Naslovnica > VIJESTI > Predsjednica HDDU žestoko napala upravu Igara: program je bezveze, koncept glup

Predsjednica HDDU žestoko napala upravu Igara: program je bezveze, koncept glup

Neprestano ističući potrebu za većom valorizacijom glumaca i glumačke profesije, Martinović je propustila komentirati činjenicu da društvo kojem je načelu nije stalo u zaštitu tri kolegice koje su nedavno bile izložene linču.
Share on facebook
Share on twitter

Perica Martinović, predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika, dala je opsežan intervju subotnjem izdanju Slobodne Dalmacije, a koji je objavljen pod naslovom: Otvaranje Igara bilo je jadnjikavo, a njihovo vraćanje gradu i građanima glupa je teorija.

I sama Dubrovkinja, Martinović je aktualnoj upravi igara na čelu sa Dorom Ruždjak Podolski zamjerila gotovo sve - od koncepta ceremonije otvaranja, preko dramskog repertoara, do broja plesnih naslova na programu i mota 69. festivalske sezone:

'Smatram da je to potpuno glupa teorija jer Dubrovačke ljetne igre od svog su postanka pripadale ovom gradu i građanima. Dakle, to je za mene jena apsolutna floskula, jedna glupost izrečena iz meni potpuno nepoznatih razloga ili iz razloga da se dodovoriš jer si tek sad došao.'

'...mogu primjetiti da ove godine nema ni jedne premijere opere, a bogami ni jedne premijere baleta. Na Igrama moramo proizvoditi predstave, a ne dovoditi gotove ili polugotove. Većina ovih proba dogode se u Zagrebu...', ustvrdila je Martinović kojoj je najsvjetlija točka ovogodišnjeg programa inscenacija pripovjetke Pod balkonima Ranka Marinkovića.

'...puno toga, moram priznati, ne želim vidjeti jer me i ne zanima', kaže Martinović.

U istom je tekstu napala i zakonsku regulativu slijedom koje u vijeću HAVC-a ne sjedi predstavnik udruge kojoj je na čelu, kazalište Olivera Frljića za nju je prošlo svršeno vrijeme 'preživljeno prije 40,50 godina', pohvalila je resornu ministricu zbog povećanja kulturnog proračuna, te se požalila na pritiske kojima su izloženi čelni ljudi HDDU.

No niti jednom jedinom riječju nije spomenula javni poziv na linč i prijetnje silovanjem i smrću koje su nedavno doživjele njezine kolegice Jelena Veljača, Tihana Lazović i Lana Barić, kao ni prethodni slučaj kad je zbog sličnih napada na Ninu Violić značajan broj članova napustio HDDU.

Ali je zato zaključila: 'Imamo prevelikih izazova i prevelikih dužnosti za koje se trebamo izboriti. Posebno za ove mlade ljude koji dolaze i koji će biti kruha gladni, ako 60 glumaca sa tih 'milijun' akademija izlazi, borimo se da se ostvare sva naša prava'.

Osim, čini se, prava na vlastito mišljenje.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI