Naslovnica > IZDVOJENO > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

Premijerni su naslovi tjedna '1202.- Roman o križarskoj opsadi Zadra' Frane Herende i 'Fiš faktori' Ljube Pauzina, Mara Marketa i Srđana Nogića.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 12.01. 2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Jasna Ažman i Lada Martinac Kralj: Spomenari i spomeni Brlićevca – Sklonište

Spomenari obitelji Brlić zasnovani 1889. godine bili su zamišljeni kao knjiga dojmova gostiju koji pohode obiteljsko imanje Brlićevac i kao kronika vinogradarskih radova. Ova mala forma bavi se sklonošću Ivane Brlić Mažuranić zapisivanju svakodnevnih događaja i važnih sitnica koja se tako dobro uklapala u tradiciju obitelji Brlić.

Redateljica: Katja Šimunić, tonmajstorica: Marija Pečnik Kvesić, glazbena urednica: Adriana Kramarić, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Anja Đurinović, Ivan Glowatzky, Dora Polić Vitez, Šiško Horvat Majcan.
Premijerno emitirano: 21. 1. 2013.

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

Dejan Šorak: Kontrolna projekcija

Priča započinje gledanjem dokumentarnog filma na montažnom stolu o revolucionaru i političaru Petru Tomašiću. Montažer Garson pun je ironičnih komentara pred autorskom ekipom.  Vedran, mladi redatelj kojemu je ovo prvi film, zagonetno šuti i odmah shvati da je dotaknuo nešto što se ne smije vidjeti.  Tko je Petar Tomašić, taj čovjek za sva vremena? Jedini preživjeli nakon zločina na Pasjoj glavi četrdeset prve, narodni heroj i legendarni komandant partizanske brigade, povučeni umirovljenik kasnih osamdesetih prvi visoki časnik bivše JNA koji se stavio na raspolaganju Hrvatskoj vojsci.  Možda bi pravi odgovor mogao doznati redatelj Vedran koji će o Petru Tomašiću raditi dva potpuno različita filma.

Ovaj napeti politički triler prožet filmom,  roman je prvijenac redatelja Dejana Šorka.

Redatelj: Dejan Šorak, dramatizacija: Siniša Matasović, ton majstor: Dubravko Robić, glazbeni suradnik: Franka Meštrović, urednica: Maja Gregl
Glume: Asja Jovanović, Nedim Prohić, Ana Magud, Franjo Kuhar, Zlatko Ožbolt, Boris Svrtan, Vinko Kraljević
Premijera: 03. – 07. travnja 2017.

13,30 – 14,30, HR III
RADIO IGRA

Mihail Bulgakov: San Nikanora Ivanovića

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

 

SUBOTA, 13.01. 2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Jasna Ažman i Lada Martinac Kralj: Spomenari i spomeni Brlićevca - Bolje da propade selo već da propade običaj“

Spomenari obitelji Brlić zasnovani 1889. godine bili su zamišljeni kao knjiga dojmova gostiju koji pohode obiteljsko imanje Brlićevac i kao kronika vinogradarskih radova. Ova mala forma bavi se zapisima o slavljima Vincekova u vinogradu Brlićevih.

Redateljica: Katja Šimunić, tonmajstorica: Marija Pečnik Kvesić, glazbena urednica: Adriana Kramarić, urednica: Katja Šimunić
Glume: Anja Đurinović, Ivan Glowatzky, Boris Svrtan, Dora Polić Vitez, Šiško Horvat Majcan.
Premijerno emitirano: 9. 1. 2013.

10,00 – 10,10, HR III
MALE FORME

Miroslav Pendelj: Žuta kobra         

Psihijatrici Snježani, odlučnoj mladoj ženi, ukradena je iz stana vrijedna ogrlica, a dobra starija susjeda vidjela je neposredno prije provale u hodniku mladića s istetoviranom kobrom na podlaktici. Počinje potraga za njim, ali rezultat će biti iznenađenje - u kutiji za pastu za zube.

Redateljica: Jasna Mesarić, glazbena urednica: Franka Meštrović, tonska majstorica: Marija Pečnik Kvesić, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Helena Buljan, Maja Posavec i Pero Juričić .
Premijera: 5. 12. 2017.

18,05 – 18,55, HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

Iva Gruić: Žena koja me naučila čitati    

Tekst Ive Gruić, iako nastao iz poziva da se pridruži kao autorica ciklusu o učiteljskom zvanju, mnogo je više od profesionalnog odgovora na narudžbu. Komad je napisan originalno za radijski medij kao nježna posveta ne samo učiteljima, već i obitelji. Ovdje je riječ o jednoj grani autoričine obiteljske loze u kojoj je odnos prema školovanju i stjecanju znanja bio način opstanka i uzvišeni smisao. Prenosio se s koljena na koljeno, pa došao i do spisateljice koja se ovim tekstom toga prisjeća. U nježnim reminiscencijama uočava lice tete, sestre svoje bake, učiteljice koja je ujedno bila i pisac brojnih igrokaza, točnije – najviše tiskan pisac igrokaza za djecu između dva rata. Analizirajući i citirajući igrokaze Bosiljke Manojlović Zaninović, prisjećajući se vlastitog djetinjstva, ponirući u sebe samu i tragajući za razlozima svojega životnog profesionalnog puta koji također ima veze i sa učiteljstvom i pisanjem, Iva Gruić napisala je osjetljivo, duhovito i smisleno dramsko tkanje iz prvog lica i srca.

Redatelj: Darko Tralić, glazbeni urednik: Žarko Joksimović, ton majstor: Tomislav Šamec, urednica: Lada Martinac Kralj.
Glume: Nataša Dorčić, Jasna Bilušić, Mia Biondić, Biserka Ipša, Darko Milas, Fran Domljan
Premijerno emitirano: 22.2.2014.

 

NEDJELJA, 14.01. 2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Mladen Rutić: Samoborske razglednice 2 : Franjo Oslaković –Medičar i cvjećar

Ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano: 4. 6. 2013.

16,05 – 16,45, HR I
RADIOIGRA ZA DJECU

Zvonimir Balog: Priča za kušanje  

Kratke priče i poezija Zvonimira Baloga inspirativni su predložak za poigravanje formom, glazbom, glasom i zvucima te se radijska forma pokazuje kao akustički izazovan prostor za stvaranje jedinstvene umjetničke strukture.

Istovremeno humor i dječja zaigranost , začudnost i lucidnost  Balogova teksta navodi da se u njezin raspršeni  splet unese jedinstven ishodišni okvir za glumačku igru. U ovom slučaju to je razred kojega predvodi profesor drugačijih postavki, onaj kojemu su smijeh, igra, i zabava  glavni poticaji za razvoj i rast djece.

Redatelj. Mislav Brečić, skladatelj: Stanko Kovačić, tonmajstor: Dubravko Robić, glume: Živko Anočić, Maja Katić, Filip Križan, Nataša Kopeč, Branko Meničanin, Krešimir Mikić, Renata Sabljak...
Premijerno emitirano: 13.11.2016.

  

PONEDJELJAK,  15.01.2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Andrea Zlatar: Fotografije sjećanja

Redateljica: Katja Šimunić,glazbena urednica: Adriana Kramarić, ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić, urednica: Katja Šimunić
Glumica: Doris Šarić Kukuljica
Premijerno emitirano:   06.10.2015

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN 

Frane Herenda: 1202.- Roman o križarskoj opsadi Zadra 1/5                

Roman 1202. dinamičan je akcijski povijesni roman, prvijenac autora Frane Herenda, prepun intriga i diplomatskih spletki o križarskoj opsadi Zadra. Stotine lađa i deseci tisuća križarskih vitezova, s gotovo deset tisuća konja i na stotine opsadnih sprava iz Venecije je krenulo, umjesto u Jeruzalem prema Zadru, a ljubavna priča priorice benediktinskog samostana  Kjonije i viteza Maja u pozadini  je ratnog vihora.

Glume: Asja Jovanović, Vinko Kraljević, Zlatko Ožbolt, Željko Šestić, Branka Cvitković, Ana Magud, Tena Nemet, Nedim Prohić, Damir Šaban
Redatelj: Dejan Šorak, dramatizacija: Siniša Matasović,glazbeni suradnik: Franka Meštrović, tonmajstor: Lana Deban, urednica: Maja Gregl. 

PREMIJERA

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-IGRA

Miroslav Krleža: ZASTAVE, 2. dio

U drugom od tri dijela radiodramske adaptacije „Zastava“, u godinama koje prethode Velikom ratu, Kamilo Emerički nalazi se u žrvnju suprotstavljenih političkih ideja, oportunizma njegovih dojučerašnjih istomišljenika te prvih sumnji povezanih s idealom ujedinjenja južnoslavenskih naroda… Radijska prilagodba Krležina romana napravljena je prema kazališnoj dramatizaciji Georgija Para, a u glavnim ulogama nastupaju Amar Bukvić i Zlatko Vitez.

Režija: Tralić, Urednik:Hrvoje Ivanković
Premijerno emitirano: 31.1.2016.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

Andrea Zlatar: Anđeli i filozofi

Redateljica: Katja Šimunić, glazbena urednica: Adriana Kramarić, ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić,urednica: Katja Šimunić.
Glumica: Doris Šarić Kukuljica,
Premijerno emitirano: 05.10.2015.

  

UTORAK,  16.01.2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Mladen Rutić: Samoborske razglednice 3 : Iz porodičnog albuma Vere Prelčec

Ton majstor: Miro Pijaca, urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano:   5. 6. 2013.

14,00 – 15,00, HR III
DOKUMENTARNA RADIO-DRAMA

Ljubo Pauzin, Maro Market i Srđan Nogić:  "Fiš faktori“ (radni naslov)                                                                

PREMIJERA

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-DRAMA

Mihail Bulgakov: Majstor i Margarita – 1. dio

Prvi puta u repertoaru Dramskog programa Hrvatskog radija susrećemo se s dramatizacijom   romana, jednog od najvećih bisera svjetske književnosti, „Majstor i Margarita“, i to u njegovoj cijelosti. Doista, velik i značajan projekt s mnogo najsjajnijih imena našeg glumišta kao što su Alma Prica, Frano Mašković, Sven Medvešek, Mladen Vasary, Žarko Potočnjak, Enes Kišević i ostali. Prvi dio je nastao na osnovi kazališne dramatizacije Sanje Ivić (rađene ne tako davno u „Gavelli“) koja je opet doživjela radijsku adaptaciju. Zahvaljujući našem mediju adaptacija se mnogo više približila izvorniku i troslojnoj strukturi romana. Redateljska inventivnost Stephanie Jamnicky s jakom potporom glazbene urednice Franke Meštrović i sigurnom, a osjetljivom rukom Mira Pijace, ton majstora, zaplovila je u predjele grotesknog ludila i senzibilne poetičnosti, podržana od nadahnute igre velike glumačke ekipe.

Prema kazališnoj dramatizaciji: Sanje Ivić, prilagodba urednice;
Režija: Stephanie Jamnicky, prijevod: Vida Flaker, urednica: Lada Martinac Kralj.
Glume: Enes Kišević, Frano Mašković, Alma prica, Mladen Vasary, Nikša Butijer, Zoran Čubrilo, Sven Medvešek, Marinko prga, Dražen Bratulić, Tvrtko Jurić, Žarko Potočnjak, Duško Modrinić.
Premijerno emitirano: 26.01.2012.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

Andrea Zlatar: Odgođeni život       

Redateljica: Katja Šimunić, glazbena urednica: Adriana Kramarić, ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić, urednica: Katja Šimunić.
Glumica: Doris Šarić Kukuljica.
Premijerno emitirano: 07.10.2015 

23,00 - 24,00, HR II
Krik   -    KRIMIĆ I KOMEDIJA

Arthur Morisson: Krađe na Lenton  Coftu – ciklus Napetica

Krimić "Krađe na Lenton Croftu" nastao je dramatizacijom istoimene pripovijetke Arthura Georgea Morrisona (1863.-1945.) engleskog pisca i novinara koji je najpoznatiji po realističkim romanima o životu u istočnom Londonu te detektivskim pričama pod utjecajem Arthura Conana Doyla. Ponovno se susrećemo s njegovim detektivom Martinom Hewittom koji je pozvan da riješi slučaj nestanka skupocjenih primjeraka nakita triju gospođa, gošći Sir Jamesa Norrisa, na imanju Lenton Croft. Počinitelj je – otkrit će se – veoma neočekivan i neuobičajen.

Redateljica: Jasna Mesarić, prijevod i dramatizacija: Mladen Kopjar, glazbena urednica: Franka Meštrović, ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Tomislav Martić, Zlatko Ožbolt, Sven Šestak, Dunja Sepčić, Dunja Fajdić.
Premijerno emitirano: 29. 10. 2013.

 

SRIJEDA, 17.01. 2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

 A.P. Čehov: Kirurgija 

U odsuću liječnika koji je nekamo otputovao bolesnike prima bolničar Sergej Kuzmič Kurjatin. On će pokušati izvaditi zub crkvenjaku Jefimu Mihejiču Vonmiglasovu koji je sav natečen i bolne čeljusti. No taj pokušaj neće biti ni bezbolan ni bezopasan.

Redatelj: Dejan Šorak, dramatizacija: Ivan Vulić, prijevod: Ivan Kušan, tonmajstor: Dubravko Robić, glazbeni urednik: Maro Market, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Vinko Kraljević i Boris Svrtan.
Premijera: 19. 12. 2016.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

John Galsworthy: Napukla cipela

Iznenadan susret dvojice poznanika odvede ih na objed kako bi se prisjetili dana u kojima su zajedno radili amatersku kazališnu predstavu u kojoj je jedan od njih bio jedini pravi, profesionalni glumac. „Amater“, nazovimo ga tako, inzistira na biranim i skupim jelima i pićima, blagoglagoljiv je i želi svakako doći na predstavu svoga sugovornika, sve dok ne ugleda njegovu napuklu cipelu.

Redatelj: Mislav Brečić, glazbena urednica: Franka Meštrović, tonmajstor: Srđan Nogić, prijevod i dramatizacija: Branka Žodan, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Ozren Grabarić i Sven Medvešek.
Premijerno emitirano: 11.02.2015.

 

ČETVRTAK, 18.01. 2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

A.P. Čehov: Suze, koje svijet ne vidi

Potpukovnik  Rebrotesov, nadzornik bogoslovije Dvojetočijev i njegov pomoćnik dosta su toga pojeli i popili a još bi mogli i pojesti i popiti. Kako je sve u to noćno doba zatvoreno,  potpukovnik ih pozove k sebi u goste. Kako njegova žena spava, a ključ od podruma s pićem i jelom je kod nje, potpukovnik je mora probuditi, ali to neće proći bez obračuna.

Redatelj: Dejan Šorak , dramatizacija: Ivan Vulić, prijevod: Ivan Kušan, tonmajstor: Dubravko Robić, glazbeni urednik: Maro Market., urednica: Katja Šimunić.
Glume: Vinko Kraljević, Dora Lipovčan, Damir Šaban i Boris Svrtan.
Premijerno emitirano: 20. 12. 2016. 

18-00-19,00, HR III
RADIO-ATELJE

Rona Žulj: Jedna ili dvije elegije

Mlada hrvatska dramatičarka Rona Žulj u svojoj se drami Jedna ili dvije elegije referira na biografiju pisca Klausa Manna, te unutar fragmentarne, fabularno – diskontinuirane dramaturgije rastvara neke od temeljnih smjernica njegova života: od osjećaja manje vrijednosti uvjetovanog usporedbama sa slavnim ocem, preko homoseksualnosti i naglašene melankolije i hipersenzibilnosti njegova karaktera, pa do suočavanja s ratnom stvarnošću. Uz Klausa, središnji je lik drame njegova sestra Erika, osoba s kojom ga je vezivala duboka bliskost. Tekst je uokviren Klausovim umiranjem od predoziranja tabletama za spavanje, a sastavljen je iz monoloških blokova čiji govor klizi između pričanja u prvom i trećem licu. Redatelj Mislav Brečić radiofonsku je strukturu osmislio poput meditativnih zasebnih cjelina što zajedno tvore kovitlac koji izrasta iz Klausove agonije.

Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Anka Savić; urednica: Tajana Gašparović.
Glume: Rakan Rushaidat, Nika Mišković, Senka Bulić, Mladen Vasary.
Premijerno emitiranje: 06.11. 2009.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI