Naslovnica > IZDVOJENO > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

Portret glumca Ivice Zadre i 'Srebrna' Marine Roki kao radio roman tjedna, premijerni su naslovi u ponudi.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 13.04. 2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Miljenko Jergović: Kažeš anđeo – sarma ili kako se udati

Režija: Darko Tralić, glazbeni urednik: Franka Meštrović, ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Daria Lorenzi Flatz, Matija Prskalo, Dunja Sepčić
Premijerno emitirano: 28.02.2013.

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

UREDNICA: MAJA GREGL

Dino Milinović: Kradljivac uspomena

Špijunski triler „Kradljivac uspomena“, nakon filmske, sada je dobio i svoju radijsku verziju u petodijelnom serijalu radio romana. Agent UNS-a Gawain Skok, vukovarski veteran, od pretpostavljenih dobiva zadatak da istraži misteriozni nestanak hrvatskog sredovječnog diplomata i špijuna u Parizu, interesantnog imena  – Juraj Fran Krsto Križanić.  Gawain raspliće misterij Križanićeva nestanka kontaktirajući osobe s kojima je ovaj surađivao i bio blizak. Kako se priča odmotava otkrivamo i ljubavnu priču koja proviruje ispod špijunske, a postupno se razotkrivaju i neslućene veze između Gawaina i Križanića koji će pomoći Gawainu da pronađe izlaz iz labirinta ratnih trauma.

Redatelj: Dejan Šorak, dramatizacija: Siniša Matasović, glazben urednik: Maro Market, ton majstor: Miro Pijaca, urednica: Maja Gregl.
Glume: Asja Jovanović, Franjo Kuhar, Željko Šestić, Vinko Kraljević, Nedim Prohić, Jelena Miholjević.
Premijerno emitirano: 09.03.2018. 

13,30 – 14,30, HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

Portret glumca Ivice Zadre

Ivica Zadro glumom se počeo baviti kao desetogodišnjak u zagrebačkom Pionirskom kazalištu, a od 1984. do danas član je kazališta Komedija u kojem je ostvario najveći dio svog kazališnog opusa. Osim u matičnom kazalištu glumio je i u Histrionima, Teatru u gostima te na Dubrovačkim ljetnim igrama, a šira publika dobro ga poznaje i kao voditelja omiljenih dječjih programa "Limachijada" i "Malavizija" te glumca iz serija "Smogovci" i "Jel' me netko tražio". S Ivicom Zadrom razgovarala je Željka Turčinović, a u emisiji ćemo čuti i niz ulomaka iz njegovih glumačkih ostvarenja.

PREMIJERA

 

SUBOTA, 14.04. 2018.

0,00 – 0,10¸HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Miljenko Jergović: Kažeš anđeo - rušenje zidova           

Redateljica: Jasna Mesarić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović,ton majstor: Miroslav Pijaca, urednica: Željka Turčinović.
Glume: Zoran Gogić, Frane Perišin.
Premijerno emitirano: 13. 02. 2013.

10,00 – 10,10¸HR III
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Katja Šimunić: Zagrebačke plesne adrese-Ilirski trg 9

Redateljica: Katja Šimunić. Ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Urednica: Željka Turčinović.
Sudjeluje: Andreja Jeličić.
Premijerno emitirano 26. 06. 2013.

18,05 – 18,55¸HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ

Katja Šimunić: Učiteljica 

Iza naslova radio-drame Katje Šimunić « Učiteljica » krije se fascinantni život i rad hrvatske pedagoginje i aktivistice za ženska prava Marije Jambrišak (1847-1937), koja je 1871. u staroj zgradi kazališta na Markovom trgu u Zagrebu održala govor u kojem je tražila jednake uvjete rada i jednaku plaću za žene.

Redateljica: Katja Šimunić; ton majstor: Miro Pijaca; glazbena urednica: Franka Meštrović; urednica:  Željka Turčinović.
Glume : Ivana Boban, Alma Prica, Asja Jovanović, Urša Raukar, Jelena Miholjević, Zoran Čubrilo i Pero Juričić.
Premijerno emitirano: 6.10.2007.

 

NEDJELJA, 15.04. 2018.

0,00 – 0,10¸HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Daniil Harms: Ana Pavlovna Derbantova

Redateljica: Stephanie Jamnicky, prijevod: Irena Lukšić, glazbena urednica: Adriana Kramarić, ton majstor: Miroslav Pijaca, urednica: Željka Turčinović.
Glume: Biserka Ipša, Ozren Grabarić.
Premijerno emitirano: 02. 06. 2014.

16,05 – 16,45, HR I
RADIOIGRA ZA DJECU

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ

Ivana Brlić Mažuranić Čudnovate zgode Šegrta Hlapića II dio

U nastavku – peti, šesti i sedmi dan putovanja hrabrog, malog šegrta.(Prvi dio prepričan, na početku emisije, glasom dramatizatora Ljube Pauzina). Priča u ovom dijelu postaje trilerski napeta. Hlapić i Gita slučajno saznaju za plan crnog čovjeka. Hlapić odlučuje o tome obavijestiti dječaka Marka i njegovu mamu. Gita se ne želi odvojiti od Hlapića. U mrklini noći djeca kreću u svoj hrabri pothvat.

Scene drugog dijela “Zgoda” su filmski realistične, a “nose” ih mali glumci, djeca Stjepan Martinović-Mikić i Maja Rožman. U ulozi majstora Mrkonje koji će napokon pokazati svoje dobro i nježno lice: Vanja Drach, majstorica: Dubravka Miletić, a naratorica – Marina Nemet.

Urednica: Nives Madunić Barišić
Premijerno emitirano: 08.02.1998.

 

PONEDJELJAK,  16.04.2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Daniil Harms: Svestrano istraživanje

Redateljica: Stephanie Jamnicky, prijevod: Irena Lukšić, glazbena urednica: Adriana Kramarić, ton majstor: Miroslav Pijaca, urednica: Željka Turčinović.
Glume: Dražen Bratulić, Frano Mašković.
Premijerno emitirano: 03. 06. 2014.

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

UREDNICA: MAJA GREGL

Marina Roki: Srebrna                                                                          

U život razvedene četrdesetpetogodišnjakinje iznenada ulazi T. Zaljubljen i brižan, pažljiv prema njezinoj kćeri, prepun planova za njihovu zajedničku budućnost, T. postaje ispunjenje svih njezinih snova. Ipak, sve suviše dobro izgleda da bi bilo istinito. Nakon nekog vremena glavna junakinja prolazi kroz noćnu moru pitajući se cijelo vrijeme kako je mogla biti tako slijepa i naivna...

Redatelj: Dejan Šorak, dramatizacija: Siniša Matasović, ton majstor: Srđan Nogić, glazbena urednica: Franka Meštrović, urednica: Maja Gregl.
Glume: Asja Jovanović, Nedim Prohić, Dunja Sepčić, Tena Nemet Brankov, Beti Lučić i Vinko Kraljević.
Premijera: 16. -20. travanj 2018.

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-IGRA

UREDNIK: HRVOJE IVANKOVIĆ

Frank Wedekind: Proljetno buđenje

Dječja tragedija Franka Wedekinda «Proljetno buđenje» drama je o stjecanju prvih seksualnih i životnih iskustava; o bolnom ulasku tinejdžera u konzervativni, rigidnim načelima okovani svijet odraslih. Napisana je 1891., no njen sadržaj tada je smatran skandaloznim, pa je praizvedbu doživjela tek 1906. u Berlinu. Danas, više od stotinu godina nakon nastanka, Wedekindova drama djeluje još jednako svježe, provokativno i dramaturški suvremeno.

Režija: Ranka Mesarić, prijevod: Dunja Dragojević Kerster, urednik: Hrvoje Ivanković.
Premijerno emitirano: 26.3.2007.

18,05 – 18,15¸HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Pisma Camille Claudel – 1.dio       

Nisu to pisma koja je pisala Camille Claudel (1864-1943) nego ona koja su upućena kiparici. Napisala ih je istraživačica njezina djela čiji je studijski boravak u Parizu prožet ljubavlju prema toj sublimnoj umjetnici. Istraživanje započinje na otoku Saint-Louis gdje je Camille Claudel imala atelje.

Prijevod, dramatizacija i režija: Katja Šimunić, glazbena urednica: Adriana Kramarić, tonska majstorica: Marija Pečnik Kvesić, urednica: Željka Turčinović.
Glume: Dunja Fajdić i Boris Bakal.
Premijerno emitirano: 17.12. 2012.

 

UTORAK,  17.04.2018.

0,00 – 0,10¸HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Daniil Harms: Petar Mihajlovič

Redateljica: Stephanie Jamnicky, prijevod: Irena Lukšić, glazbena urednica: Adriana Kramarić, ton majstor: Miroslav Pijaca, urednica: Željka Turčinović.
Glume: Dražen Bratulić, Ozren Grabarić, Marija Kolb.
Premijerno emitirano: 04. 06. 2014. 

14,00 – 15,00, HR III
DOKUMENTARNA RADIO-DRAMA

UREDNIK: NIKICA KLOBUČAR

Jasna Mesarić, Marija Pečnik Kvesić: Čovjek od bronce

" Nisam ustvari imao fiksnu ideju ...tamo je bio samo prazan postament ...skulptura od bronce ... stavljen mu je eksploziv oko vrata... i onda sam mislio, ako ja stanem, upozorit ću na ono čega nema - to je bila ideja te akcije ili performansa ili kako bi je već zvao... To je pitanje identiteta, što država radi da bi vrednovala sebe ... " govori multimedijalni umjetnik Dalibor Martinis.

Dokumentarnom radio dramom "Čovjek od bronce", koja se bavi umjetničkim projektom Dalibora Martinisa, tematizira se složen odnos između umjetnika i politike. Autorice su Jasna Mesarić i Marija Pečnik-Kvesić.
Urednik: Ljubo Pauzin
Premijerno emitirano: 08.05.2017.

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-DRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ 

Branko Maleš: Debeloj fali riječ a i svima nama

Suvremeni hrvatski autor, Branko Maleš, pjesnik, prozaista, esejista i književni teoretičar, ovaj put nam se predstavlja dramskim pismom koje je natopljeno svim njegovim najupečatljivijim autorskim osobitostima. Intimna geografija glavnog lica (pisca samog) počiva na njegovom minucioznom promatranju života oko sebe, promatranju onoga što život čini trivijalnim, ali i što ga čini apsurdno-komičnim, melankoličnim i tragičnim. U atmosferi jednog zagrebačkog kafića kroz sjećanje na ljeto i jednu životnu priču otjelotvoruje se vrijeme koje curi, ljubav koja blijedi i poraz koji se ne vidi. No, u posljednjim replikama autor nas izaziva da i dalje otvaramo oči prema životu, a to čini svojim dobro poznatim lucidnim i inteligentnim stilom.

Redatelj: Mario Kovač, ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Lada Martinac Kralj.
Glume: Vilim Matula, Jelena Miholjević, Nikša Marinović.
Premijerno emitirano: 28.1.2014. 

18,05 – 18,15¸HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Pisma Camille Claudel – 2.dio       

Dijalog u pokretu između kiparstva i plesa. Radiofonijsko pismo o skulpturi “Valcer“ („La Valse“, 1883-1901) francuske kiparice Camille Claudel.

Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Tonska majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Prijevod, dramatizacija i režija: Katja Šimunić. Urednica: Željka Turčinović.
Glume: Dunja Fajdić i Boris Bakal.
Premijerno emitirano: 18.12. 2012. 

23,00 - 24,00, HR II
Krik   -    KRIMIĆ I KOMEDIJA

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ

Lukas Nola: Bebina beba

“Bebina beba” je prvi radiodramski tekst poznatog hrvatskog filmskog redatelja Lukasa Nole. To je priča o mladoj ženi (Bebi) čiji je suprug, želeći se osloboditi financijskih dugovanja, odlučio prodati nepoznatim strancima njihovo tek rođeno dijete. Strukturirana kao svojevrsni radio-filmski omnibus umorstava ta napetica ima u sebi sve ono po čemu je Nolin filmski “rukopis” poseban u hrvatskoj kinematografiji.

Režija: Dražen Ferenčina.

 

SRIJEDA, 18.04. 2018.

0,00 – 0,10¸HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Vladimir Vidrić: Notturno

Vladimir Vidrić (1875-1909) jedan je od najistaknutijih predstavnika hrvatske moderne lirike iako je objavio samo jednu zbirku pjesama u samizdatu („Pjesme“, 1907). „Notturno“ poseže u mitsko razdoblje u kojemu ljubav ima primordijalnu snagu i ljepotu. U ovoj maloj formi ta se pjesma umrežava sa sadašnjošću evocirajući prevalentnu moć ljubavi suvremenom banaliziranju usprkos.

Urednica: Katja Šimunić. Glasovi: Dunja Fajdić i Sreten Mokrović. Glazbeni tonmajstor: Zoran Brajević. Skladatelj: Maro Market. Tonmajstorica: Marija Pečnik Kvesić. Redateljica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano: 14. 2. 2017.    

"Notturno" je dobio drugu nagradu na festivalu Grand Prix Nova 2017. u Bukureštu u kategoriji kratkih radijskih formi.  

18,05 – 18,15¸HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Pisma Camille Claudel – 3.dio       

Prijevod, dramatizacija i režija: Katja Šimunić, glazbena urednica: Adriana Kramarić, tonska majstorica: Marija Pečnik Kvesić, urednica: Željka Turčinović.
Glume: Dunja Fajdić i Boris Bakal.
Premijerno emitirano: 19.12. 2012.

 

ČETVRTAK, 19.04. 2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Bruno Margetić: Kako je nastao sfemir

Redateljica: Jasna Mesarić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Krešimir Mikić, Vili Matula.
Premijerno emitirano: 02. 07. 2014.

18-00-19,00¸HR III
RADIO-ATELJE

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Gertrude Stein: Svijet je okrugao

„Ruža je ruža je ruža je ruža“  napisala je Gertrude Stein u poemi „Sveta Emily“ (1913) a istu će rečenicu autorica pripisati i desetogodišnjoj djevojčici imena Rose koja će je urezati uokrug stabla na visokoj planini u kratkome romanu naslova „Svijet je okrugao“. Izdavačica Margaret Wise Brown ponudila je Ernestu Hemingwayu, Johnu Steinbecku i Gertrude Stein da napišu knjigu za djecu. Prva su dvojica odbila a Gertrude Stein je poslala djelo koje je već imala napisano – „Svijet je okrugao“ i koje je nakon dosta opiranja izdavačkoga savjeta tiskano uz ilustracije Clementa Hurda (Young Scott Books, 1939). Opiranje je donekle razumljivo u smislu ocjene teksta ne sasvim razumljivoga djeci budući da je kratki roman „Svijet je okrugao“ ludistička igra mislima, o djevojčici Rose koja je u potrazi za spoznajom vlastitoga identita, ali i smisla svijeta kao takvog. Rose je njezino ime, a omiljena boja plava. U tim dvjema oznakama iščitavamo odjek ružičaste i plave Picassove faze, posvetu umjetniku kojega je Steinova strastveno zastupala i tumačila a u ovom djelu željela je to oprimjeriti tekstom bez interpunkcija, kombinacijom proze i poezije, često začudnim sklopovima rečenica. „Svijet je okrugao“ kultna je knjiga onih odraslih kojima je duša o(p)stala dječjom, zapitanom, zaljubljenom u izazove, umjetnost i - ljubav.

Režija: Stephanie Jamnicky, dramatizacija: Katja Šimunić, prijevod s engleskog: Saša Čohar Mančić, skladatelj: Maro Market, glazbena ton-majstorica: Marijana Begović, tonmajstor: Miro Pijaca, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Vanda Winter, Alma Prica i Tvrtko Jurić.
Spikerica: Ana Marija Štorga.
Premijerno emitirano: 29. 6. 2017.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI