Naslovnica > IZDVOJENO > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

U moru repriznih naslova izdvajamo 'Samosanacije' Suzane Matić kao radio roman tjedna, ulomke iz dnevničkih zapisa Ivane Brlić Mažuranić i portret Žarka Savića.
Share on facebook
Share on twitter

P E T A K , 20. SRPANJ  2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

Igor Rajki: „UVOD U SVOD“

Monološka ispovijed u obliku kratke forme vodi nas u izvanplanetarne zadanosti jedne žene koja poetski analizira svoj odnos prema ovozemaljskom životu.

Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović
Glumi: Nina Violić.
Premijerno emitirano: 24. 04. 2013.

9,30 – 9,55¸HR III
RADIO-ROMAN

Urednica:  MAJA GREGL

MAJA KLARIĆ: VRIJEME BADEMA 5. DIO

Ova putopisna intimistička proza inspirirana je hodočašćem dugim 780 kilometara koje završava  u gradu Santiago de Compostela i još dalje na krajnjoj točki Camina – Finisterri. Camino je prije svega – cesta. Ona duga, ravna cesta koju autorica i hodačica Maja Klarić vidi kako se rasteže kilometrima i kojoj se ne nazire kraj. „Cesta koje se ne smijemo bojati“…Ta duga cesta koju prolazi sa svojim suputnicima na kraju će ipak svjedočiti o životnoj snazi da nastavi dalje, obogaćena životnim iskustvom i promjenom  koju  joj donosi sam put.  Gledati visoke planine u daljini poseban je osjećaj koji ispunjava hodače koje priroda neprekidno iznenađuje dok prolaze kroz slikovite predjele Baskije, Galicije i Pireneja.

Redatelj: Dejan Šorak, dramatizacija: Siniša Matasović, tonmajstorica: Katarina Račić, glazbena urednica: Adriana Kramarić, urednica: Maja Gregl  Glume: Tena Nemet Brankov i Nedim Prohić. Premijerno emitirano: 25.09.2017


13,30 – 14,30, HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

PORTRET DRAMSKOG UMJETNIKA ŽARKA SAVIĆA

Autor: Hrvoje Ivanković
Datum premijere: 23. 6. 2017.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

ANTON PAVLOVIČ ČEHOV: „O ŽENE, ŽENE“                  

Izdavač časopisa nezadovoljan je tekstovima pjesnika koji inzistira da objavi njegove radove. Požali se supruzi, ali ona je oduševljena pjesmama i - dojmljivim izgledom njihovoga autora.

Glume: Slavko Juraga, Marija Kolb. Dramatizacija: Ivan Vulić. Prijevod: Ivan Kušan. Redateljica: Stephanie Jamnicky. Glazbena urednica: Franka Meštrović. Tonska majstorica: Katarina Račić. Urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano: 20. 11.2017.

 

S U B O T A , 21. SRPANJ  2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

MLADEN RUTIĆ: SAMOBORSKE VITRINE – VITRINA GOSPOĐE VUKOVIĆ

Glazbeni suradnik: Maro Market; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Željka Turčinović
Premijerno emitirano: 7. 4. 2015.


10,00 – 10,10, HR III
MALE FORME

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

IVANA MAŽURANIĆ:„JUČER SMO FILOZOFIRALI“

Ulomci iz dnevničkih zapisa Ivane Brlić Mažuranić, kojima je bilježila svoja razmišljanja o ljubavi, pisanju i knjigama, ali u koje je interpolirala i pokušaje pisanja pripovijetki. Dnevnik je Ivana Mažuranić vodila od navršenih četrnaest do svojih zaruka za odvjetnika i političara Vatroslava Brlića, od 1888. do 1891.

Kratka radijska forma naslovljena „Jučer smo filozofirali“ otkriva Ivanu Mažuranić kao djevojku koja želi osjetiti ali i duboko spoznati sebe i svijet koji je okružuje. Nesklona utilitarnostima i sitnim taštinama običnoga života, sklona je razmišljanju i dohvaćanju idealnogaDramatizacija i jezična prilagodba: Sanja Lovrenčić. Glumica:  Irena Tereza Prpić. Skladatelj: Stanko Kovačić. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstorica: Lana Deban. Redatelj: Mislav Brečić. Urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano: 6. 6. 2018.

23,25 – 24,00, HR III
ARS
ACUSTICA 

Petar Vujačić: ARS HISTERIKA


18,05 – 18,55, HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

Urednica:  LADA MARTINAC-KRALJ

Jasna Mesarić: ČOVJEK KOJI JE STAO

Izgubljeni u bespuću, dvojica bezimenih lutalica pokušavaju pronaći put o kojem im je govorio Neznanac. Mučeni glađu, prisjećaju se svojih bivših života u kojima su imali ljudsku egzistenciju i ime. Jedan od njih je preuzeo ulogu vođe, a drugi je prihvatio ulogu sljedbenika. Susretnu prosjaka i onaj koji je vođa, ubije ga. Tada otkriju da je ubijeni prosjak zapravo dijete. Opterećeni zločinom, dolaze pred Utočište nevinih, nadajući se da će ipak biti pušteni unutra. Ali u tom se trenutku njihove uloge zamjene i ubojica se razotkriva kao onaj koji se žrtvovao, koji je na sebe preuzeo grijeh da bi spasio ovog drugog.
Simboličkog nadahnuća, ova poetska drama preispituje najdublje dileme čovjeka: realnost smrti i života, pouzdanost grijeha, krivnje i bezimenost nevine žrtve.

Redateljica: Jasna Mesarić; glazbeni urednik: Davor Rocco; ton majstor: Miro Pijaca; Urednica: Nada Zoričić
Glume: Ivica Vidović, Pjer Meničanin
Premijera: 8.6.2004.

 

N E D J E LJ A , 22. SRPANJ  2018.


0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

MLADEN RUTIĆ: SAMOBORSKE VITRINE – VITRINA GOSPODINA SLAVKA LOVASIĆA

Glazbeni suradnik: Maro Market; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Željka Turčinović
Premijerno emitirano: 8. 4. 2015.


16,05 – 16,50, HR I
RADIO-IGRA ZA DJECU

Urednica: NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ

HRVOJE KOVAČEVIĆ:  TAJNA ZELENIH MASKI

Potjera koja potom uspijedi posve je u stilu filmskih : jurnjava na motoru, automobil, veliki prasak, a dva dječaka postat će junaci.
Hrvoje Kovačević majstor je krimića za djecu i mlade, omiljeni autor premda je dio obvezne lektire. U ovom novom radijskom krimiću osim uobičajene ljubavne priče i duhovitih dijaloga te zavrzlama oko vječitih tajni muško ženskih odnosa , Kovačević se poigrao i žanrom trilera. u furioznom ritmu ispripovijedaju je gotovo nevjerojatnu priču.

Redatelj:Dejan Šorak, tonmajstor:  Tomislav Šamec, glazbena urednica: Franka Meštrović, glume:  Boris Svrtan, Željko Šestić, Sven Mađarević, Petar Cvirn, Maja Kovač i Anja Đurinović.
Premijerno emitirano : 25.01.2015. 

RADIO IGRA ZA DJECU VAM DARUJE KUTIĆ POEZIJE

ENES KIŠEVIĆ:  MAČAK U TRAPERICAMA

 

P O N E D J E LJ A K , 23. SRPANJ  2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

MLADEN RUTIĆ: SAMOBORSKE VITRINE – VITRINA GOSPOĐE ZLATE BUJAN KOVAČEVIĆ

Glazbeni suradnik: Maro Market; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Željka Turčinović
Premijerno emitirano: 13. 4. 2015.

9,30 – 9,55¸HR III
RADIO-ROMAN

Urednica:  MAJA GREGL

SUZANA MATIĆ: SAMOSANACIJE 1 DIO

Tekstovi Samosanacija su dnevnički nastajali i, sve u razgovoru sa samima sobom, ocrtali cijelu jednu vrlo raskošnu i iznijansiranu osobnu mitologiju, jednu planetu koju drži srce, a pokreću riječi i emocije. Autoričini unutarnji dijalozi molsko-lirski su ozvučeni i nepogrešivo u tihom nadmudrivanju teže prema poanti.

Samosanacije su baš to što im naslov kaže:narcističko i terapeutsko gledanje i pisanje o Tessi K., a je li ta „likinja“ autoričin alter-ego, ili krinka poetskog subjekta ostaje zagonetka. Iznimna osobnost autoričine riječi, eruditna i osjetljiva, racionalna i analitična, jednom riječju umjetnička.

Uloge: Asja Jovanović, Ana Kraljević, Dunja Sepčić, Damir Šaban,Dramatizacija:Dubravko Torjanac, Glazbeni urednik:Andrijana Kramarić, Ton majstor:Lana Deban, Redatelj: Dejan Šorak

Premijerno emitiranje: 29.12.2014. – 02.1.2015. HR3

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-IGRA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

Vladimir Stojsavljević: SALOMA

Redatelj: Mislav Brečić
Datum premijere: 12. 3. 2018.

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

„PISMA CAMILLE CLAUDEL“ – 1.dio                                                        

Nisu to pisma koja je pisala Camille Claudel (1864-1943) nego ona koja su upućena kiparici. Napisala ih je istraživačica njezina djela čiji je studijski boravak u Parizu prožet ljubavlju prema toj sublimnoj umjetnici. Istraživanje započinje na otoku Saint-Louis gdje je Camille Claudel imala atelje.

Glume: Dunja Fajdić i Boris Bakal. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Tonska majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Prijevod, dramatizacija i režija: Katja Šimunić. Urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 17.12. 2012.

 

U T O R A K , 24. SRPANJ  2018.

 

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

MLADEN RUTIĆ: SAMOBORSKE VITRINE – VITRINA GOSPODINA SILVIJA VERSONA

Glazbeni suradnik: Maro Market; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Željka Turčinović, Redateljica: Katja Šimunić
Premijerno emitirano: 14. 4. 2015.

9,30 – 9,55¸HR III
RADIO-ROMAN

Urednica:  MAJA GREGL

SUZANA MATIĆ: SAMOSANACIJE 2 DIO

14,00 – 15,00¸HR III
DOKU
MENTARNA RADIO-DRAMA

Urednik: NIKICA KLOBUČAR

DRAGUTIN KLOBUČAR, MIROSLAV PIJACA,: „MLJETOPIS“

Uz pomoć 38-godišnjeg Joze Hajdića, vozača “Libertasovog” autobusa, autori obilaze 47 kilometara otoka Mljeta. Posjećuju Odisejevu spilju, Saplunaru, imanje popularnog 75-godišnjeg poljoprivrednika Titana, jedinu liječnicu i jedinog svećenika na otoku i nedavno tragično preminulog mladića koji je prodavao benzin. Autori skitaju otokom od 1000 duša koji žive vrlo teškim životom. Zavirili su u svaki kutak tog začudnog otoka – broda, a i u duše mnogih Mljećana, koji su, kako kaže njihova liječnica, unatoč svemu, veseli i zdravi.

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-DRAMA

Urednica: LADA MARTINAC-KRALJ

ROMAN SIMIĆ: U ŠTO SE ZALJUBLJUJEMO

Istoimena zbirka kratkih proza Romana Simića proglašena je jednom od najboljih proznih knjiga u hrvatskoj produkciji. Naslovna autorova proza na suptilan način problematizira emocijsku križaljku mladih protagonista, tj. njihovo egzistencijalno nesnalaženje i lutanje u zasnivanju krucijalne veze dvoje ljudi.

Autor poetskim diskursom vrlo precizno analizira emocijski dijagram u egzistencijalno limitiranim okolnostima urbane svakodnevice. Preuzeta negativna analiza bića u svijetu, preuzeta iz klasične egzistencijalističke topike, u Simića poprima literarno drukčije, novoegzistencijalističke konture proizvodeći na podlozi klasične nemogućnosti emocijske realizacije novi kvalitativni iskorak u suvremenoj hrvatskoj prozi.

Režija i dramatizacija: Jasna Mesarić, glazbeni urednik: Žarko Joksimović, ton majstor: Anka Savić; urednik: Branko Maleš
Glume: Franjo Dijak, Natalija Đorđević
Premijerno emitirano: 16.2.2006.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

„PISMA CAMILLE CLAUDEL“ – 2.dio                                                        

Dijalog u pokretu između kiparstva i plesa. Radiofonijsko pismo o skulpturi “Valcer“ („La Valse“, 1883-1901) francuske kiparice Camille Claudel.

Glume: Dunja Fajdić i Boris Bakal. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Tonska majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Prijevod, dramatizacija i režija: Katja Šimunić. Urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 18.12. 2012.

23,00 - 24,00¸HR II
K r i K   -    KRIMIĆ I K
OMEDIJA

Urednica: Nives Madunić Barišić

IVANA BODROŽIĆ: „RUPA“ 

Mlada  novinarka Nora Kirin dolazi u grad u kojemu je rat ostavio velike tragove. Premda bi se trebala baviti  tragičnim ubojstvom  koje je rezultat preljuba što se dogodio između gimnazijske profesorice i maloljetnog učenika , Nora upada u  kriminalnu priču u kojoj otkriva ubojicu vlastitoga oca.

Redatelj: Mislav Brečić, skladatelj : Stanko Kovačić,  tonmajstor: Tomislav Šamec
Igrali su:  Antonija Stanišić Šperanda, Daria Lorenzi Flatz, Rakan Rushaidat Darko Milas , Živko Anočić, Gordana Gadžić, , Vlasta Ramljak Boris Svrtan .
Premijerno emitirano:  20. 02. 2018.

 

S R I J E D A , 25. SRPANJ  2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

MLADEN RUTIĆ: SAMOBORSKE VITRINE – VITRINA GOSPOĐE VJERE REISER

Glazbeni suradnik: Maro Market; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Željka Turčinović
Premijerno emitirano: 15. 4. 2015.

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

Urednica:  MAJA GREGL

SUZANA MATIĆ: SAMOSANACIJE 3 DIO

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ 

„PISMA CAMILLE CLAUDEL“ – 3.dio                                                        

Radiofonijska posveta ljubavi Augusta Rodina i Camille Claudel koji su se voljeli stvarajući strasnu skulpturalnu umjetnost.

Glume: Dunja Fajdić i Boris Bakal. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Tonska majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Prijevod, dramatizacija i režija: Katja Šimunić. Urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 19.12. 2012.

 

Č E T V R T A K , 26. SRPANJ  2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

A. P. ČEHOV: „KIRURGIJA“

U odsuću liječnika koji je nekamo otputovao bolesnike prima bolničar Sergej Kuzmič Kurjatin. On će pokušati izvaditi zub crkvenjaku Jefimu Mihejiču Vonmiglasovu koji je sav natečen i bolne čeljusti. No taj pokušaj neće biti ni bezbolan ni bezopasan.

Dramatizacija: Ivan Vulić, prijevod: Ivan Kušan, glume: Vinko Kraljević i Boris Svrtan. Tonmajstor: Dubravko Robić, glazbeni urednik: Maro Market. Redatelj: Dejan Šorak, urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano: 19. 12. 2016. 

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

Urednica:  MAJA GREGL

SUZANA MATIĆ: SAMOSANACIJE 4 DIO

18-00-19,00, HR III
RADIO-ATELJE

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

TEA MATANOVIĆ: „LACRIMOSA“  

Redatelj: Mislav Brečić. Tonmajstorica: Lana Deban. Glazbena urednica: Franka Meštrović. Glume: Hrvojka Begović, Franjo Dijak. Dramaturginja: Katja Šimunić.

Mlada hrvatska spisateljica Tea Matanović predstavlja se svojim prvim radiofonijskim tekstom „Lacrimosa“ kao suptilna stvarateljica „nečujnoga“ dijaloga , zapravo dvaju monologa, usmjerenih ka onome drugome, a koje vode u svojim glavama psihijatar nemoćan u pretpostavljenoj poziciji pomagatelja da doista pomogne i djevojka koja je izabrala posvemašnju šutnju zbog proživljene traume. Oboma im je zajednički zazor od izgovorenoga jezika ali ipak započinju nešto nalik, veoma krhkoj ali ipak – komunikaciji.

Premijerno emitirano: 28.5.2015.

+

MALE FORME

SANJA LOVRENČIĆ: „PJEVANJA MALE SIRENE“

Glasovi: Alma Prica i Sanja Lovrenčić. Glazbeni urednik: Maro Market. Ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Urednica i redateljica: Katja Šimunić.

Pjesnikinja Sanja Lovrenčić na svoj način piše nastavak poznate bajke Hansa Christiana Andersena, stvarajući osebujnu, pomalo feminističku inačicu kultnoga lika nesretne djevojke ribljega repa koja traži svoj glas.

Premijerno emitirano: 26. 3. 2018.

18,05 – 18,15¸HR I
MALE FORME

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

„PISMA CAMILLE CLAUDEL“ – 4.dio                                                        

Radiofonijska refleksija o tridesetogodišnjem zatočeništvu u psihijatrijskoj bolnici francuske kiparice Camille Claudel.

Glume: Dunja Fajdić i Boris Bakal. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Tonska majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Prijevod, dramatizacija i režija: Katja Šimunić. Urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 20.12. 2012.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE