Login za korisnike

UTF-8

Kratica iz naslova sinionim je unifikacijskog standarda za predstavljanje znakova, no i naslov plesne predstave koja baš želi upozoriti na opasnosti – unifikacije.

***

Da biste na svom računalu mogli pročitati bilo koji tekst, pa tako i ovaj, računalo mora biti u stanju slova i druge znakove pretvarati u vlastiti jezik - nule i jedinice  i obratno. Sve to samo po sebi i nije bio veći problem dok se nije pojavio internet, a s njime potreba da se isti tekst isto prikaže na različitim računalima i različitim operativnim sustavima koji su za prevođenje slova i znakova koristili različite tehnike i standarde, zbog čega su se dijakritički znaci često pretvarali u upitnike, kockice i razne nemušte sličice. Kako bi se svemu tome jednom i za svagda doskočilo, 1991. osnovani Unicode Consortium odlučio je postaviti industrijske standarde za predstavljanje teksta, ili da pojednostavimo 'šifre' kojima se već spomenute nule i jedinice prevode u slova i obratno...  Od brojnih Unicode stnadrda koji su danas u uporabi najpopularniji je svakako UTF-8 (Unicode Transformation Format 8), i to zato jer (opet pojednostavljeno) omogućuje točno ispisivanje dijakritičkih znakova,  odnosno slova poput č,ć, š, đ.... a i 'unatražno' je kompatibilan sa 7-bitnim ASCII standardom...

Sad kad smo vas makar i minimalno uputili u značenje kratice UTF-8, možemo se konačno pozabaviti i po njemu nazvanom predstavom, prvom premijerom Zagrebačkog plesnog ansambla u sezoni 2009/2010.

Ista, kaže službeno priopćenje, donosi viđenje kompjutorskog unikoda u plesnom pokretu, plesnim oblicima i stilovima. Koreograf Sahar Azimi osim velikog fizičkog izazova, pred plesače postavlja i izazov pitanja i zadataka. Pokušava zaobići ustaljene „kodove“ kako bi pobijedili stalno kopiranje „koda/pokreta“ kojem smo već dali svoje tumačenje. Upozorava nas na posljedice reduciranja, pojednostavljenja i ukalupljenosti, te gubljenja identiteta i posebnosti kao jedinke, želeći sačuvati „kod“ uma i tijela. UTF-8 nijemo će progovoriti o sve većem problemu današnjice - opstanku individualizma usred općeg unificiranja.

Predstavu autorski potpisuje Sahar Azimi, izraelski plesač, pjevač i koreograf, koji je plesačku karijeru započeo u Inbal Dance Theatru, a nastavio u ovdašnjoj publici dobro znanoj Batsheva Dance Company, te drugim izraelskim trupama poput Koldemmama Dance Co, Barak Marshals Dance Co. te Clipa theater. Kao profesionalni koreograf, potpisao je nekolicinu plesnih produkcija, a njegov rad, kažu, odlikuje fizička žestina i pobuna protiv pojednostavljenja. Azimi je u Hrvatskoj već gostovao, i to predstavama 'itisasitis' i 'So said Herzel', a 'UTF-8' bit će njegova prva ovdašnja premijera, kao i francuskom plesaču Benjaminu Bacu, koji se kao gost pojavljuje u anasamblu predstave.


Odgovori