Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > Rođendan umjetnosti 2019.

Rođendan umjetnosti 2019.

Hrvatski radio u četvrtak, 17. siječnja po četrnaesti put se uključuje u međunarodni projekt skupine za ars acusticu Euroradija – Art's Birthday, odnosno Rođendan umjetnosti.
Share on facebook
Share on twitter

Rođendan umjetnosti slijedi ideju francuskog umjetnika Roberta Fillioua (1926-1987) koji je 17. siječnja 1963. proglasio da je umjetnost rođena prije 1 000 000 godina. Nakon njegove smrti 1987. godine umjetnici diljem svijeta počeli su slaviti njegovu zamisao VJEČNE MREŽE. Svaka zemlja sudionica, svaki grad i mjesto na kojemu se proslava odvija - organizira svoje slavlje. Potpuno je nevažno radi li se o susretu nekoliko prijatelja u privatnom studiju ili o koncertnoj večeri u muzeju, galeriji, na radijskoj postaji ili u koncertnoj dvorani. Jedini je uvjet da svaka skupina svoje darove Umjetnosti može poslati odnosno razmjenjivati s drugima.

Kao i dosadašnjih godina, Europska radijska unija (EBU) na svoja dva satelitska kanala nudi izravna uključenja u događaje iz dvadesetak europskih i sjevernoameričkih gradova u koje su uključene nacionalne i nezavisne radijske postaje. Hrvatski radio na svom Trećem programu donosi projekt EBU-a u sveukupnome četverosatnome trajanju od 20 sati do ponoći kombinirajući prijenose iz Bukurešta, Berlina, Ljubljane, Bratislave, Beča, Varšave, Praga, Lausanne, Moskve, Stockholma, Beograda, Freiburga, South Rivera, Lisabona, Graza, Pariza, Berna, Sankt Pöltena, Madrida i Zagreba.

Međunarodnoj publici ove godine ćemo predstaviti novoosnovani Kolektiv za suvremenu glazbu ARKTIK  te njihov projekt Šapni mi, želim vikati autorice i redateljice Vesne Mačković, a za prvi postav i nastup na svjetskoj premijeri međunarodnog obilježavanja Rođendana umjetnosti odabrani su Tijana Gojić Topolnik – vokal, Nino Orepić i Goran Goldberger – perkusije, Adam Webster – violončelo i Želimir Schauer – elektronika i bas gitara.

Veseli nas ovom prilikom ostvariti našu svjetsku premijeru i započeti jedno zanimljivo i uzbudljivo glazbeno putovanje iz Zagreba u svijet.”- rekla je Vesna Mačković.

Po prvi puta u projekt proslave 1 000 056. Rođendana umjetnosti uključio se i Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, pa će tako kostime za ARKTIK dizajnirati i izraditi studentice Diplomskog studija kostimografije Martina Hrup i Luiza Serblin uz mentorstvo profesorice doc.dr.art Ivane Bakal i mentoricu izrade kostima dipl.ing. Durđicu Kocijančić

Proteklih godina proslave Rođendana umjetnosti održane u atraktivnim zagrebačkim koncertnim prostorima ili prostorima koje smo za tu prigodu učinili takvima -Muzeju prekinutih veza, Muzeju suvremene umjetnosti- galeriji Richter, klubu MAMA, MM centru i polukružnoj dvorani Teatra &td u Studentskom centru, u studiju Bajsić HRT, Klovićevim dvorima- Kuli Lotrščak, Klubu Vinyl, Klubu Vintage, dvorani Bersa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu... a ove godine tom popisu  pridružuje se i ekskluzivni galerijsko koncertni prostor „Kuće za ljude i umjetnost”- Lauba.

I ovogodišnji Rođendan umjetnosti za slušatelje Trećeg programa HR pripremaju urednice projekta Adriana Kramarić (Odjel Drama) i Iva Lovrec Štefanović (Odjel Glazbeni sadržaji) koja je i komentatorica izravnog prijenosa.

„Globalna proslava u kojoj već godinama sudjelujemo, pripremajući priloge iz Zagreba i prenoseći one iz različitih dijelova svijeta, predstavlja hommage ne samo duhovitom umjetniku improvizacije i njegovu konceptu umjetničke „vječne mreže” već i fantastično apsurdnom i zabavnom svijetu Fluxusa- umjetničkog pokreta kojemu je Robert Filliou bio jedan od osnivača.”, izjavile su urednice.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE