Naslovnica > IZDVOJENO > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

U tjednu koji obiluje premijerama poslušajte: 'Još jedan dan' Mladena Rutića, 'I to ništa nekome znači' Lade Martinac Kralj i Marije Pečnik Kvesić, 'Bilo je i boljih dana' Branka Maleša, 'Scherzo Krleziano' Zvonimira Berkovića, 'Klokan kao ti' Ulricha Huba, 'Doživljaji Prosvijetljenog' Borisa B.Hrovata, te portret glumca Zijada Gračića.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 25.05. 2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Andrea Zlatar: Anđeli i filozofi

Redateljica: Katja Šimunić, glazbena urednica: Adriana Kramarić, ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić, urednica: Željka Turčinović.
Glumica: Doris Šarić Kukuljica
Premijerno emitirano:  05.10.2015. 

9,30 – 9,55¸HR III
RADIO-ROMAN

UREDNICA: MAJA GREGL           

Damir Zlatar Frey: Stanzia Grande 5.          

Kada na obiteljskoj svečanosti u vrtu obiteljske vile nestane djevojčica Francesca, odmotava se fantastična bajka o Trstu i Istri od prve polovine 19. stoljeća do danas… Oživljava moćno doba jedrenjaka, vremena uzgoja dudova svilca, vrijeme kada je Trst bio najveća i najvažnija mediteranska luka, vrijeme kada su se u Istri gradile stancije. Na vrhu Savudrijskog zaljeva nalazi se veličanstvena Stanzia Grande. Vila je sagrađena iz ljubavnog gnijezda, ali je stiže prokletstvo koje je u nju utkano. Priča o ljubavi Francesce Fabris Pallato i moreplovca Maria Morpurga de Nilme čini ljubavni trokut sa zaljubljenim anđelom koji postaje demon i plete svoje moćne mreže oko Francesce i njezine obitelji… 

Redatelj: Dejan Šorak, Dramatizacija: Siniša Matasović, Ton majstor: Marija Pečnik Kvesić, Glazbeni urednik: Maro Market, Urednica: Maja Gregl.
Glume: Branka Cvitković, Franjo Kuhar, Maja Katić, Nedim Prohić, Zlatko Ožbolt, Asja Jovanović, Beti Lučić, Jelena Miholjević.
Premijera: 01. – 05.05. 2017. 

13,30 – 14,30¸HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ 

PORTRET GLUMCA ZIJADA GRAČIĆA

S glumcem Zijadom Gračićem, dugogodišnjim članom ansambla Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu, razgovaramo o njegovim kazališnim počecima, pedagoškom radu te brojnim televizijskim i kazališnim ulogama.

Urednik: Hrvoje Ivanković 

PREMIJERA 

 

SUBOTA, 26.05. 2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Andrea Zlatar: Fotografije sjećanja 

Redateljica: Katja Šimunić, glazbena urednica: Adriana Kramarić, ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić, urednica: Željka Turčinović.
Glumica: Doris Šarić Kukuljica.
Premijerno emitirano:  06.10.2015

10,00 – 10,10, HR III
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Antun Gustav Matoš: Isadora Duncan

Za vrijeme svog boravka u Parizu 1903. Antun Gustav Matoš vidio je plesnu predstavu Isadore Duncan i smjesta prepoznao inovativnost i snagu plesačice/koreografkinje koja je revolucionirala plesnu umjetnost na početku 20. stoljeća. Iznimno zanimljivo svjedočenje o plesu Isadore Duncan uspostavlja Antuna Gustava Matoša, jednoga od rijetkih hrvatskih pisaca koji su toliko duboko proniknuli u plesnu umjetnost, i svojevrsnim plesnim kritičarem. Dragocjenim, dakle, i u području hrvatske plesne teorije, povijesti i kritike. Matoš o Isadori Duncan piše: „Ona pleše dušu. Spiritualizuje ples, divinizuje ljudsku ljepotu, i to je sasvim helenski. Pored nervoznog rictusa modernog baleta javila se želja za prirodnošću, intimnošću, iskrenošću, simbolizmom u plesu. Iz historijske, stare, mršave, svilene frou-frou leptirice baleta iščahuruje se ples budućnosti, ozbiljan, dubok, gol i skladan kao klasični kip“.

Redateljica: Katja Šimunić, glazbena urednica: Franka Meštrović, ton majstor: Zoran Sajko.
Glume: Mladen Vasary, Dunja Fajdić.
Premijerno emitirano: 18. 03. 2014.

18,05 – 18,55¸HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ

Boris B.Hrovat: Doživljaji Prosvijetljenog

Što povezuje ljudoždera, maharađu, gerilca i holivudsku glumicu? Osim mobitela koji baš svi imaju, povezuje ih i put časnog i prosvijetljenog budističkog redovnika koji u Hrovatovom humorno-pikarskom romanu putuje kao glavno lice od nemila do nedraga, od đungle do pustinje, od internet caffea do samostana, od maharađine palače do kasina. „Doživljaji Prosvijetljenog“ „složen“ je niz groteskno-ironičnih scena-susreta koji cinizam današnjeg svijeta komentiraju iz humorne perspektive . Hrovat se u njemu šali s onima koji od posvećenosti duhovnosti prave posao, kao i onima koji u rječniku nemaju zabilježen pojam duha, puta ili prosvijećenosti. U radijskoj inačici ove proze (dramatizaciju potpisuje poznata prevoditeljica, ali i radijska autorica – Branka Žodan) kao osnovna vrijednost nameće se interpretacija glavnog glumca, Krešimira Mikića, u ulozi Prosvijetljenog. Svojim blago uzdignutim ironijskim pathosom daje precizan kod u kojem se može slušati ovaj orginalno pomaknuti tekst.

Redatelj: Petar Vujačić, dramatizacija: Branka Žodan, glazbeni urednik: Maro Market, ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić, urednica: Lada Martinac Kralj.
Glume: Krešimir Mikić, Tomislav Martić, Mladen Vasary, Biserka Ipša, Alen Šalinović, Goran Grgić, Petar Leventić, Borko Perić, Anđelko Petric. 

PREMIJERA

 

NEDJELJA, 27.05.2018.

0,00 – 0,10¸HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Miroslav Pendelj: Julije plače u parku 

Julije, stariji gospodin koji je stabilan u patnji i Ksenija, mlađa gospođa kojoj samopozdanje raste, razgovaraju na klupi u parku. Slučajan susret pokazat će se kao poprilično duhovit i  fatalan. A u svemu će značajnu ulogu odigrati - tetovirano srce.  

Glazbena urednica: Franka Meštrović. Tonska majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Redateljica: Jasna Mesarić. Urednica: Katja Šimunić.
Glume: Pero Juričić i Maja Posavec.
Premijera: 04.12. 2017.

16,05 – 16,45, HR I
RADIOIGRA ZA DJECU

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ 

Ulrich Hub: Klokan kao ti

Različitost i predrasude motiv su ovog igrokaza za djecu koji s velikim uspjehom igra u njemačkim kazalištima, a sam autor adaptirao ga je i za radio. Crna pantera Luky i bijeli tigar  Pasha pripremaju se za akrobatski nastup pred princezom i planiraju kako svoga trenera oženiti . Kada se trener tome usprotivi, Luky i Pasha pretpostave da je njihov trener homoseksualac  a što ih naljuti i natjera na bijeg.  Međutim, susret s klokanom Djangom, samoukim boksačem poljuljat će njihove predrasude i pokazati im da moraju promijeniti svoj stav prema homoseksualnosti, ali i  dobro razmisliti prije nego što prosuđuju nekoga  na temelju površnih indicija.

Ovaj igrokaz za djecu osnovnoškolskoga uzrasta na vrlo dojmljiv, a opet topao i jednostavan način upućuje djecu na postojanje istospolnih zajednica u društvu u kojemu odrastaju.

Redateljica: Katja Šimunić, prijevod s njemačkog: Sanja Lovrenčić, urednica: Nives Madunić Barišić.

PREMIJERA

 

PONEDJELJAK,  28.05.2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Miroslav Pendelj: Žuta kobra

Psihijatrici Snježani, odlučnoj mladoj ženi, ukradena je iz stana vrijedna ogrlica, a dobra starija susjeda vidjela je neposredno prije provale u hodniku mladića s istetoviranom kobrom na podlaktici. Počinje potraga za njim, ali rezultat će biti iznenađenje - u kutiji za pastu za zube.

Redateljica: Jasna Mesarić, glazbena urednica: Franka Meštrović, tonska majstorica: Marija Pečnik Kvesić, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Helena Buljan, Maja Posavec i Pero Juričić.
Premijerno emitirano: 05.12.2017.

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

UREDNICA: MAJA GREGL 

Luka Bekavac: Drenje 1.

Roman „Drenje“ na granici je fikcije i zbilje, a opisi u njemu stvaraju ozračje tjeskobe, straha i beznađa. Studentica Marta kreće u istraživanje u čudan i zapušten krajolik kako bi napisala svoj znanstveni rad. Tema kojom se bavi dugo je opsjedala profesora Markovića, sada njezinog mentora. U potrazi za skrivenim šumom, akustičkim poremećajem u uništenom baranjskom krajoliku, Marta ispisuje svoju životnu priču. 

Redatelj: Mislav Brečić; dramatizacija: Katja Šimunić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; skladatelj: Stanislav Kovačić; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Maja Gregl.
Glume: Katarina Bistrović Darvaš, Sven Medvešek, Iskra Jirsak, Jelena Miholjević.
Premijerno emitirano u rujnu 2014. 

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-IGRA

UREDNIK: HRVOJE IVANKOVIĆ

Zvonimir Berković: SCHERZO KRLEZIANO (Drugi dio trilogije "Vladko Maček – tri razgovora")

Poznati hrvatski redatelj i publicist Zvonimir Berković (1928. – 2009.) u zadnjim je godinama života napisao dramsku trilogiju „Vladko Maček - tri razgovora“ u kojoj, polazeći od povijesnih činjenica, reinterpretira dramatične događaje s početka i kraja Drugog svjetskog rata. Drugi dio trilogije suočava Vladka Mačeka i Miroslava Krležu koji u Berkovićevoj fantaziji, uoči njemačkog napada na Jugoslaviju, putuju noćnim vlakom u Beograd, praćeni  prikazama mrtvaca iz Krležinih djela.

Redatelj: Darko Tralić, urednik: Hrvoje Ivanković.

PREMIJERA

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Branko Maleš: Bilo je i boljih dana

Dva bračna para koja se godinama nisu vidjela, a nekoć su bili bliski prijatelji, uz piće svode račune emocionalnih promjena među njima koje su se u međuvremenu dogodile.

Redatelj: Petar Vujačić, glazbeni urednik: Maro Market, ton-majstor: Srđan Nogić, urednica: Katja Šimunić.
Glumili su: Alma Prica, Željko Duvnjak, Iva Mihalić i Tomislav Martić.

PREMIJERA

 

UTORAK,  29.05.2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Miroslav Pendelj: Naranča

U vlaku koji tutnji duž Azurne obale u istome kupeu voze se Arlette i Jacques. Nakon rastanka na kolodvoru on shvati da mu djevojka s tetovažom naranče na ramenu već nakon nekoliko trenutaka počinje nedostajati. Upušta se u potragu za njom. A onda sve završi u vrtu – s narančama.

Redateljica: Jasna Mesarić, glazbena urednica: Franka Meštrović, tonska majstorica: Marija Pečnik Kvesić, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Dražen Bratulić, Helena Buljan, Maja Posavec i Pero Juričić.
Premijerno emitirano: 06.12.2017.  

14,00 – 15,00, HR III
DOKUMENTARNA RADIO-DRAMA

UREDNIK: NIKICA KLOBUČAR

Lada Martinac Kralj, Marija Pečnik Kvesić: I to ništa nekome znači                        

Knjiga o zvonima, album starih fotografija, obiteljsko stablo od deset tisuća imena, knjige o božićnim i drugim običajima otoka nastale su iz znatiželje, ljubavi, ali i pitanja o sebi samima glavnih sugovornika ove emisije - spisateljice Marice Buratović i bračnog para Barbarić, koji dijele ne samo interes za tradiciju već i vezanost za malo mjesto u unutrašnjosti otoka Hvara, Zastražišće. 

"I ovo ništa nekome znači" natopljen je zvukom hvarskih zvona, procesija, običajnih okupljanja i pučkog pjevanja, i ostavlja utisak plemenitog slavljenja života iako nad svim lebdi pitanje opstanka života na otoku o kojem statistički najviše znaju njegovi - župnici, također sugovornici u emisiji. Novi val iseljavanja neodoljivo podsjeća na egzodus koji je Dalmaciju zahvatio prije sto godina.  

PREMIJERA

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-DRAMA 

Miroslav Krleža: Tri domobrana 

Redatelj: Mislav Brečić, dramatizacija: Jelena Kovačić, glazbena urednica: Adriana Kramarić, ton majstor: Miroslav Pijaca, urednica: Lada Martinac-Kralj.
Glume: Darko Milas, Marko Makovičić, Krešimir Mikić, Daria Knez, Dean Krivačić, Nikša Butijer, Željko Duvnjak, Damir Poljičak, Hrvoje Zalar, Krunoslav Klabučar. 

Novela iz „Hrvatskog boga Marsa“ vodi nas u vrijeme Velikog rata. Virtuoznim cinizmom Miroslav Krleža istražuje uzroke i posljedice pokolja za koji je, sjetimo se, trebalo mobilizirati 60 milijuna vojnika. Među njima se nalaze junaci Krležinih novela, pa tako i ova tri domobrana, tri školska druga. Jedan je oficir austrougarske vojske koji svijet promatra sa svojeg za ratove dresiranog konja, drugi je očajni, pogubljeni intelektualac, a treći dezerter. Kako se ova tri čovjeka postala tri svijeta i kako se više ne mogu sresti postajući jedni drugima krvnici i smrtni neprijatelji, Krleža razlaže ubojitom logikom i izvanrednim nervom za psihološke nijanse ne ispuštajući ni trenutka iz vida skrivenog antijunaka koji lebdi nad svim a to je - rat. 

Premijerno emitirano: 26.04. 2014.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Anton Pavlovič Čehov: Ponosni čovjek 

Na svadbi se pojavio tajanstveni čovjek kojega ne poznaju ni mlada ni mladoženja. Ne želi reći mnogo o sebi ali stalno ponavlja da je ponosan čovjek i da stoga ne želi pokazati pozivnicu za svadbu. Nakon što ga pokušaju otjerati sa svadbe on pozove kočijaša da im objasni tko je on.  

Dramatizacija: Ivan Vulić. Prijevod: Ivan Kušan. Redateljica: Stephanie Jamnicky. Glazbena urednica: Franka Meštrović. Tonska majstorica: Katarina Račić. Urednica: Katja Šimunić.
Glume: Dražen Bratulić, Ivana Boban, Frano Mašković, Romano Nikolić, Slavko Juraga, Marija Kolb.
Premijerno emitirano: 25.10.2017.

23,00 - 24,00, HR II
Krik   -    KRIMIĆ I KOMEDIJA

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ 

Hrvoje Kovačević : Pukovnik i pokojnik   

Pokojnik u punoj ratnoj opremi s pištoljem srpskog  pukovnika za pasom pronađen je u šumi. Patolog u njegovim plućima pronalazi pero.

Trag vodi preko Požege i Krapine sve do Zagreba.

Najnoviji krimić Hrvoja Kovačevića kombinacija je policijskog slučaja i životnog humora. Redatelj je Goran Ribarić, tonmajstor: Dubravko Robić, glazbeni dramaturg: Adriana Kramarić, glume: Pavao Fabijan Medvešek, Goran Grgić, Jelena Miholjević, Dean Krivačić, Mateo Videk i Katarina Bistrović Darvaš. 

Datum premijera: 07.11.2017.

 

SRIJEDA, 30.05. 2018.

0,00 – 0,10¸HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

 A.P. Čehov: Kirurgija

U odsuću liječnika koji je nekamo otputovao bolesnike prima bolničar Sergej Kuzmič Kurjatin. On će pokušati izvaditi zub crkvenjaku Jefimu Mihejiču Vonmiglasovu koji je sav natečen i bolne čeljusti. No taj pokušaj neće biti ni bezbolan ni bezopasan.

Redatelj: Dejan Šorak, dramatizacija: Ivan Vulić, prijevod: Ivan Kušan, tonmajstor: Dubravko Robić, glazbeni urednik: Maro Market. urednica: Katja Šimunić.
Glume: Vinko Kraljević i Boris Svrtan.
Premijerno emitirano: 19. 12. 2016.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Anton Pavlovič Čehov: Vodvilj 

Osip Fjodorovič Kločkov je, završivši čitanje svojeg vodvilja pred gostima, obasut nevjerojatnim pohvalama, prijedlozima da napusti redoviti posao i preda se posve pisanju. Ali… onda uslijede kritike. Nevjerojatne kritike.  

Dramatizacija: Ivan Vulić. Prijevod: Ivan Kušan. Redateljica: Stephanie Jamnicky. Glazbena urednica: Franka Meštrović. Tonska majstorica: Katarina Račić. Urednica: Katja Šimunić.
Glume: Dražen Bratulić, Mladen Vasary, Petar Leventić, Romano Nikolić.
Premijerno emitirano: 08.11.2017.

 

ČETVRTAK, 31.05. 2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

A.P. Čehov: Suze, koje svijet ne vidi

Potpukovnik  Rebrotesov, nadzornik bogoslovije Dvojetočijev i njegov pomoćnik dosta su toga pojeli i popili a još bi mogli i pojesti i popiti. Kako je sve u to noćno doba zatvoreno,  potpukovnik ih pozove k sebi u goste. Kako njegova žena spava, a ključ od podruma s pićem i jelom je kod nje, potpukovnik je mora probuditi, ali to neće proći bez obračuna.

Redatelj: Dejan Šorak, dramatizacija: Ivan Vulić, prijevod: Ivan Kušan, tonmajstor: Dubravko Robić, glazbeni urednik: Maro Market: urednica: Katja Šimunić.
Glume: Vinko Kraljević, Dora Lipovčan, Damir Šaban i Boris Svrtan.
Premijerno emitirano: 20. 12. 2016.

18-00-19,00, HR III
RADIO-ATELJE

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Mladen Rutić: „Još jedan dan“                                                                       

Tekstopisac i redatelj beskompromisno i inzistetntno radiofonijskih djela, dokumentarnih i igranih radioigara, doajen radiodramske umjetnosti Mladen Rutić donosi nam novu zvučnu kreaciju naslova „Još jedan dan“. Trojica vremešnih prijatelja koji se znaju desetljećima slave rođendan jednoga od njih ili rođendane svih trojice ili…? Razgovaraju o prošlosti i sadašnjosti, na rubu i/realnosti. Njihovi „monološki dijalozi“ završavaju u obećanju budućnosti – još jednoga dana. Izvanrednu suradnicu Mladen Rutić je imao u ton-majstorici Lani Deban u stvaranju izvanrednih dokumentarističko-oniričnih zvučnih krajolika.

Režija: Mladen Rutić, skladatelj i glazbeni urednik: Maro Market, ton-majstorica: Lana Deban, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Zlatko Vitez, Kruno Šarić i Goran Grgić.

PREMIJERA

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI