Alan Ford / Povratak otpisanih

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Gostovanjem ove satirično-glazbene komedije HNK Split, Gledališče Koper i Kamerni teatar 55 iz Sarajeva odaju počast nedavno preminulome Predragu Luciću, uglednom novinaru, piscu, redatelju i dramatičaru, koji bi 12.2. slavio 54. rođendan.
autorski tim funkcija
Renata Vidičasistent redatelja
Tina Humaroblikovatelj maske
Inga Mijatovićoblikovatelj maske
Andreja Kuleševićkoreograf
Jaka Varmužoblikovatelj svjetla
Tatjana Radišićkostimograf
Max Bunkerautor predloška
Magnusautor predloška
Nebojša Pop Tasićprevoditelj
Milan Percanscenograf
Kokan Mladenovićredatelj
Irena Popovićskladatelj

U slovensko-bosanskoj koprodukciji, a u režiji renomiranog redatelja srednje generacije Kokana Mladenovića, ova je predstava nastala po motivima stripa Alan Ford.

Sredinom sedamdesetih godina u odličnom prijevodu i prilagodbi prevoditelja Nenada Brixyja taj je strip postao omiljenim štivom čitatelja širom cijele nekadašnje Jugoslavije, stekavši kultni status kao fenomen popularne kulture. Lucić je napisao originalan tekst za koparsku predstavu sa svima dobro poznatim junacima, živopisnim tajnim agentima skupine TNT iz američke metropole, koji spašavaju svijet od raznoraznih kriminalaca, progovorivši kroz njih o aktualnom trenutku svijeta i Europske unije; o Europi, koja se osjeća ugroženom pa se zbog toga ograđuje žicom. Duhovita je to predstava koja govori o tome kako bez vanjskog neprijatelja nema ni slobode ni sigurnosti; o tome, tko nas može spasiti od Arapa i tko od labirinta bruxelleske administracije; te, nipošto najmanje važno, o strahu i nelagodi pred svime što nam je nepoznato.

Mjesto događanja nije više New York nego Kopar, lučki grad na slovenskoj obali, gdje skupina TNT ima svoju bazu u cvjećarnici. Zašto u Kopru? Tamo, na morskoj obali naime, skupljaju se horde Arapa, koji ugrožavaju narod i Europu, pa su se tajni agenti predvođeni Njegovom Visosti Broj Jedan (glumi ga Aleš Valič) prihvatili nemalog posla: kako Europu, Sloveniju i njene simbole spasiti od bezbrojnih migranata i, ujedno, naći rudnik u kojem se proizvodi bodljikava žica na kojoj mnogi masno zarađuju. »Iako se radnja odvija u Sloveniji, u Kopru«, rekao je u intervjuu, objavljenom u kazališnom listu, redatelj Kokan Mladenović, »Alan Ford nije samo slovenska priča, nego mnogo više, to je satira o jugoistočnom dijelu Europe. Više nego o Slovencima i slabostima slovenske politike, Alan Ford govori o našem mentalitetu, zatvorenosti, naklonjenosti tome da se nama manipulira i da tako izmanipulirani nanosimo štetu jedni drugima. To je priča svih nas!«

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE