Naslovnica > PREDSTAVE > Via Nova / Via Negativa

Via Nova / Via Negativa

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Via Negativa postala je Via Nova, a kakve veze s tim imaju Joseph Beuys i čačkalice te kako je protekao razgovor s umjetnikom, provjeriti možete na Zadru snova.
autorski tim funkcija
Bojan Jablanovecredatelj
Bojan Jablanovecautor teksta
Špela Troštizvršni producent
Boris Kadinautor teksta

Via Nova projekt je nastao iz, ili možda bolje reći, paralelno s drugim kolektivom sličnog imena – Via Negativa, a osim imenice iz naslova, dijeli i autorsko-izvođački tim.

Kad su redatelj Bojan Jablanovec i dramaturginja Nana Milčinski 2002. započeli svoj projekt kojem je cilj bio baviti se nizom performansa/predstava na temu sedam smrtnih grijeha, istovremeno su zamislili još jedan – onaj koji će u osmoj godini (jer svaki od smrtnih grijeha zauzeo je jednu godinu u radi Via Negative) preuzeti, rekreirati, preispitati, itd. izvedbe nastale tijekom sedam godina.

Tako je 2002. već predstavljena i Via Nova, ili kako sami kažu: 'objava je nastala iz svijesti o logici suvremene umjetničke produkcije koja umjetniku diktira trajni proces kreacije nečeg novog, a koja je zapravo paradoks. Novo postaje ujedno i anticipirano, a predvidjeti se može samo predvidljivo. S druge strane, Novo, kao nikad prije viđeno može zbuniti, poniziti, ili razočarati. Užitak biva generiran iz Novog samo ukoliko se nalazi unutar predviđenog, onog što ga najavljuje. Via Nova se oslanja na užitak ovog paradoksa.’

Radni materijal za Via Novu, koja pokušava rekreirati radove Via Negative u novom kontekstu i novom formatu, trideset je scena iz njihovog osmogodišnjeg rada koje možete pronaći pobrojene na njihovom službenom sajtu, a za ovogodišnje izdanje Zadra Snova redatelj Bojan Jablanovec te izvođači i koatouri Kristian Al Droubi i Boris Kadin odabrali su predloške iz Out, Viva Verdi, Not Like Me, Incasso i Would Would Not, te stvorili tri nove izvedbe: Što mi je rekao Joseph Beuys dok sam mrtav ležao u njegovom naručju, Igra s čačkalicama te Razgovor s umjetnikom.

Via Nova ‘nastoji podvući položaj, važnost i utjecaj performera kao kreatora suvremene umjetnosti. Namjera je ponuditi gledatelju pogled na Via Negativu u novom kontekstu, ne opet, već iz-nova.’

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter