Naslovnica > PREDSTAVE > Krleža ili što su nama zastave a što smo mi zastavama, da tako za njima plačemo?

Krleža ili što su nama zastave a što smo mi zastavama, da tako za njima plačemo?

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Montažstrojev glazbeno-kazališni performans inspiriran radikalno kritičkim duhom Miroslava Krleže.
Krleža, svo vrijeme svoga dugog vijeka u Zagrebu, proživio je pod brojnim imperijalnim, nacionalnim i ideologijskim zastavama. Živio je tako u nekoliko država na istome prostoru, pod nekoliko zastava u istome narodu, s različitim himnama tih istih ljudi s kojima je dijelio dobro i zlo. A živio je svoj život po logici perspektive za doba kad zastava neće biti, jer one neće biti potrebne.
Krleža koji uskrsava u ovom postdramskom kazališnom djelu je onaj izbrisani Krleža, Krleža proleter i proleterski pisac, ateist, komunist, dapače, lenjinist, i Jugoslaven. Osim Miroslava Krleže u predstavi se pojavljuju raz-blaženi kardinal Alojzije Stepinac, komunistički heroj epskih razmjera Andrija Hebrang, Bela Krleža, bijedni husinski rudar Jure Kerošević te u sustavu logora Jasenovac — mase pobijenih Srba, Židova, Roma, komunista, socijaldemokrata, pjesnika i svih onih koji su se usuđivali ne misliti da je Poglavnik “sadašnja i buduća hrvatska stvarnost i njezin zakon”!
Autorski projekt nagrađivanog redatelja Zlatka Pakovića suočava nas sa pitanjem: što smo usprkos zastavama, što kada pokušamo živjeti svjetski i otvoreni duh koji nas spaja s drugim ljudima zasigurno više od ikoje zastave ili himne?
Predstavu izvode: Vilim Matula u ulozi Miroslava Krleže, sopran Ana Jembrek u ulozi Bele Krleže, dramaturg na sceni Zlatko Paković i majstor svjetlosti Konrad Mulvaj.Predstava je nastala u partnerstvu s Festivalom Miroslav Krleža, odnosno s njegovim organizatorom, Umjetničkom organizacijom Teatar poezije.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter