pomoglo u izliječenju virusa apatije.

Ana Marija Raffai: Mirovna aktivistkinja i katolička teologinja. Članica savjeta Ekumenske inicijative žena i Europskog društva žena u teološkom istraživanju – hrvatska sekcija. Zajedno s tisuću žena svijeta 2005. godine bila je nominirana za Nobelovu nagradu za mir. Na Zadarskom sveučilištu završila je doktorske studije disertacijom na temu “Nenasilje u teologiji oslobođenja Dorothee Sölle.”

Mario Nakić: Dugogodišnji novinar (radio, tisak i web), osnivač i kolumnist portala Liberal.hr. Osim toga, web programer i app developer. Borac za veće osobne i ekonomske slobode građana RH.

Marin Periš: Katolički teolog zaposlen u izdavačkoj kući “Salesiana d.o.o.” u Zagrebu. Osnivač projekta za studente “Hrvatsko nadzemlje” u Splitu te urednik i voditelj emisije “Božanstvena komedija” na Laudato TV-u.

Marin Miletić: Oženjen, otac dvoje djece. Vjeroučitelj, posljednjih trinaest godina radi u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji u Rijeci. Osnivač katoličkih skauta Hrvatske, novinar dvanaest godina. Organizator niza humanitarnih i ekumenskih projekata od kojih osbno izdvaja dvanaest godina organiziranja u kontinuitetu besplatnog ljetovanja za siromašnu djecu Srebrenice.

Tena Šojer: Izvorno diplomirana antropologinja. Po završetku studija bacila se u digitalne vode kroz rad u nišnim tehnološkim medijima te različite uloge u IT industriji i razvoju softvera. Na portalu Netokracija.hr ponajviše se bavi projektima i temama vezanim uz digitalno društvo i obrazovanje.

Gordan Bosanac: Više od dvadeset godina aktivan je u zaštiti ljudskih prava i izgradnje mira u Hrvatskoj i šire. Diplomirani inžinjer fizike. Završio je program Mirovnih studija u Zagrebu i magisterij ljudskih prava u Velikoj Britaniji. Polja njegove stručnosti su ljudska prava, ljudska sigurnost, civilno društvo i međunarodna razvojna suradnja.

Sviđa vam se ovaj tekst?
Pomognite nam da ih objavimo još i ostanemo neovisni o oglašivačima i politici:
pretplatite se na Teatar.hr ili platite članak SMS porukom.