Naslovnica > IZDVOJENO > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

Portret Slobodana Milovanovića, 'Otok' Marina Carića i 'Kradljivac uspomena' Dina Milinovića, premijerni su naslovi tjedna.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 02.03. 2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Tihomir Mraović: BOŽJI TREPTAJ – Pitanje smrti

Režija: Stephanie Jamnicky,  glazbena urednica: Franka Meštrović, ton-majstor: Zoran Sajko, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Enes Kišević, Antonio Franić, Hrvoje Klobučar, Denis Bosak, Hrvojka Begović.
Premijerno emitirano:  1. 12. 2015.

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN 

Goran Tribuson: Rani dani

Autor Goran Tribuson  jedan je od najvažnijih predstavnika žanrovske proze u Hrvatskoj, te jedan od najčitanijih hrvatskih prozaika koji više od tri desetljeća veže najrazličitije generacije štovatelja. Jer u njegove priče što slikaju odrastanje čitatelji upisuju svoja iskustva. Rani dani otkrivaju kako smo odrastali uz filmove i televiziju, te uvlači čitatelja u zajedništvo, ali istodobno priča priču o vlastitom odrastanju.  Duhovita i zanimljiva priča o običnom životu u šezdesetim godinama prošloga stoljeća, bila je inspiracija dramaturginji Maji Gregl i za radijsku adaptaciju. Radio roman snimljen je 2002.

Redatelj: Dejan Šorak, urednica: Maja Gregl.
Premijerno emitirano: travanj 2002.

13,30 – 14,30, HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

PORTRET DRAMSKOG UMJETNIKA SLOBODANA MILOVANOVIĆA 

Portret hrvatskog kazališnog, filmskog i televizijskog glumca Slobodana Milovanovića, nekadašnjeg dugogodišnjeg člana Dramskog kazališta Gavella.
Urednik: Hrvoje Ivanković.

PREMIJERA

 

SUBOTA, 03.03. 2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Tihomir Mraović: BOŽJI TREPTAJ – Električni snovi

Režija: Stephanie Jamnicky, glazbena urednica: Franka Meštrović, ton-majstor: Zoran Sajko, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Enes Kišević, Antonio Franić, , Hrvojka Begović.
Premijerno emitirano:   7.12. 2015.

10,00 – 10,10, HR III
MALE FORME 

Auguste Rodin: O Veneri Milonskoj

Redateljica, prevoditeljica i adaptatorica: Katja Šimunić, glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić. urednica Katja Šimunić.
Glume: Boris Bakal, Filip Nola.
Premijerno emitirano:  30. 4. 2013.

18,05 – 18,55, HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

Marin Carić: Otok                                                                                         

Hvarski amarcord, duhovit, nježan i mudar, posvećen djetinjstvu, kao otoku u moru života i kazalištu kao otoku iluzije u moru realiteta. U originalnoj formiOtok je montirani niz vinjeta ispovijednog ili dokumentarističkog rakursa, a u luku od najranijeg djetinjstva do doba odraslosti.

U ovaj projekt ušli smo iz namjere da obratimo pažnju na odličnu (i jedinu ukoričenu) literaturu kazališnog redatelja Marina Carića, ali i da surađujući s Dramskim studijem mladih Hvar spojimo tradiciju kazališnog amaterzima na otoku (čiji je Carić bio najvažniji profesionalni predstavnik) s njegovim današnjim nastavljačima. Uz članove studija igraju i njihovi prijatelji, mladi profesionalni glumci.

U našoj obradi posveta kazalištu podržana je isječcima iz razgovora s Marinom Carićem kad je kao redatelj govorio u emisiji „Portret umjetnika u drami“. Inače, knjigu „Otok“ marin Carić je napisao u studentskim danima (početkom sedamdesetih) i za nju je bio i nagrađen jednom od najbitnijih nagrada mladim umjetnicima u tadašnjoj Jugoslaviji.

Redatelj: Darko Tralić; skladatelj i glazbeni urednik: Maro Market; ton majstorica: Katarina Barišić, urednica Lada Martinac Kralj
Glume: Marin Klišmanić, Ugo Korani, Mateo Videk i Jure Radnić, te članovi Dramskog stdija mladih Hvar: Rozarija Lasić, Jelena Mičić, Marino Miličić, Katarina Karević, Nađa Salom, Martina Carić i Jure Radnić. 

PREMIJERA

 

NEDJELJA, 04.03. 2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Ivan Kozarac: Da se povezemo

Redatelj: Petar Vujačić, dramatizacija: Lada Martinac Kralj, glazbena urednica: Franka Meštrović, ton majstor: Miro Pijaca, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Nada Subotić, Darko Milas.
Premijerno emitirano: 22. 02. 2013.

16,05 – 16,45, HR I
RADIOIGRA ZA DJECU

Carlo Collodi: Pinocchio

Radio-igra nastala na osnovi Collodieva “Pinocchia“ pokušala je sačuvati što više epizoda iz razgranatog tijeka romana. Na ovo smo obratili pažnju i stoga jer smatramo da je ogromna popularnost drvenog lutka i priče o laganju koje se kažnjava dugim nosom s jedne strane “Pinocchia” pretvorila u odgojni simbol zapadne civilizacije, a s druge, što je paradoksalno, doprinijela “zaboravu” glavne verzije, njene priče i njene osnovne teme. Uz ovaj razlog tu je naravno i činjenica da je “Pinocchio” naslov iz školske lektire.

Režija: Dražen Ferenčina Dramatizacija: Lada Martinac, prijevod: Sarajlić Razija,; glazbeni urednik: Branka Janjanin Magdalenić, tonmajstor: Delka Milanov, glume: Matija Prskalo, Emil Glad, Vesna Tominac, Hrvoje Zalar, Sreten Mokrović, Krešimir Zidarić, Dražen Kuhn, Mario Mirković, Cvetko Nenad, Linda Begonja i Marko Juraga Premijerno emitirano:  16.02.1997

 

PONEDJELJAK,  05.03.2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Dino Pešut: Dvoje na Internetu

Ona radi u studentskoj referadi, on je rekviziter u kazalištu. Oboje su usamljeni, traumatizirani neuspjelim brakovimaa, s odraslom djecom. „Chat“ neobavezno započet na mrežnoj stranici za traženje partnera imat će u svojoj neizvjesnosti realnog upoznavanja pomalo začudan svršetak.

Režija: Stephanie Jamnicky, glazbena urednica: Franka Meštrović, tonmajstorica: Katarina Račić, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Jelena Miholjević, Franjo Kuhar i Hrvojka Begović.
Premijerno emitirano:  12. 10. 2016.

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

Dino Milinović: Kradljivac uspomena                                                                      

Špijunski triler „Kradljivac uspomena“, nakon filmske, sada je dobio i svoju radijsku verziju u petodijelnom serijalu radio romana. Agent UNS-a Gawain Skok, vukovarski veteran, od pretpostavljenih dobiva zadatak da istraži misteriozni nestanak hrvatskog sredovječnog diplomata i špijuna u Parizu, interesantnog imena  – Juraj Fran Krsto Križanić.  Gawain raspliće misterij Križanićeva nestanka kontaktirajući osobe s kojima je ovaj surađivao i bio blizak. Kako se priča odmotava otkrivamo i ljubavnu priču koja proviruje ispod špijunske, a postupno se razotkrivaju i neslućene veze između Gawaina i Križanića koji će pomoći Gawainu da pronađe izlaz iz labirinta ratnih trauma.

Redatelj: Dejan Šorak, dramatizacija: Siniša Matasović, glazben urednik: Maro Market, ton majstor: Miro Pijaca, urednica: Maja Gregl.
Glume: Asja Jovanović, Franjo Kuhar, Željko Šestić, Vinko Kraljević, Nedim Prohić, Jelena Miholjević.

PREMIJERA

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-IGRA 

Tena Štivičić: Fragile                          

Mila, jedna od glavnih junakinja nove drame Tene Štivičić, sanja da bude zvijezda mjuzikla. Ali za početak je zvijezda opskurnog kluba u sjevernom Londonu gdje se redovito lome čaše i «zvijezdu» štipa za stražnjicu. Marko sanja da bude komičar. Zasad je konobar. Gayle će jednoga dana biti poznata likovna umjetnica. Ali, privremeno radi s izbjeglicama. Tjaša je prošla Europu kao žrtva trafikinga. Sanjala je samo o tome da dođe u London i nađe nekoga tko joj je jednom davno obećao «zauvijek». Erik je bio ratni dopisnik. Na ratištu u Bosni doživio je eksploziju i dodirnuo Onu stranu. Za njega je danas užitak jedini smisao života. Svi su oni došli u London tražeći nešto što misle da nigdje drugdje ne mogu naći. U međuvremenu, dok čekaju trenutak kad će željeni život početi, njihovi se životi isprepliću u Michijevom klubu. Tu nalaze nešto što uopće nisu očekivali – zrelost, ili točnije «odraslost». I shvaćaju da je sve ono vrijeme koje su smatrali tek čekanjem, bilo zapravo prijelomno vrijeme njihovih života.

Režija: Tea Gjergjizi Agejev, urednik: Hrvoje Ivanković.
Premijerno emitirano: 20. 11. 2006.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

Miroslav Pendelj: Naranča

U vlaku koji tutnji duž Azurne obale u istome kupeu voze se Arlette i Jacques. Nakon rastanka na kolodvoru on shvati da mu djevojka s tetovažom naranče na ramenu već nakon nekoliko trenutaka počinje nedostajati. Upušta se u potragu za njom. A onda sve završi u vrtu – s narančama.

Redateljica: Jasna Mesarić, glazbena urednica: Franka Meštrović, tonska majstorica: Marija Pečnik Kvesić, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Dražen Bratulić, Helena Buljan, Maja Posavec i Pero Juričić.
Premijerno emitirano:   6. 12. 2017.

 

UTORAK,  06.03.2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Ivana Simić Bodrožić: Sirovi

Režija: Katja Šimunić, tonmajstorica: Marija Pečnik Kvesić, urednica Katja Šimunić.
Glume: Dunja Fajdić, Vilim Matula, Jadran Grubišić, Šimun Miloš i Dora Polić Vitez.
Premijerno emitirano:  20. 5. 2015. 

14,00 – 15,00¸HR III
DOKUMENTARNA RADIO-DRAMA

Kulturni portrait:

Hrvoje Ivanković: Lea Deutsch – Mali teatar života                     

Lea Deutsch, zagrebačka djevojčica židovskog podrijetla, bila je velika kazališna zvijezda 1930-ih. Svojim je talentom osvajala publiku i kritičare, koji su je nazivali „čudom od djeteta“ i „hrvatskom Shirley Temple“. Nakon proglašenja NDH i donošenja tzv. rasnih zakona zabranjeno joj je pohađanje škole i daljnji rad u kazalištu. Umrla je u 16-oj godini života, u vlaku koji ju je zajedno s majkom i bratom Sašom vodio u nacistički logor smrti, Auschwitz. Dokumentarna radio-drama Hrvoja Ivankovića, Lea Deutsch – mali teatar života, kombinacijom dokumentarnih i igranih fragmenata, rekonstruira potresnu životnu priču male kazališne prvakinje.

Premijerno emitirano: 2.3.2010.

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-DRAMA 

Petra Jelača – Lada Martinac Kralj: Pavina priča

Radio drama nastala na motivima romana Paule Preradović, hrvatsko-austrijske spisateljice i unuke Petra Preradovića. Drama iscrtava psihogram glavnog ženskog lika romana, prve pjesnikove žene, njezin gotovo patološki osjećaj inferiornosti u odnosu na slavnog supruga, krizu u ljubavnom odnosu i bijeg od tragične istine o gubitku djeteta.

Redateljica: Katja Šimunić, glazbena urednica: Franka Meštrović, ton majstorica: Marija Pećnik Kvesić, urednica: Lada Martinac Kralj.
Glume: Barbara Prpić, Zoran Čubrilo, Alen Šalinović, Dora Polić, Filip NOla, Darko MIlas, Maro Martinović, Maša Begović, Pero Juričić.
Premijerno emitirano:  31.12.2011.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

Miroslav Pendelj: Žuta kobra

Psihijatrici Snježani, odlučnoj mladoj ženi, ukradena je iz stana vrijedna ogrlica, a dobra starija susjeda vidjela je neposredno prije provale u hodniku mladića s istetoviranom kobrom na podlaktici. Počinje potraga za njim, ali rezultat će biti iznenađenje - u kutiji za pastu za zube.

Redateljica: Jasna Mesarić, glazbena urednica: Franka Meštrović, tonska majstorica: Marija Pečnik Kvesić, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Helena Buljan, Maja Posavec i Pero Juričić .
Premijerno emitirano:   5. 12. 2017.  

23,00 - 24,00, HR II
Krik   -    KRIMIĆ I KOMEDIJA

Zoran Pongrašić: Konj zvan Cezar

“Konj zvan Cezar” je najnoviji krimić već poznatog autora toga žanra Zorana Pongrašića. U ovoj napetici glavni lik je vrhunski trkaći konj kojeg skupina kriminalaca ne koristi samo za utrke, nego i za krijumčaranje droge preko državnih granica.  Kako konj Cezar prenosi drogu i kako će slučaj biti riješen saznat ćete ako poslušate ovu duhoviti i vrlo vješto napisanu napeticu koju je za radio režira Petar Vujačić.

Režija: Petar Vujačić, tonmajstor: Zoran Sako, glazbeni dramturg: Žarko Joksimović , urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume:  Alen Šalinović, Boris Mioljević, Branko Meničanin, Daria Lorenci, Ronald Žlabur, Franjo Dijak, Zoran Gogić, Damir Lončar, Krešimir Mikić i Mila Elegović.
Premijerno emitirano: 04.02.2005.

  

SRIJEDA, 07.03. 2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Marija Pečnik Kvesić i Katarina Račić: PRIČA O SAZU

Kratka dokumentarna  forma koja govori o starinskom orijentalnom instrumentu na temelju susreta i razgovora s Ćamilom Metiljevićem, jednim od pasioniranih i sve rjeđih graditelja sazova u Bosni i Hercegovini.

Tonmajstorice: Marija Pečnik Kvesić i Katarina Barišić. urednica Katja Šimunić.
Premijerno emitirano: 21. 9. 2016.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

Miroslav Pendelj: Julije plače u parku

Julije, stariji gospodin koji je stabilan u patnji i Ksenija, mlađa gospođa kojoj samopozdanje raste, razgovaraju na klupi u parku. Slučajan susret pokazat će se kao poprilično duhovit i  fatalan. A u svemu će značajnu ulogu odigrati - tetovirano srce.

Redateljica: Jasna Mesarić ,glazbena urednica: Franka Meštrović, tonska majstorica: Marija Pečnik Kvesić, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Pero Juričić i Maja Posavec.
Premijerno emitirano:  4. 12. 2017.

  

ČETVRTAK, 08.03. 2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME 

Andrea Zlatar: Anđeli i filozofi

Redateljica: Katja Šimunić, glazbena urednica: Adriana Kramarić, ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić, urednica Katja Šimunić.
Glumica: Doris Šarić Kukuljica,
Premijera:  05.10.2015.

18-00-19,00, HR III
RADIO-ATELJE

Christine de Pisan: Grad žena                   

Zasnovan na „Gradu žena“ Christine de Pisan ( 1364 – 1430) istoimeni radiofonijski satirični vodvilj tematizira muško-ženske odnose koji u nekim svojim negativnim izvedbenostima traju gotovo nepromijenjeno od srednjovjekovlja do danas. Christine de Pisan je bila kći talijanskoga plemića i od petnaeste godine supruga tajnika na francuskom dvoru, a postaje  udovicom s dvadeset i pet godina. Počinje pisati da bi mogla uzdržavati sebe i svoje troje djece te se smatra jednom od prvih žena u povijesti koja je pisanjem zarađivala za život. „Grad žena“ je najpoznatije njezino djelo u kojem brani  žene u polemici s „Romanom o Ruži“ Jeana de Meunga i Matheolusovim „Lamentacijama“ a ova suvremena radiofonijska inačica njezine poeme intrigantno govori i o nama danas.

Prijevod, dramatizacija i režija: Jasna Mesarić, dramaturginja: Katja Šimunić, skladatelj: Matej Meštrović, glazbena urednica i izvođačica glazbe glasom: Franka Meštrović, ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Doris Šarić Kukuljica, Urša Raukar, Jelena Miholjević, Dubravka Ostojić.
Premijerno emitirano:  24. 06. 2015.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI