Naslovnica > PREDSTAVE > Carevo novo ruho (GKM Split)

Carevo novo ruho (GKM Split)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
O caru koji je gol, ali mu se to nitko ne usudi reći.
autorski tim funkcija
Hans Christian Andersentekst
Ivana Popovićkostimograf
Zoran Mihanovićoblikovanje svjetla
Zvonimir Dusperskladatelj
Ana Tonković Dolenčićadaptacija
Ana Tonković Dolenčićdramaturg
Ivan Leo Lemoredatelj
Jagoda Granićjezični savjetnik
Vesna Režićscenograf

Carevo novo ruho tekst je porijeklom iz srednjovjekovne španjolske zbirke priča koji je do nas došao posredstvom danskog pisca za djecu, klasika među bajkopiscima, Hansa Christiana Andersena.

Sadržaj je slijedeći:

Živio je jednom car kojeg je interesirala samo lijepa odjeća. Bio je toliko zaljubljen u razne odjevne materijale da ga ništa drugo nije zanimalo. Tako se jednog dana pojave varalice koji se caru predstave kao vrhunski taklci, koji imaju umijeće istkati najljepše tkanine na svijetu. Nije trebalo puno da zaintrigiraju cara. Bile su to tkanine od čudesnih uzoraka i boja sa osobitim svojstvima, a to je da su nevidljive svakome tko je glup ili nije sposoban za svoj posao.

Varalice naruče potom najfinije materijale koje tajno prodaju, a novac spreme. Kako bi zavarali cara i dvorjane, krenu tkati, ali tako što se na razbojima nije nalazilo ništa. Car se potrudio da najpoštenije dvorjane pošalje u provjeru da vide kako napreduje tkanje. Iako se ništa nije primijetilo na tkalačkim stanovima, u strahu da su glupi ili možda nesposobni, oni daju izvještaj caru kako su tkanine jednostavno čarobne.

Na kraju je car odlučio zajedno sa cijelom svitom ministara, pomoćnika i službenika krenuti prema tkalcima da vidi kako napreduje rad i kako će izgledati najljepše ruho na svijetu. U strahu za svoj život i da ih se ne bi proglasilo glupima, svi se dive onome što ne mogu vidjeti i nagovore cara da odjene to veliko ništa. Car dolazi pogledati novo ruho, a podižući prazne ruke varalice mu pokazuju plašt, hlače, kaput i sve ostalo.

Car je tako skinuo svu odjeću sa sebe i varalice ga potom odjenu u novu odjeću baš poput paučine. Car nakon toga povede povorku dok su komornici stupali iza njega s rukama u zraku jer su morali da pridržavaju nepostojeći plašt. Cijeli svijet se divio caru i njegovu novu ruhu sve dok jedno dijete nije iskreno poviknulo - Car je gol!

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter