Naslovnica > ARHIVA FELJTONA > Koje je hrvatsko javno kazalište u 2017. najviše trošilo na autorske honorare?

Koje je hrvatsko javno kazalište u 2017. najviše trošilo na autorske honorare?

Proučili smo financijska izvješća svih hrvatskih javnih kazališta. Evo kako stvari stoje kad su u pitanju autorski honorari. [INFOGRAFIKE]
Share on facebook
Share on twitter

Prema Očevidniku kazališta Ministarstva kulture, u Hrvatskoj djeluju 32 javna kazališta. No, dio njih su poslovne jedinice većih javnih ustanova (npr. Dječje kazalište Dubrava ili Teatar ITD) i ne posluju autonomno zbog čega njihovi stvarni poslovni rezultati nisu dostupni.

Preostaje nam dakle 25 javnih kazališta, a u nastavku vam donosimo njihove poslovne rezultate na koncu 2017. kao i stvarno stanje na njihovim računima.

***

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu  izdvojilo je u 2017. aposlutno najveći iznos za autorske honorare od svih hrvatskih javnih kazališta - 12.636.926 kn. To doduše nije čudno jer ista kuća ujedno ima i najveći broj premijernih naslova u sezoni i to i u drami i u operi i baletu.

Slijede HNK Split sa 9.410.742 kn i HNK Rijeka sa 4.463.554 kn, Komedija sa 2.715.780 kn, ZKM sa 2.285.250 kn i HNK Osijek sa 2.142.933 kn.

Od svih hrvatskih javnih kazališta apsolutno najmanji iznos za autorske honorare u 2017. izdvojilo je Kazalište Virovitica s tek 144.025 kn!

No, stvari se značajno mijenjaju proučimo li koliki je udio iznosa za autorske honorare u ukupnim rashodima kazališta. Tu je na vrhu tablice HNK Split u čijim rashodima autorski honorari čine 17.99%. Trend je to koji se godinama ponavlja, a u splitskom teatru su ga najčešće opravdavali činjenicom da im orkestar i zbor velikim dijelom čine vanjski suradnici koje Grad nikako da zaposli.

No, znakovito je kako iduća tri 'najbolje' plasirana kazališta na tom popisu gotovo da i nemaju ansamble, odnosno zapošljavaju po jednog profesionalnog glumca ili glumicu, a to su GK Joza Ivakić u Vinkovcima, Istarsko narodno kazalište i HNK Šibenik.

Velike nacionalne kuće koje pak prednjače u apsolutnim iznosima izdvajanja za autorske honorare, ovdje su pak pri sredini tablice.

Konačno, najmanji udio autorskih honorara u ukupnim rashodima u prošloj je godini imalo Gradsko kazalište lutaka Rijeka s tek 3.30%.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI