Search
Close this search box.

Indijanska priča

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Priča o djeci prirode iz pera Zinke Kiseljak, a u režiji Saše Broz.
autorski tim funkcija
Mirna Garapićasistent kostimografa
Vilim Severoblikovatelj svjetla
Borna Šercarskladatelj
Jure Radnićasistent koreografa
Zinka Kiseljakautor teksta
Zinka Kiseljakdramaturg
Ana Martina Bakićscenograf
Ivana Knezscenograf
Blaženka Kovač Carićkoreograf
Marita Ćopokostimograf
Saša Brozredatelj

Predstava Indijanska priča vraća nas u mitsko doba sjevernoameričkog kontinenta kada su ondje živjeli domoroci u savršenom skladu s prirodom. Znanja o čovjeku i svijetu, običaji i mudrosti brojnih generacija prenosile su se isključivo usmenom predajom. U zimskim danima stariji članovi zajednice okupili bi djecu i pričali im priče o hrabrosti, prijateljstvu, poštovanju, moralu i dubokoj povezanosti sa svakim živim bićem.

Ili kako piše autorica teksta, Zinka Kiseljak:

"Tko od nas nije barem jednom u djetinjstvu poželio biti Indijanac koji živi u prirodi i razgovara sa životinjama? Tko nije maštao o dalekim horizontima, lutanju šumama, kroćenju divljih konja? Zamišljali smo drukčije zemlje i živjeli u svijetu igre gdje su ljudi plemeniti, a životinje naši prijatelji.

Indijanci našeg djetinjstva bili su nam bliski, izazivali su poštovanje svojom mudrošću i posebnim odnosom prema životinjama i prirodi. Tada nismo marili što baš njima dugujemo neke od najvažnijih kultura bez kojih danas ne možemo – od krumpira, rajčica, graha, kukuruza pa do zloglasnog duhana. Osjećali smo njihove priče, uvijek  neobične, tako različite od naših, a opet tako bliske dječjem svijetu.

Svi smo jednom željeli biti dio tih priča. Željeli smo biti djeca prirode, željeli smo živjeti u tom magičnom krugu jer Indijanci su oduvijek znali da snaga svijeta postoji u krugovima. Nebo je okruglo, Zemlja je okrugla, baš kao i zvijezde nad nama. Vjetar, kad je najsnažniji, stvara kovitlac. Ptice grade svoja gnijezda u krugovima, čak i godišnja doba čine veliki krug i uvijek se ponovno vraćaju tamo gdje su bila. I ljudski život je krug.

U našoj predstavi plemenski mudrac Iagoo otkriva mladim članovima plemena, ali i svima u publici, koliko smo duboko povezani s prirodom i ovisni o njoj. Iagoo će nas naučiti da zemlja nije ničije vlasništvo - ni ljudi, ni životinja, ni biljaka, a opet svi smo dobrodošli u njezin majčinski zagrljaj. U pričama o godišnjim dobima, hrabrosti, ljubavi, poštenju i pravednosti, sudjeluju svi članovi plemena, prenoseći tako drevne indijanske mudrosti današnjoj generaciji."

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE