Naslovnica > IZDVOJENO > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

'Uspavana ljepotica' Nives Madunić Barišić, 'Sunce za doručak', pjesme Nade Zidar Bogadi, 'Smrzavanje' Dina Pešuta, male forme Hane Veček, 'Sali, pluralia tantum', Mara Marketa, Srđana Nogića i Ljube Pauzina... premijerni su naslovi tjedna.
Share on facebook
Share on twitter

P E T A K , 21. RUJAN  2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

Ivan Vidić: SAKUPLJANJE KIŠNICE                       

Glume: Luka Dragić, Dubravka Ostojić, Dunja Fajdić i Zoran Čubrilo. Ton-majstor: Zoran Sajko. Režija: Katja Šimunić. Urednica: Željka Turčinović.
Premijera: 4.7. 2016.


9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

Urednica:  MAJA GREGL

JASMINKA DOMAŠ: KNJIGA O LJUBAVI ILI KAKO SAM SRELA ANU FRANK                                                                                                             

13,30 – 14,30, HR III
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

Théophile Gautier: ARIA MARCELLA – SJEĆANJE NA POMPEJE

Drevni Pompeji  romantična su pozornica na kojoj se odvija čudesna transformacija: okamina prelijepe žene u srcu mladića izaziva žudnju koja za trenutak uskrsava sjene prošlosti. „Aria Marcella“, novela francuskog pisca Théophilea Gautiera, napisana je 1852., a za radio ju je prevela  i dramatizirala Sanja Lovrenčić.

 

S U B O T A , 22. RUJAN  2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

Ivan Vidić: KOD DOKTORA                          

Glume: Luka Dragić, Dubravka Ostojić, Zoran Čubrilo i Vedran Komerički. Ton-majstor: Zoran Sajko. Režija: Katja Šimunić. Urednica: Željka Turčinović.
Premijera: 5.7. 2016.


10,00 – 10,10, HR III
MALE FORME

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

„PISMA CAMILLE CLAUDEL“ – 4.dio                                 

Radiofonijska refleksija o tridesetogodišnjem zatočeništvu u psihijatrijskoj bolnici francuske kiparice Camille Claudel

Glume: Dunja Fajdić i Boris Bakal. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Tonska majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Prijevod, dramatizacija i režija: Katja Šimunić. Urednica: Željka Turčinović.
Premijera: 20.12. 2012.

18,05 – 18,55, HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

Urednica:  LADA MARTINAC KRALJ 

Hrvoje Kovačević: PUKOVNIK I POKOJNIK (iz emisije KriK)

Pokojnik u punoj ratnoj opremi s pištoljem srpskog  pukovnika za pasom pronađen je u šumi. Patolog u njegovim plućima pronalazi pero.
Trag vodi preko Požege i Krapine sve do Zagreba.
Najnoviji krimić Hrvoja Kovačevića kombinacija je policijskog slučaja i životnog humora. Redatelj je Goran Ribarić, tonmajstor: Dubravko Robić, glazbeni dramaturg: Adriana Kramarić, glume: Pavao Fabijan Medvešek, Goran Grgić, Jelena Miholjević, Dean Krivačić, Mateo Videk i Katarina Bistrović Darvaš.
Premijera: 7.11. 2017.

 

N E D J E LJ A , 23. RUJAN  2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

Ivan Vidić: LJUBAV U PARKU                                            

Glume: Luka Dragić, Dubravka Ostojić, Zoran Čubrilo, Dunja Fajdić i Vedran Komerički. Glazbena urednica: Franka Meštrović. Ton-majstor: Zoran Sajko. Režija: Katja Šimunić. Urednica: Željka Turčinović.
Premijera: 6.7. 2016.

16,05 – 16,50, HR I
RADIOIGRA ZA DJECU I MLADE

Urednica: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ

Uspavana ljepotica – prema narodnoj priči dramatizirala Nives Madunić Barišić

Klasična bajka o Trnoružici ispripovijedana je već puno puta na različite načine. U ovoj dramatizaciji naglasak je stavljen na djevojku koja živi u šumi s tri tetkice koje joj nisu otkrile istinu o njezinu podrijetlu. Ona ne zna niti da je princeza niti da je začarana. Uživa u životu u šumi ,ali privlači je svijet izvan nje. Kada upozna tajanstvenoga mladića poželi pobjeći iz šume i krenuti u avanturu. Da bi to spriječile vile je odvode natrag u dvorac samo nekoliko sati prije nego što će Groznanina kletva prestati.

Režija: Mislav Brečić , dramatizacija Nives Madunić Barišić, skladatelj: Stanislav Kovačić, tonmajstorica : Lana Deban, glumili su: Mia Krajcar, Živko Anočić, Jelena Miholjević, Linda Begonja i Daria Lorenci Flatz.

PREMIJERA


RADIO IGRA ZA DJECU VAM DARUJE KUTIĆ POEZIJE

Urednica: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ

Nada Zidar Bogadi  Pjesme 4

SUNCE ZA DORUČAK

PREMIJERA

 

P O N E D J E LJ A K , 24. RUJNA  2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

IVAN KOZARAC: „DA SE POVEZEMO“                 

Pred vama je slavonska poezija Ivana Kozarca u izboru i dramaturškoj obradi Lade Martinac Kralj obojena slavonskim mentalitetom i atmosferom ravnice koja autentično progovara osebujnom slavonskom ikavicom.

Redatelj: Petar Vujačić; dramatizacija: Lada Martinac Kralj; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Nada Subotić, Darko Milas.
Premijerno emitirano: 22. 02. 2013.

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

Urednica:  MAJA GREGL

SANJA LOVRENČIĆ:MARTINOVE STRUNE           

Mladen je arhitekt te suprug i otac obitelji koji u Hrvatskoj devedesetih ne vidi nikakvu perspektivu. Čim se pruža mogućnost, odlučuje otići. Za njegovog osmogodišnjeg sina i nezaposlenu ženu put u obećanu zemlju vodi kroz samotnost, strah, neočekivana otkrića i prijateljstva. A cilj ostaje neizvjestan.

U svim velikim promjenama neki odlučuju, a neki slijede. Neki jer ne mogu, neki jer misle da ne mogu drukčije.

Redateljica :Katja Šimunić Ton majstor:Marija Pečnik Kvesić Glazbena urednica:Franka Meštrović Skladatelj originalne glazbe:Stanko Kovačić Dramatizacija:Sanja Lovrenčić Urednica: Maja Gregl
Glume:Vanda Winter,Urša Raukar,Frano Mašković,Boris Bakal,Janko Rakoš,Mladen Vasary,Lovro Mikuličić,Pero Jurišić,Dunja Sepčić,Dunja Fajdić, Vedran Komerički,Jadran Grubišić.
Premijera: 12. – 16.10.2015.


RADIO-IGRA (III program, od 18,00 – 19,00)

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

Dino Pešut: SMRZAVANJE                                                            

Redatelj: Goran Ribarić

PREMIJERA

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

HANA VEČEK: Šetnje Zoološkim  - Obitelj          

Dvije djevojčice, sestrice, šeću Zoološkim vrtom s majkom i očuhom. Zabrinute su jer po nekim znacima ponašanja odraslih zaključuju da im oni nešto taje, a boje se da bi to mogla biti rastava. One se ne boje divljih životinja u vrtu nego loših vijesti.

Glume: Sara Stanić, Ugo Korani, Mika Ilijić i Maša Ilijić. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstor: Tomislav Šamec. Autorica i redateljica: Hana Veček. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 24. 9. 2018.

PREMIJERA

 

U T O R A K , 25. RUJAN  2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

IVAN KOZARAC: „BALADA“                                      

Pred vama je slavonska poezija Ivana Kozarca u izboru i dramaturškoj obradi Lade Martinac Kralj obojena slavonskim mentalitetom i atmosferom ravnice koja autentično progovara osebujnom slavonskom ikavicom.

Redatelj: Petar Vujačić; dramatizacija: Lada Martinac Kralj; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Željka Turčinović
Glume: Nada Subotić, Darko Milas
Premijerno emitirano: 12. 02. 2013.

 

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

Urednica:  MAJA GREGL

SANJA LOVRENČIĆ:MARTINOVE STRUNE

14,00 – 15,00, HR III
DOKUMENTARNA RADIO-DRAMA

Urednik: NIKICA KLOBUČAR

Maro Market, Srđan Nogić, Ljubo Pauzin: „SALI, PLURALIA TANTUM“

PREMIJERA

 

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-DRAMA

Urednica: LADA MARTINAC-KRALJ

Emile Zola: THERESE RAQUIN                                

Emile Zola 15-og travnja 1869. godine piše odgovor onima koji su ga napali zbog „nečistoće i smrada“ romana „Therese Raquin“. Tom prilikom objašnjava poetska načela skupine naturalističkih pisaca kojima on „ima čast pripadati“, tepsihološke uvjetovanosti koje su glavna lica povela od strasti preko zločina do samokažnjavanja.

Danas, u vremenu u kojem se i novinarstvo i umjetnost (film, pogotovo) napajaju svim mogućim vrstama zločinstava Zolina „Theresa Raquin“ nas ne može ni uzbuditi ni fascinirati, ali može onaj sloj djela koji minuciozno secira labirint ljudske duše i pronalazi jezgro slabosti i nadnaravne snage u glavnim licima oko kojih se plete fabula. Čvrsto dramsko jezgro romana svojevremeno je ponukalo i samoga Zolu da od svojega romana napiše dramu, no mi smo se u ovom radijskom povodu okrenuli romanu i napravili dramaturšku tapiseriju narativnog i dramskog, te od lica napravili i pripovjedače i aktere.

U režiji Darka Tralića u glavnoj ulozi pojavljuje se Natalija Đorđević s Draženom Bratulićem i Franom Maškovićem kao glavnim partnerima. Uz njih čuti ćemo i dva doajena hrvatskoga glumišta Lelu Margitić kao gospođu Raquin i Božidara Bobana kao Emila Zolu.

Prevoditelj: Božidar Zjačić; dramatizator: Jakša Zlodre; redatelj: Darko Tralić; ton majstor: Zoran Sajko; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; urednica: Lada Martinac - Kralj
Glume: Natalija Đorđević, Frano Mašković, Lela Margitić, Božidar Boban i Dražen Bratulić
Premijera: 25.3. 2010.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

HANA VEČEK: Šetnje Zoološkim  - Kompas                       

Otac i sin šeću Zoološkim vrtom i uđu u kavez s pticama. Razgovaraju o očevu skorom odlasku u zatvor. Možda će ta složena životna situacija ipak uroditi promjenom u očevu ponašanju i optimističnim nastavkom obiteljskoga života.

Glume: Alen Šalinović, Alex Rakoš, Mika Ilijić i Maša Ilijić. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstor: Tomislav Šamec. Autorica i redateljica: Hana Veček. Urednica: Katja Šimunić.

Premijera: 25. 9. 2018.

PREMIJERA

23,00 - 24,00, HR II
K r i K   -    KRIMIĆ I KOMEDIJA   

Urednica: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ

Jaroslav Hašek:   Afera s hrčkom                            

Posve u duhu Hašekova osobitoga humora i ova pripovijest o kućnom ljubimcu koji izaziva brojne nevolje, zapravo je urnebesna komedija o karakterima prepoznatljivim u svakoj obitelji te njihovim odnosima koji nadilaze uobičajene konvencionalne situacije. Tradicionalno dramatizirana s neodoljivim pripovjedačem i odličnim glumačkim ostvarenjima ova komedija mali je biser Panoptikuma.

Dramatizacija:  Žarko Milenić , prijevod: Zora Simić, redatelj: Petar Vujačić tonmajstorica: Delka Lambaša Milanov, glazbena urednica: Adriana Kramarić, glume: Alma Prica, Dražen Bratulić, Ivo Rogulja Maja Katić, Marko Makovičić. Marija Tadić, Zvonimir Zoričić, Vilim Matula  i Željko Duvnjak.
Premijerno emitirano: 05.11.2007.

Jaroslav Hašek:  Žalosna sudbina gospodin Blažeja                   

Izbori su uvijek gadna stvar za običnoga građanina:  dilema izići na izbore ili ne izići, dati glas ovome ili onome, zatrpanost predizbornim plakatima, manifestacijama, izjavama, obećanjima  i potkupljivanjima doista mogu čovjeka izludjeti. Gospodinu Blažeju, tipičnom junaku iz Hašekovih ponajboljih humoreski, to se doista i dogodilo. Agitatori su navalili na njegovu kuću , stranke su ga stavile na svoju listu bez pitanja, čak je i njjgov pokojni djed postao  nositeljem jedne izborne liste…

Satiričan i ludičan , suvremeno režiran ,Hašek u ovoj radijskoj prilagodbi odlično oslikava i našu političku svakodnevicu.

Prijevod Zora Simić, redatelj: Jakša Zlodre , tonmajstor: Miro Pijaca, glazbena urednica : Adriana Kramarić , glumili su: Boris Miholjević, Marija Kohn i Rakan Rushaidat.
Premijerno emitirano: 10.12. 2006.

 

S R I J E D A , 26. RUJAN  2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

JAROSLAV HAŠEK: „MOLBA ZA POVIŠICU PLAĆE“          

Redateljica: Jasna Mesarić; dramatizacija: Nives Madunić Barišić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miro Pijaca.
Glume: Mirta Zečević, Zoran Gogić, Frane Perišin, Filip Križan.
Premijerno emitirano: 1. 03. 2013.

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

Urednica:  MAJA GREGL

SANJA LOVRENČIĆ:MARTINOVE STRUNE                    


18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

HANA VEČEK: Šetnje Zoološkim  - Slon                 

Dvije starije gospođe šeću Zoološkim vrtom, razgovaraju o životinjama i sjećaju se prošlosti. Neprestance jedna drugoj proturječe, ali je iz njihova tona razgovora i raspoloženja razvidno da se one i razumiju i vole.

Glume: Vesna Stilinović, Biserka Ipša, Mika Ilijić i Maša Ilijić. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstor: Glume: Vesna Stilinović, Biserka Ipša, Mika Ilijić i Maša Ilijić. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstor: Tomislav Šamec. Autorica i redateljica: Hana Veček. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 26. 9. 2018.

PREMIJERA


21,45- 22:00, GLAS HRVATSKE
MALE FORME

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

„MARIJA I KOVAČEVA ĐEVČA“ – PREMA ZAPISIMA ĐURE FRANKOVIĆA

Režija: Stephanie Jamnicky; Dramatizacija: Nada Zoričić; Glazbeni urednik: Žarko Joksimović; Tonmajstor: Miroslav Pijaca; Urednica: Nada Zoričić
Glume: Vilim Tkalčić, Olga Maltar, Antal Szekerez, Adina Maltar
Premijerno emitirano: 17.10.2012.

„Kak su dečki išli v klet“                              

Dramatizacija: Nada Zoričić. Režija: Darko Tralić.

 

Č E T V R T A K , 27. RUJAN  2018.

0,00 – 0,10, HRII
MALE FORME

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

Olja Lozica: „Ona koja čeka“                        

Mlada žena slučajno ostaje noću zatvorena u prostoru bankovne poslovnice. U očekivanju nekoga iz službe osiguranja tko bi otvorio vrata i omogućio joj da izađe iz banke, ona razmišlja o svom životu, nelagodnostima i nezadovoljstvima, promašenim situacijama i preosjetljivostima na svakodnevicu. Odlučuje da se to mora promijeniti, odmah po oslobađanju iz „bankovnog zatočeništva“.

Glumica: Iva Mihalić. Glazbeni urednik: Maro Market. Ton-majstor: Srđan Nogić. Redatelj: Petar Vujačić. Urednica: Katja Šimunić.

Premijera:  21. 5.2018.

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

Urednica:  MAJA GREGL

SANJA LOVRENČIĆ:MARTINOVE STRUNE

18-00-19,00, HR III
RADIO-ATELJE

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

Les hommes approximatifs:  Tuga                                               

Radiofonska igra "Tuga“ je nastala u ateljeu radija France Culture prema istoimenoj predstavi skupine  « Les hommes approximatifs »  premijerno izvedenoj 2015. u Comédie de Valence u Francuskoj. Radijska realizacija koju potpisuju Alexandre Plank ,Caroline Guiela Nguyen i Antoine Richard na 68. festivalu Prix Italia proglašena  je 2016. godine najboljom u kategoriji radio-drame.  Naša je realizacija u produkciji Dramskog programa Hrvatskog radija nastala transkriptom francuske radiofonske realizacije uz originalnu glazbu Mare Marketa, oblikovanje zvuka Mire Pijace i režiji Stephanie Jamnicky. Priča počinje jednim telefonskim pozivom. Vincent naziva svoju sestru Juliju da joj kaže kako je umro njihov otac. Razgovor je destruiran prekidima u telefonskoj mreži, bukom grada i kaotičnim emocijama dvaju protagonista. Radio-igra « Tuga » je suptilna zvučna kartografija usamljenosti, žalovanja, reminiscencija na zajedničko djetinjstvo, udaljene bliskosti, emocionalne iscrpljenosti.

Prijevod s francuskoga : Milena Bekić-Milinović.Glume : Marija Kolb, Mladen Vujčić, Luka Dragić i Mladen Vasary; djeca: Marta Rukavina, Hrvoje Rukavina, Ana Račić i Dora Račić. Režija: Stephanie Jamnicky. Glazbeni urednik i skladatelj: Maro Market. Ton-majstor : Miro Pijaca. Urednica : Katja Šimunić.
Premijera : 21. 12. 2017.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI