Naslovnica > PREDSTAVE > Opet on

Opet on

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Hitler stiže u Komediju zahvaljujući partnerstvu Marka Jurage, Jelene Veljače i Dražena Čučeka.

Godine 2012. Timur Vermes izdao je svoj debitantski roman Er ist wieder da. U tom satiričnom romanu Adolf Hitler se budi na proplanku u Berlinu 2011.g., prespavavši tako od ’45 do danas te malo pomalo postaje medijska zvijezda – u početku kao gost raznim humorističnim emisijama da bi na kraju ponovno postao politički aktivan. Knjiga je ubrzo nakon izlaska postala hit te je prevedena je na 27 jezika, po njoj je snimljen i film, ali kreirani i brojne kazališne adapatacije, a jedna stiže i na repertoar zagrebačke Komedije u suradnji Marka Jurage i Jelene Veljače.

Kako kaže službena najava:

Roman postavlja čitatelja u poziciju da satirično kroz Hitlerovo promatranje promatra današnju politiku, današnje medije i “suvremenog” čovjeka općenito. Paradoks do kojeg nas pisac dovodi da u jednom trenutku, ne stajemo na stranu Hitlera ali postajemo itekako svjesni da se uvelike počinjemo slagati s najvećim zločincem 20 stoljeća.  Zašto? Zato što jesmo puni mržnje. Zato što ne želimo slušati kako netko lijepo pjeva već se želimo smijati onome tko ne zna. Slijedom događaja “onaj tko ne zna” ubrzo, uz pomoć medija, postaje “onaj koji jest, odnosno zna”. Upravo kroz te i takve “suvremene paradokse” Vermes provlači Hitlera ne bi li nam pokazao tko smo “mi”.

Ili kako piše adaptator iredatelj Marko Juraga:

Ova komedija ne tematizira zločine 2. svjetskog rata niti brani postupke nacističke vladavine Adolfa Hitlera. Ova komedija je satira o suvremenom čovjeku; počesto neukom, provincijalnom, koji je politički nepismen i nerijetko zaveden medijima i PR-om. Na više se mjesta u “komadu” postavlja pitanje može li suvremeni intelektualac pobjediti i probiti se kroz silinu političke korektnosti te u konačnici doći do pobjede nad neznanjem i/ili ignorancijom. Za kraj, sve gore navedeno zvuči ozbiljno, kako u konačnici i jest kada se nakon pročitanog romana ili odgledane predstave saberete s mislima.

Naslovnu ulogu , nakon što je već na domaćem filmu utjelovio Pavelića,  igra Dražen Čuček.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE