Search
Close this search box.

Adam Curtis novi je gost Filozofskog teatra

Nastavljajući ovogodišnju sezonu kao novog gosta Filozofskog teatra u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu predstavit ćemo britanskoga filmskog redatelja Adama Curtisa, 29. travnja 2018.

Redatelj kultnog statusa čiji filmovi istražuju suvremeni svijet kroz prepoznatljiv spoj uzbudljive montaže psihologije, filozofije i povijesti politike, prvi  će put nastupiti pred hrvatskom publikom upravo u zagrebačkome HNK. Tijekom karijere usko je surađivao s BBC-em, a jedna od njegovih najdražih tema je, kako sam Curtis govori; moć i kako ona djeluje u društvu.

Jedan od njegovih najpoznatijih filmova, i u Hrvatskoj, svakako je Stoljeće sebstva / The Century of the Self u kojemu  pokazuje, od Freuda, preko njegova nećaka Edwarda Bernaysa pa sve do današnje Amerike, na koji je način  izmišljena struka koja se i kod nas danas zove PR  / Public Relations. Pravi termin prema  Curtisu, i Freudovu nećaku, trebao bi biti  propaganda. Jedna od tema koja prožima sve Curtisove filmove jest i ta kako su različite elite (od nacista do Busha, a odnedavno i Trumpa) koristile ideologiju, ne samo da bi nametnule svoj pogled na svijet, nego i osvojile te zadržale vlast. Među njegovim najpoznatijim filmovima su još Pandorina kutija, 1992., Moć noćnih mora, 2004., Zamka: što se dogodilo s našim snom o slobodi, 2007., a najnoviji dokumentarac Hipernormalizacija iz 2016. istražuje što se dogodilo s postsocijalističkim društvima uslijed ekspanzije kapitalizma.

Najavljujući  novoga gosta, urednik i voditelj Filozofskoga teatra Srećko Horvat sažima zašto smatra da je upravo u ovome trenutku važno da Curtis napokon dolazi u Hrvatsku: Adam Curtis je već barem dva desetljeća prisutan kao kultna figura među hrvatskom publikom kojoj je stalo shvatiti i protumačiti današnji svijet, od takozvane postsocijalističke tranzicije  do kapitalističkoga realizma. U vremenu u kojemu nam se iznova nameću razne ideologije, upravo je gostovanje Adama Curtisa prijeko potreban pogled iza kulisa moći, tehnokracije i ideologije.

U sklopu Filozofskog teatra s Adamom Curtisom 29. travnja u Hrvatskome narodnom kazalištu, hrvatska će publika ekskluzivno imati prigodu vidjeti i neke od isječaka iz autorovih najnovijih radova.

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE