Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Zadar Snova ’09

Zadar Snova ’09

Od 7. do 14. kolovoza, zadarski festival suvremenog kazališta predstavlja 11 umjetničkih produkcija, inozemnih i domaćih autora, od čega dvije premijere, ali i već tradicionalni filmski program.
Share on facebook
Share on twitter

Međunarodni festival suvremenog kazališta, Zadar Snova, i u svom 13. izdanju nudi već uobičajeno eklektičan izbor programa.

Programsku liniju umjetničkih intervencija u urbane prostore, a koji su uvijek besplatni za gledatelje, ove godine čine četiri naslova, od kojih prvi – nastup australske vizualne senzacije, skupine Strange Fruit, i otvara festival.


Strange Fruit: Absolute Pearl

Ulaznice vam neće biti potrebne ni za performans Something happening, koji autorski potpisuju Rosa Casado & Mike Brookes, a koji organizatori najavljuju ovako: “Nešto se događa je intervencija umjetnosti u javni i prostor komunikacije koja predlaže akciju i otvoreni razvoj performansa kreirajući privremenu događajnost na mjestu na kojem stvari mogu postati moguće i kad drugdje nisu moguće.”

Preostala dva performansa u javnim prostorima djelo su švicarske skupine Da Motus! i predstavljaju “fuziju čiste umjetnosti i arhitekture mjesta u kojem se izvode“, tako se Urbanthropus bavi “futurističkim bićem ispunjenim suptilnom erotikom“, dok je En vie… en ville “propituje logiku otuđenih odnosa koju ljudska bića stvaraju u interakciji s urbanim okružjem”.

Plesni dio programa sastoji se od repriza dvaju ovogodišnjih naslova domaće produkcije ( Feeturing & Vodoinstalater), te premijerne izvedbe nove predstave Zadarskog plesnog ansambla, ‘Rock the Baroque‘, a u kojem koreografkinja Sanja Petrovski spaja barokne društvene plesove s kratkim pričama poljskog velikana Brune Schultza.

U Zadru će hrvatsku premijeru imati i Sallinger, po tekstu Bernarda Marie Koltèsa, a čiju režiju, očekivano, potpisuje Ivica Buljan. Predstava nastaje u hrvatsko-francusko-slovenskoj koprodukciji (Théâtre National de Bretagne /Rennes, Mini Teater /Ljubljana, Novo kazalište /Zagreb, Zadar snova, 
ARL /Dubrovnik, Kazalište Hotel Bulić, Scena Amadeo /Zagreb), a u njoj uz Buljanove, kako kažu organizatori Zadra snova, ‘fetiš glumce’ – Senku Bulić i Marka Mandića, igraju studenti završne godine Nacionalne škole TNB Rennes direktora Stanislasa Nordeya.

Izvedbeni dio programa (jer festival obiluje i filmskim, o čemu više na njegovim službenim stranicama), zatvorit će ovdašnje premijerno ukazanje Via Nove, zapravo nove faze u životu projekta Via Negativa, na čelu s redateljem Bojanom Jablanovcem i dramaturginjom dramaturginjom Nanom Milčinski. Pokrenuta 2002., Via Negativa istraživala je osnovne relacije teatralnosti, uzimajući za temu sedam smrtnih grijeha, te ograničavajući proces istraživanja svakoga od njih na – jednu godinu. No, paralelno s projektom Via Negativa , najavljeno je te 2002. godine i rođenje Via Nova. Ili kako kaže službena najava:

Objava je nastala iz svijesti o logici suvremene umjetničke produkcije koja umjetniku diktira trajni proces kreacije nečeg novog, a koja je zapravo paradoks. Novo postaje ujedno i anticipirano, a predvidjeti se može samo predvidljivo. S druge strane, Novo, kao nikad prije viđeno može zbuniti, poniziti, ili razočarati. Užitak biva generiran iz Novog samo ukoliko se nalazi unutar predviđenog, onog što ga najavljuje. Via Nova se oslanja na užitak ovog paradoksa.
Via Nova izvlači svih osam produkcija Via Negative nastalih u periodu 2002 do 2008, kako bi re-producirala materijal u novom kontekstu i novom formatu, ujedno i razotkrila značenja koja su Via Negativi promakla. Via Nova je projekt projiciran kao ciklus 30 performansa kojima grupa nastoji podvući položaj, važnost i utjecaj performera kao kreatora suvremene umjetnosti. Namjera je ponuditi gledatelju pogled na Via Negativu u novom kontekstu, ne opet, već iz-nova, Via Nova .

Za sve ostale detalje programa, istražite službeni web festivala, a nam još samo ostaje izlistati program po danima…

7. 8. 2009. petak

Forum 19:00 | 21:00 | otvaranje, ulaz slobodan

Strange Fruit, Australija: Absolute Pearl

8. 8. 2009. subota

Kino Pobjeda 21:30 | premijera

Zadarski plesni ansambl, Hrvatska: Rock the Baroque

9. 8. 2009.nedjelja

Sv Dominik 21:00 | premijera

Co.incidance, Nizozemska: Tree House

Kino Pobjeda 22:30

dance_lab collective, Hrvatska: Feeturing

10. 8. 2009. ponedjeljak

Sv Dominik 21:30 | premijera

Theatre National de Bretagne, Francuska i partneri: Bernard-Marie Koltès: Sallinger

11. 8. 2009. utorak

Kalelarga 21:00 | besplatno

Something Happening

Autori: Rosa Casado, Španjolska & Mike Brookes, Engleska

12. 8. 2009. srijeda

Kalelarga 20:00 | besplatno

Da Motus!, Švicarska: Urbanthropus

Autori: Antonio Bühler i Brigitte Meuwly

Sv Dominik 21:30

Teatar &TD, Muzički biennale Zagreb, Hrvatska: Boris Vian: Vodoinstalater

Autori: Natalija Manojlović (režija i koreografija) i Gordan Tudor (skladatelj)

13. 8. 2009. četvrtak

Sv Dominik 21:30

Adam Read Company, Izrael: Eclipse of Pygmy

Redatelj: Adam Read

14. 8. 2009. petak

Trg Sv Stošije 20:00 | besplatno

Da Motus!, Švicarska: En vie … en ville

Autori: Antonio Bühler i Brigitte Meuwly

Sv Dominik 21:30 | premijera

Via nova / Via Negativa, Slovenija

Redatelj: Bojan Jablanovec

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE