Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > Gospođo Lederer, gdje je zapelo?

Gospođo Lederer, gdje je zapelo?

Grad Zagreb nakon više od desetljeća ima samostalni Ured za kulturu kojem ste vi na čelu. Obećavali ste revoluciju, a isporučili rekordno otezanje natječaja? I to, kako kaže reklama, još nije sve...
Share on facebook
Share on twitter

Doduše, red je da prvo - čestitam!

Iako je vašim imenovanjem prekršen zakon, uspješno ste preživjeli probni rok u fotelji pročelnice novoustanovljenog zagrebačkog gradskog Ureda za kulturu, a da se niste 'uvalili' niti u jedan problem.

Dapače, vas, upraviteljicu drugog najvećeg budžeta za kulturu u ovoj zemlji, nakon niza nastupnih intervjua nitko u medijima nije vidio ni čuo. Tri mjeseca. Taman koliko je trajao i taj nesretni, birokratski propisani probni rok.

Za to se vrijeme, iako ste obećali, niste javno očitovali o slučaju 'Hotel Zagorje', niti o ni skandalu oko Kulture SC kojoj je vaš Ured drugi najvažniji financijer? Niste 'zucli'  ni o najnovijoj spomeničkoj ofenzivi gradonačelnika koja će porezne obveznike Grada Zagreba stajati desetke i desetke milijuna kuna?

Niste čak komentirali ni činjenicu da je ono što vi nazivate izopačenom umjetnošću jedan od vodećih dnevnih listova na planeti ocijenio 'nužno potrebnim' kazališnim rukopisom u Europi.

Ovo zadnje je baš neugodno, znam.

Ali, potpuno ste, gospođo Lederer, nestali. Čak pomalo i brinem za vas.

OK, rekli ste odmah po imenovanju da vam treba par mjeseci prije no što nam otkrijete tu svoju revolucionarnu viziju zagrebačke kulture. Rekli ste to u lipnju, iako ste još od prošlog svibnja, dakle više od godinu dana, najavljivali kako ste 'spremni preuzeti tu odgovornost'.

No, recimo da je to – ok. Politika. Novi ste. Mora se pohvatati konce.

Ok.

Ali, Ana, vaš je tromjesečni probni rok istekao 29. kolovoza, a sad je 20:00 sati 5. rujna...

I četiri, već četiri pune godine natječaj za javne potrebe u kulturi Grada Zagreba nije raspisan kasnije od 5. rujna. Evo i dokaza:

Ministarstvo kulture je, recimo, isti takav natječaj na državnoj razini ove godine raspisalo još 16. srpnja.

Vi, pak, još - ništa.

Takvo što se već četiri godine nije dogodilo.

Čak ni kad Ured za kulturu nije bio samostalan, nego dio birokratske musake sa obrazovanjem, znanošću i sportom. Na čelu s bivšim ravnateljem Željezničke škole. Koji je protagonist više USKOK-ovih optužnica.

Ali je čak i tad rečeni Ured imao referenta za inovativne umjetničke prakse.

Vaš ga nema mjesecima. Ili barem njegovi najbliži suradnici ne znaju - tko je.

Pa je nejasno tko će se baviti tim dijelom procedure izbora javnih potreba u kulturi.

Dapače, natječaj za svog zamjenika/icu raspisali ste tek 1. kolovoza? Iako ste već u nastupnom intervjuu na N1 rekli da vam je ta - uz još dvije osobe – nužna.

I, konačno, kad smo već kod kašnjenja: zašto cijeli niz odobrenih ugovora za javne potrebe u kulturi koje će se realizirati u ovoj godini, vaš Ured donedavna nije potpisao? Ipak je danas 5. rujna? Za dva mjeseca vaš će Ured po službenoj dužnosti već zahtjevati izvještaje za te iste programe?

Peti je rujna, gospođo Lederer? Pa nastava je počela već prije par dana!

Ne znam.
Što li će tek biti dogodine, kad već sad kasnite? Hoće li biti dogodine?
Podsjeća li i vas ovo na vrijeme kad ste s gospodinom Hasanbegovićem bili na čelu resornog Ministarstva, zbog čijeg se budžetiranja raspao HDZ-ov Odbor za kulturu?

Gdje je, dovraga, zapelo?

Jesu li to ti 'pomaci i promjene' koje ste najavljivali? Je li to ta nova zagrebačka kulturna strategija?

I jeste li vi uopće primili plaću protekla tri mjeseca?

One Response

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE