Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Splitsko ljeto nakon tri godine opet dobiva status festivala od nacionalne važnosti

Splitsko ljeto nakon tri godine opet dobiva status festivala od nacionalne važnosti

Tri godine nakon što je zbog svađe s Ministarstvom kulture Andree Zlatar Violić i Berislava Šipuša izgubilo nacionalni status, a s njim i 1.5 milijuna kuna, Splitsko ljeto opet se ovih dana vraća pod skute države. [DOKUMENT]
Share on facebook
Share on twitter

U ožujku 2015. godine Ministarstvo kulture odlučilo je oduzeti Splitskom ljetu status festivala od nacionalne važnosti, nakon što su Grad Split i intendant HNK Goran Golovko odbili pristati na naum tadašnje ministrice kulture, Andree Zlatar Violić, da festivalom ravna osoba po njezinom izboru, ali da za financije odgovora - kazalište.

Osim što je zbog toga kazalište ostalo bez 1.5 milijuna kuna sredstava (što je u jednom trenutku dovelo u pitanje cijelu realizaciju manifestacije), kolateralna žrtva cijele priče bila je i nesuđena umjetnička ravnateljica Ljeta - Senka Bulić, čije su imenovanje Splićani odbili iz principijelnih, a ne osobnih razloga, kako su to tada objasnili u peticiji.

Šlag na tortu političkog kaprica Zlatar Violić, a potom i Šipuša koji je nakon njezine ostavke preuzeo ministarstvo bilo je donošenje Pravilnika o prestanku važenja Pravilnika o organiziranju, financiranju i donošenju programa festivala Splitsko ljeto, dokumenta koji će ući u anale.

Sve to trerbalo bi se ovih dana konačno promijeniti, jer je aktualno vodstvo Ministarstva kulture u javnu raspravu uputilo Pravilnik o organiziranju, financiranju i donošenju programa festivala Splitsko ljeto, a u čijem članku 2. stoji ovo:

Ljeto je glazbeno-scenski, dramski i glazbeni festival od nacionalnog značenja koji svojim programom njeguje i promiče umjetničke vrijednosti i naslijeđe hrvatske i svjetske kulturne baštine te suvremenog hrvatskog i svjetskog umjetničkog izričaja u području opernog, dramskog, glazbenog i plesnog stvaralaštva, čime Ljeto udovoljava zahtjevima javnih potreba u obavljanju kulturne djelatnosti na razini Republike Hrvatske i od njezina je posebna interesa.

Pravilnik nadalje, osim povratka nacionalnog statusa, a time i financiranja, uspostavlja i godišnju reviziju međusobnih prava i obaveza, pa tako u članku 4. stoji:

Ministarstvo kulture, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Split svake godine s Hrvatskim narodnim kazalištem sklapaju ugovor kojim se detaljno uređuju međusobna prava i obveze u financiranju Ljeta, a na temelju prihvaćenog programa i financijskog plana Ljeta.

Ugovor iz stavaka 5. ovoga članka stranke su dužne sklopiti neposredno, bez odlaganja, po usvajanju svojih proračuna.

Ugovor iz stavka 5. ovoga članka sadrži i odredbe kojima se regulira način pokrivanja viška rashoda nad prihodima kao i raspodjela viška prihoda nad rashodima u poslovanju Ljeta.

Pravilnikom je odagnana i mogućnost upravljanja Splitskim ljetom 'na daljinski pogon', jer u članku 5. piše:

Ljetom rukovodi intendant Hrvatskoga narodnog kazališta Split koji obavlja i poslove umjetničkog ravnatelja (u daljnjem tekstu: intendant), te zastupa Ljeto u obavljanju organizacijskih, administrativno-stručnih, financijskih, tehničkih i drugih poslova u vezi s radom, djelovanjem i organiziranjem Ljeta, a u skladu s ovim Pravilnikom.

Uspostavlja se i Vijeće festivala u kojem većinu članova imenuje Ministarstvo kulture (članak 6.):

Stručno-savjetodavno tijelo Ljeta je Vijeće koje ima sedam članova.

Članovi Vijeća su ministar kulture, gradonačelnik Grada Splita i župan Splitsko-dalmatinske županije te četiri člana iz redova istaknutih umjetnika i uglednih kulturnih djelatnika koje imenuje ministar kulture.

Mandat članova Vijeća traje dvije godine i mogu biti ponovno imenovani.

Javna rasprava o rečenom Pravilniku otvorena je do 4.7.2018., a u njoj sudjelovati možete ovdje.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI