Search
Close this search box.
  • NASLOVNICA
  • >
  • PREDSTAVE
  • >
  • Krleža ili što su nama zastave a što smo mi zastavama, da tako za njima plačemo?

Krleža ili što su nama zastave a što smo mi zastavama, da tako za njima plačemo?

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Montažstrojev glazbeno-kazališni performans inspiriran radikalno kritičkim duhom Miroslava Krleže.
autorski tim funkcija
Zlatko Pakovićdramaturg
Zlatko Pakovićredatelj
Konrad Mulvajoblikovatelj svjetla
Miroslav Krležaautor predloška
izvođači uloge
Ana JembrekBela Krleža
Vilim MatulaMiroslav Krleža
Zlatko Paković
Krleža, svo vrijeme svoga dugog vijeka u Zagrebu, proživio je pod brojnim imperijalnim, nacionalnim i ideologijskim zastavama. Živio je tako u nekoliko država na istome prostoru, pod nekoliko zastava u istome narodu, s različitim himnama tih istih ljudi s kojima je dijelio dobro i zlo. A živio je svoj život po logici perspektive za doba kad zastava neće biti, jer one neće biti potrebne.
Krleža koji uskrsava u ovom postdramskom kazališnom djelu je onaj izbrisani Krleža, Krleža proleter i proleterski pisac, ateist, komunist, dapače, lenjinist, i Jugoslaven. Osim Miroslava Krleže u predstavi se pojavljuju raz-blaženi kardinal Alojzije Stepinac, komunistički heroj epskih razmjera Andrija Hebrang, Bela Krleža, bijedni husinski rudar Jure Kerošević te u sustavu logora Jasenovac — mase pobijenih Srba, Židova, Roma, komunista, socijaldemokrata, pjesnika i svih onih koji su se usuđivali ne misliti da je Poglavnik “sadašnja i buduća hrvatska stvarnost i njezin zakon”!
Autorski projekt nagrađivanog redatelja Zlatka Pakovića suočava nas sa pitanjem: što smo usprkos zastavama, što kada pokušamo živjeti svjetski i otvoreni duh koji nas spaja s drugim ljudima zasigurno više od ikoje zastave ili himne?
Predstavu izvode: Vilim Matula u ulozi Miroslava Krleže, sopran Ana Jembrek u ulozi Bele Krleže, dramaturg na sceni Zlatko Paković i majstor svjetlosti Konrad Mulvaj.Predstava je nastala u partnerstvu s Festivalom Miroslav Krleža, odnosno s njegovim organizatorom, Umjetničkom organizacijom Teatar poezije.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE