Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Trebotićev 3. zastor

Trebotićev 3. zastor

Nakon što je već oslikao svečane zastore u Dubrovniku i Splitu, Matko Trebotić svoj će osobni megaprojekt, zahvaljujući jakom sponzoru, završiti u - Rijeci.
Share on facebook
Share on twitter

Slikar Matko Trebotić, predstavnici riječke gradske uprave, HNK-a i Zagrebačke banke potpisali su dans sporazum o suradnji na izradi novog svečanog zastora za Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl.Zajca u Rijeci, a koji će tijekom ove godine napraviti, naravno, Matko Trebotić.

Time će Trebotić završit će svoj Jadranski triptih, odnosno ciklus svečanih zastora za tri hrvatska kazališta, a koji je sam nazvao 'osobnim megaprojektom'. Isti je počeo izradom svečanog zastora u splitskom HNK, nastavljen je u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića, dok ovaj za HNK u Rijeci planira dovršiti i predstaviti u jesen ove godine. Trebotić se još i pohvalio kako je platno za zastor nabavljeno je u Parizu te će riječki, kao i splitski i dubrovački zastor, biti izrađen iz jednog, za razliku od ostalih svečanih zastora u hrvatskim kazalištima, koji su sašiveni iz više komada platna.

Inspiraciju za riječki zastor Trebotić je pronašao u glazbi Ivana pl. Zajca i glagoljaškoj tradiciji i pismenosti, a rezultat će ukupno biti visok 10 i širok 15 metara, te razapet na željeznu konstrukciju kako bi se mogao koristiti i kao element scenografije.

Jedini trenutno postojeći svečani zastor HNK Ivana pl. Zajca izradio je Anton Gliha, a isti je predstavljen u studenom 1981., u povodu otvaranja obnovljene kazališne zgrade.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI