Naslovnica > IZDVOJENO > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

U tjednu bogatom radiofonskim premijerama poslušajte po prvi put: 'Arduru  svjetlucanje mora' Sanje Lovrenčić, portret skladatelja Ladislava Tulača, 'Uskršnje blago' Victora von Reisnera, Ionescova 'Nosoroga', te 'Rupu' Ivane Bodrožić.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 16.02. 2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Pisma Camille Claudel – 4.dio

Radiofonijska refleksija o tridesetogodišnjem zatočeništvu u psihijatrijskoj bolnici francuske kiparice Camille Claudel.

Prijevod, dramatizacija i režija: Katja Šimunić, glazbena urednica: Adriana Kramarić, tonska majstorica: Marija Pečnik Kvesić,urednica: Katja Šimunić.
Glume: Dunja Fajdić i Boris Bakal.
Premijerno emitirano: 20.12. 2012. 

9,30 – 9,55¸HR III
RADIO-ROMAN

Sanja Lovrenčić: Ardura  svjetlucanje mora                                                                                            

Ugledni skladatelj Viktor dolazi za vrućega ljeta na otok kako bi napisao glazbu za Shakespearovu Oluju. Dok pokušava uhvatiti glazbu koja titra na otoku, osluškuje priče koje ga okružuju. Posebnu pažnju zaokupe mu dva mlada para, koji postaju njegov kvartet, inspiracija koja se svakodnevnim susretima nadopunjuje i novim, neočekivanim susretima. No Viktor ne sluti da se nalazi na Arielovom otoku u godini kada se očekuje dolazak vilinske kraljice Titanije, i da su stvarni život i umjetnost u njegovom životu isprepleteni i ovaj put…

Redateljica: Katja Šimunić, dramatizacija: Sanja Lovrenčić, tonmajstor: Dubravko Robić, glazbena urednica: Adriana Kramarić, urednica: Maja Gregl.
Glume: Jelena Miholjević, Mladen Vasary, Hrvojka Begović, Dunja Fajdić, Vilim Matula, Mladen Vujčić, Ivana Boban, Urša Raukar, Franka Meštrović.
Premijera: 12. – 16. veljače 2018.

PREMIJERA  

13,30 – 14,30, HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

Skladatelj Ladislav Tulač

PREMIJERA

 

SUBOTA, 17.02. 2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Pisma Camille Claudel – 5.dio

Suvremeni kipar i istraživačica djela kiparice Camille Claudel borave u Parizu, podjednako zaljubljeni u taj grad i jedno u drugo.

Prijevod, dramatizacija i režija: Katja Šimunić, glazbena urednica: Adriana Kramarić, tonska majstorica: Marija Pečnik Kvesić,urednica: Katja Šimunić.
Glume: Dunja Fajdić i Boris Bakal.
Premijerno emitirano: 21.12.2012. 

10,00 – 10,10¸HR III
MALE FORME

Andrea Zlatar: Vrijeme i ljubav

U kratkome poetskom eseju naslova „Vrijeme i ljubav“ Andrea Zlatar analizira mjerenje vremena kao neprijatelja ljubavi i zalaže se da ono sada, sadašnje vrijeme, postane saveznikom ljubavi.

Redateljica: Stephanie Jamnicky, glazbeni urednik: Maro Market, tonska majstorica: Katarina Račić, urednica: Katja Šimunić.
Glumica: Alma Prica.
Premijerno emitirano:  31. 5. 2017.  

18,05 – 18,55, HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

Victor von Reisner: Uskršnje blago                                              

Radijska dramatizacija dviju ljubavnih priča smještenih u slavonsko selo druge polovice 19. stoljeća, nastalih iz pera Victora von Reisnera (1860-1919) književnika, novinara, opernog pjevača i pustolova, njemačkog podrijetla. U ovoj radio drami uz Gorana Grgića možemo čuti sve mlade glumce, studente kazališnog odsjeka Umjetničke akademiju u Osijeku.

Dramatizacija je preuzela formu priče u priči. Naime, ljubavni sastanci jednog para koji je u problemima zbog škrtosti djevojčinog oca, povezuju se pričanjem ljubavne priče koja se dogodila u bliskoj prošlosti i koja nesretnim ljubavnicima daje nadu da će se sve dobro završiti.

Piščeva obitelj doselila se u Slavoniju još u 17.om stoljeću i pustila korijene razvijajući svoje trgovačke i poduzetničke poslove, tako da su postali i vlasnici prve tvornice ognjila–žigica. Mlađeg sina Victora ova obiteljska privredna i novčana djelatnost nije zanimala, pa ga je život odnio u svijet, a nastanio u Berlinu i Austiji gdje se između ostalog bavio i pisanjem kao novinar, prozaista i humorista. Zaboravljenog pisca i njegovo djelo na uvid javnosti donio je svojim istraživalačkim i prevodilačklim radom Vlado Obad, te objavio izbor pripovijetki u zbirci „Sjećanje na Slavoniju“ (Matica Hrvatska, Osijek, 2002.)

Ovim projektom nastavljamo suradnju s Umjetničkom akademijom u Osijeku koja je započela prošle godine projektom „Pričaj mi basnu“ u istoj emisiji.

Redatelj: Darko Tralić; ton majstor: Miro Pijaca; glazbena urednica: Adriana Keramarić; uredila i dramatizirala: Lada Martinac Kralj.

PREMIJERA

 

NEDJELJA, 18.02. 2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Kristina Kegljen: Klin se klinom

Kako spriječiti postariju Ivanku, strastvenu poklonicu Facebook-a, da neprekidno naziva telefonom i priča, priča i priča, gnjavi sitnicama i anegdotama prezaposlenu Natašu i njezina sina Marija?  Nataša će otkriti jedinu djelotvornu strategiju: klin se klinom izbija.

Režija: Petar Vujačić, glazbena urednica: Franka Meštrović, tonska majstorica: Katarina Račić, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Helena Buljan, Vanda Winter, Borko Perić.
Premijerno emitirano:  27. 11. 2017.

16,05 – 16,45, HR I
RADIOIGRA ZA DJECU

Hrvoje Kovačević: Dvadeset očajnih pisama i dvadeset i jedno ljubavno

Zašto učenik osnog razreda  izlazi iz škole kroz prozor? I zašto to radi u sred noći? Kvartovski policajac nalazi se u nevolji kada otkrije da se radi o inspektorovom mlađem bratu.

Privesti dječaka ili ipak pozvati inspektora pada saznaju što se dogodilo , dilema je koju mora riješiti policajac. No kada se inspektor pojavi priča postaje još zamršenija. Kakva su to pisma koja dječak krije u džepu? Ova duhovita radioigra za mlade na tragu je poznatih krimića Hrvoja Kovačevića koji su postali neizostavan dio literature za mlade.

Redatelj: Mislav Brečić; ton majstor:Lana Deban; glazbena urednica: Adriana Kramarić; urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Živko Anočić, Pjer Meničanin, Rakan Rushaidat, Maja Kovač i Boris Svrtan.
Premijerno emitirano: 17.05.2013.

  

PONEDJELJAK,  19.02.2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Kristina Kegljen: Rođendansko iznenađenje       

Osamdesetogodišnja Ankica boravi u staračkom domu I opsjednuta je kriminalističkim slučajevima o kojima čita u novinama. Njegovateljica je pokušava uvjeriti da joj ne prijeti opasnost, ali starica se ne da pokolebati. I onda, jednoga dana na vratima sobe začuje se dramatično kucanje.

Režija: Petar Vujačić, glazbena urednica: Franka Meštrović, tonska majstorica: Katarina Račić, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Helena Buljan, Vanda Winter, Iva Mihalić, Ana Maras Harmander.
Premijerno emitirano: 28. 11. 2017.

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

Nada Gašić: Mirna ulica, drvored

Roman književnice Nade Gašić odmah je po izlasku izazvao opravdanu pažnju; u međuvremenu, autorica ubrzo objavljuje i drugi također zapaženi roman, a danas je Nada Gašić, dobitnica dviju uglednih književnih nagrada, bez obzira što se relativno kasno javila u književnosti, već kodificirano književno ime.

„Mirna ulica, drvored“ načelno je žanrovski odredljiv kao krimić, a ubojstva, obavezni toposi žanra, događaju se u poratnom Zagrebu, u naoko mirnom kvartu u kojem dakako stanuju osobe različitih – ratom obilježenih – sudbina, osobnog morala i ljudske hrabrosti, te najzad i nacionalne pripadnosti. Tiha, nenametljiva i prividno neambiciozna proza N. Gašić precizno locira poratni emocionalni kaos, i u posljedici opasno nesnalaženje, malog anonimnog susjeda, koji u pravilu živi odmah tu, pored vas, u susjednoj kući.

Režija: Petar Vujačić, dramatizacija: Matko Botić, urednica: Maja Gregl.
Premijerno emitirano: srpanj 2017.

18,00 – 19,00¸HR III
RADIO-IGRA 

Daniil Harms: Moja mama sva u satovima          

18,05 – 18,15¸HR I
MALE FORME

Ivana Gudelj: Nešto kratko

Ona je konobarica u zabačenom kafiću. I ona je dobro osim kada jako nije dobro i porazbija sve oko sebe.

Glazbena urednica: Franka Meštrović. Tonska majstorica: Marija Pečnik Kvesić, urednica : Katja Šimunić.
Glumi: Maja Posavec.
Premijerno emitirano: 3. 10. 2017.

 

UTORAK,  20.02.2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Kristina Kegljen: Spoj na slijepo

Klaudijina majka ugovorila je sastanak kćerki s neoženjenim mladićem Romanom. Klaudija je pedikerka a Roman novinar. Razgovaraju o osobnim sklonostima i svakodnevnim sitnicama, upoznaju se. Hoće li to biti početak jedne lijepe ljubavne veze? Ili?

Režija: Petar Vujačić, glazbena urednica: Franka Meštrović, tonska majstorica: Katarina Račić, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Iva Mihalić, Borko Perić.
Premijerno emitirano:  29. 11. 2017. 

14,00 – 15,00¸HR III
DOKUMENTARNA RADIO-DRAMA

Vid Mesarić : "Kol'ko je vrimena" - 2400 g Staroga grada na Hvaru

Dokumentarni zapis „Kol'ko je vrimena“ zvučna je priča o jednom od najstarijih hrvatskih gradova - Starom Gradu na Hvaru, koji je 2016. godine proslavio 2400. godišnjicu utemeljenja. Tražeći odgovor na pitanje kako se slojevi prošlosti Staroga Grada isprepliću s današnjim životom u tom mjestu emisija donosi sličice iz svakodnevnog života, te misli, sjećanja i emocije nekolicine kulturno angažiranih Starograđana.

18,00 – 19,00¸HR III
RADIO-DRAMA

Eugene Ionosco: Nosorog                                                                                      

U provincijskom gradiću ljudi su zahvaćeni nepoznatom epidemijom koja ih pretvara u – nosoroge. Apsurdna situacija ubrzo postaje metafora o konformizmu i relativizmu koji, brišući granice dobra i zla, stvaraju plodno tlo za nastanak totalitarizma.

Ionesco je tetar apsurda u ovom slučaju koristio kao alat kojim je ispisao duboko društveno angažiran komad (napisan i igran 1959.) koji i danas probija kazališnu, a u našem slučaju, radiofonsku rampu, te uzbuđuje, postavlja pitanja, tjera na razmišljanje, zasmijava, straši, i u kojem se napokon i - prepoznajemo!

Sve se ovo može čuti, i još važnije – doživjeti!, u našoj radijskoj inačici zahvaljujući glumačkom ansamblu koji je s redateljem precizno otkrio žanrovsko bilo komada, a onda mu doživljeno i uzbudljivo unio život. U glavnoj ulozi Rakan Rushaidat koji je treperavog, nesigurnog mladića Berengera igra sa svim tragikomičnim nijansama. I drugi su glumci - Natalija Đorđević, Željko Duvnjak, Franjo Dijak, Pjer Meničanin, Sven Mevešek i Doris Šarić – nadahnuti partneri pametnoj režiji Mislava Brečića koji je surađujući sa skladateljem Stanislavom Kovačićem i ton majstoricom Lanom Deban postupno gradio zvučnu sliku: od tišine do terora buke, od realističnog mizanscena do mirokrofonske intime, od glazbenog horor-motiva do snimke nacističkog skupa.

Prema prijevodu Vjenceslava Kapurala adaptirala i uredila Lada Martinac Kralj; redatelj: Mislav Brečić; ton majstorica: Lana Deban; skladatelj: Stanislav Kovačić.
Glume: Rakan Rushaidat (Berenger), Natalija Đorđević (Daisy), Pjer Meničanin (Jean), Dudard (Franjo Dijak), Željko Duvnjak (Botard), Sven Medvešek (Papillon), Doris Šarić (gđa Boef), Nikša Butijer (gazda), Ana Maras (konobarica).

PREMIJERA

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

A.P. Čehov: Suze, koje svijet ne vidi

Potpukovnik  Rebrotesov, nadzornik bogoslovije Dvojetočijev i njegov pomoćnik dosta su toga pojeli i popili a još bi mogli i pojesti i popiti. Kako je sve u to noćno doba zatvoreno,  potpukovnik ih pozove k sebi u goste. Kako njegova žena spava, a ključ od podruma s pićem i jelom je kod nje, potpukovnik je mora probuditi, ali to neće proći bez obračuna.

Redatelj: Dejan Šorak, Dramatizacija: Ivan Vulić, prijevod: Ivan Kušan, tonmajstor: Dubravko Robić, glazbeni urednik: Maro Market, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Vinko Kraljević, Dora Lipovčan, Damir Šaban i Boris Svrtan.
Premijerno emitirano:  20. 12. 2016. 

23,00 - 24,00¸HR II
Krik   -    KRIMIĆ I KOMEDIJA

Ivana Bodrožić : Rupa                                                                                                         

Mlada  novinarka Nora Kirin dolazi u grad u kojem uje rat ostavio velike tragove. Premda bi se trebala baviti  tragičnim ubojstvom  koje je rezultat preljuba koji se dogodio između gimnazijske profesorice i maloljetnog učenika , Nora upada u  kriminalnu priču u kojoj otkriva ubojicu vlastitog oca.

Redatelj: Mislav Brečić, skladatelj : Stanko Kovačić, urednica Nives Madunić Barišić.

PREMIJERA

 

SRIJEDA, 21.02. 2018.

0,00 – 0,10¸HR II
MALE FORME

Virginia Woolf: Gudački kvartet     

Elegantna spisateljska gesta Virginije Woolf  koja supostavlja detalje svakodnevice i sublimnu umjetničku senzualnost u priči naslova „Gudački kvartet“ tka intelektualni melankolični svijet visokog engleskoga društva.

Redatelj: Mislav Brečić, s engleskog prevela: Sanja Lovrenčić, skladatelj: Stanislav Kovačić, tonmajstor: Srđan Nogić, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Mia Bjondić, Dijana Vidušin i Petar Cvirn.
Premijerno emitirano:  19. 6.2017.

18,05 – 18,15¸HR I
MALE FORME

A.P. Čehov: Gospoda građani

Sastanku vatrogasnoga društva nazočan je i gradonačelnik koji saznaje da je gradski vatrogasni toranj nizak, a kuće visoke. Predlaže stoga povećanje gradskoga proračuna kako bi se povisio vatrogasni toranj. No rasprava i dalje traje usporedbama međunarodnoga stanja u vatrogastvu i njihovoga lokalnog. Gradonačelnik odlučuje dodati još novca. A onda, nakon nekoliko dana u pilani se dogodi požar i treba organizirati gašenje. Ali kako kad nedostaje vatrogasaca?

Redatelj: Dejan Šorak,Dramatizacija: Ivan Vulić, prijevod: Ivan Kušan, tonmajstor: Dubravko Robić, glazbeni urednik: Maro Market, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Vinko Kraljević, Damir Šaban i Boris Svrtan.
Premijerno emitirano:  21. 12. 2016.

 

ČETVRTAK, 22.02. 2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME 

Virginia Woolf: Park Kew   

Jedan sredovječni bračni par i dvoje mladih na pragu zaljubljenosti sučelit će nas s opakostima ljubavnih priča na fonu neosporno divne prirode jednoga parka istodobno tako surove u neizbježnoj borbe za preživljavanje malenoga puža.

Redatelj: Mislav Brečić, s engleskog prevela: Sanja Lovrenčić, skladatelj: Stanislav Kovačić, tonmajstor: Srđan Nogić, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Mia Bjondić, Dijana Vidušin i Petar Cvirn.
Premijerno emitirano:  20. 6. 2017.

18-00-19,00, HR III
RADIO-ATELJE

Tihomir Mraović: Lice zvijeri

Redatelj: Petar Vujačić, glazbena urednica: Franka Meštrović, tonmajstorica: Marija Pečnik Kvesić, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Rene Medvešek, Mila Elegović, Petar Leventić, Franjo Dijak, Vlatko Dulić, Dražen Bratulić.
Premijerno emitirano:  28. 10. 2005.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE