Search
Close this search box.

Naša majka

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Slavna drama Wajdia Mouawada po kojoj je Denise Villeneuve snimio za Oscara nominirani film, stiže iz Budimpešte na gostovanje u Zagreb.
autorski tim funkcija
Wajdi Mouawadautor teksta
Kristóf Kelemendramaturg
Fruzsina Nagykostimograf
Róbert Menczelscenograf
Sándor Baumgartneroblikovatelj svjetla
Zsófia Molnárprevoditelj
Róbert Alföldiredatelj
izvođači uloge
Adél KovátsNawal Marwan
András RusznákWahab / Vojnik 1. / Fotoreporter
Benett Eh. VilmányiSimon Marwan
Dorina MartinovicsJeanne Marwan
Eliza SodróAntoine / Vojnik 2.
György GazsóDoktor / Gondnok
Mari CsomósNazira
Márta MartinElhame / Malak
Rozi LovasSawda
Zoltán SchneiderChamseddine
Zsolt LászlóHermile Lebel
Zsuzsanna CsarnóyTuristički vodič / Zsihake

Wajdi Mouawad višestruko je nagrađivani pisac i redatelj kanadsko-libanonskog podrijetla, redoviti gost festivala u Avignonu i od 2016. ravnatelj pariškog  Théâtre national de la Colline. Njegov tekst Incendies iliti Požar iz 2003. godine u film je 2011. pretočio Denis Villeneuve te njime zaslužio i nominaciju za Oscara.

Isti tekst od lani se nalazi na repertoaru budimpeštanskog kazališta Radnóti Miklós, a ta produkcija stiže na gostovanje i u Hrvatsku, točnije u ZKM u kojem su naziv predstave odlučili prevesti kao - Naša majka.

Radnja se usredotočuje se na dvije generacije jedne obitelji, majku koja je nakon rata emigrirala u Kanadu, i dvoje njezinih blizanaca, koji su odrastali u Kanadi i nemaju izravno iskustvo rata, ali sjećanje na rat utječe na njihove živote. Radnja se odvija u obliku istrage: majka Nawal u oporuci obavještava djecu da im je otac još živ i da imaju brata. Od njih traži da pronađu preostale članove obitelji i da svakom od njih daju pismo koje im je namijenila. Nerado pristajući, ne mogavši izbjeći teret prošlosti, Jeanne i Simon tragajući za korijenima otkrivaju majčinu priču: uranjaju u horor rata i počinju razumijevati zašto je majka odlučila pobjeći u tajnosti i šutnji.

Otkrivajući prošlost, Wajdi Mouawad približava okružje libanonskih ratova – doba u kojem se sukobi između Libanonaca i palestinskih doseljenika pretvaraju u dvadesetpetogodišnji rat. Drama se ne koncentrira na specifičnu povijesnu stvarnost, nego rastvara poetski potencijal teme kojom se bavi, što ju čini univerzalno važnim i sjajnim djelom. Osim što prikazuje svirepost rata, njegovu destruktivnost, predstava se usmjerava na pitanja spoznavanja i sjećanja. Napustivši dom, selo puno prepreka, Nawal se prvi put u životu izdvaja među rođacima učeći čitati i pisati, na što ju je potaknula baka. Vrativši se, urezuje njezino ime na nadgrobni spomenik, čuvajući tako sjećanje na nju. Učenje, pisanje i dokumentiranje imovina su koja Nawal pomaže u težnji za višim životnim standardom i prosvijetljenim mišljenjem. Budući događaji međutim dovode u pitanje njezinu vjeru u ideale: izniman je izazov suočiti se s istinom i na kraju moći oprostiti.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE