Naslovnica > VIJESTI > PLES > Preminuo Merce Cunningham

Preminuo Merce Cunningham

Prvak američke avangarde i jedan od najvažnijih i najutjecajnih koreografa 20.stoljeća, Merce Cunningham, preminuo je u nedjelju 26. srpnja u 90. godini, samo tri mjeseca nakon svoje posljednje premijere.
Share on facebook
Share on twitter

Merce Cunningham rođen je američkoj Centraliji 1919. godine kao drugi od tri sina odvjetnilke obitelji. Plesno školovanje započeo je u dobi od 10 godina, a  od 1937. do 1939. pohađao je Cornish School u Seattleu, u kojoj ga je uočila legendarna Martha Graham te mu ponudila mjesto u vlastitoj trupi.

Cunningham je prihvatio poziv te se u jesen 1939. preselio u New York, gdje je idućih 6 godina proveo kao solist trupe Marthe Graham.

Kao koreograf debitirao je solom na jednom koncertu u New Yorku, u travnju 1944., a na glazbu Johna Cagea, koji je sve do svoje smrti 1992. godine ostao i njegov privatni pratner i bliski suradnik, a zajedno su razvili i brojne radikalne ideje, uključujući i onu najkontraverzniju da glazba i ples za plesne predstave, zbog toga što se izvode u istom vremenu i prostoru, ne moraju nužno (pa čak i ne smiju) nastajati jedna ovisno o drugoj, već - posve neovisno.


prom-film nastao za potrebe dodjele Rockefeller nagrade

1953. godine, tijekom rezidencije na Black Mountain Collegeu, Cunningham je osnovao Merce Cunningham Dance Company (MCDC) kao vlastitu platformu za istraživanje plesa, ali i drugih (ne samo izvedbenih) umjetnosti, a s kojom je i sam plesao sve do ranih 90-tih godina prošlog stoljeća!

U 60 godina karijere, Cunningham je potpisao više od 200 koreografija i preko 800 “evenata,” odnosno ambijentalnih koreografskih djela, a psim po specifičnom koreografskom rukopisu ostat će upamćen i po istraživanju uporabe slučajnosti u koreografiji, premda su mu mnogi spočotavali kako se time zapravo odriče autorske odgovornosti.

Cunnigham je bio i veliki zagovornik tzv "ne-reprezentativnog" plesa, odnosno koreografija bez tradicionalnih elemenata kompozicije, a u kojima plesači ne predstavljaju ni povijesne figure, ni emocionalne situacije ni ideje, već je u središtu pažnje uvijek i samo - sam pokret.

http://www.youtube.com/watch?v=35kPfQbn7IU
Channels / Inserts

Sklon istraživanju i inovacijama, Cunningham je veliki dio svog rada posvetio i integriranju plesa i tehnologije. Odnosom filma i plesa počeo se baviti 70-tih godina, a od 1991. u procesu koreografiranja koristio se računalnim programom DanceForms, ali i nizom drugih tehnoloških dostignuća, da bi početkom ove godine pokrenuo webcast projekt Mondays with Merce tijekom kojeg je na službenim stranicama svoje trupe, ali i pripadajućem YouTube kanalu svima zainteresiranima omogućavao uvid u vlastite plesačke tehnike, pokuse s trupom, arhivske materijale i sl.

http://www.youtube.com/watch?v=jJsl6gORMi4
Mondays with Merce

Gotovo od samih početaka karijere, Cunnigham je bio sklon suradnjama sa širokim rasponom umjetnika iz svih mogućih disciplina. Osim već spomenutog partnerstva sa Johnom Cageom, glazbeni soundtrack Cunnighomova nasljeđa uključuje i suradnje s imenima kao što su Gordon Mumma,  Gavin Bryars, Sonic Youth, Radiohead i Sigur Rós.

Scenu i kostime za MCDC potpisivali pak kao kućni dizajneri neki od ključnih američkih vizualnih umjetnika: Robert Rauschenberg (1954. - 1964.),  Jasper Johns (1967. - 1980.) i Mark Lancaster (1980. - 1984.), no Cunningham je uz to surađivao i s poduljim popisom drugih suvremenika, a kojem su između ostalih i:  Tacita Dean, Rei Kawakubo, Roy Lichtenstein, Bruce Nauman, Ernesto Neto, Frank Stella, Benedetta Tagliabue, te Andy Warhol.

http://www.youtube.com/watch?v=OBcwL8ROBAk
iz filma The Collaborators: Cage, Cunningham, Rauschenberg

Za svoj rad Cunningham je primio gotovo sve bitne nagrade u plesnom svijetu, ali i najviša američka i francuska odlikovanja za dostignuća na polju umjetnosti.

Posljednju premijeru, Nearly Ninety, Merce Cunnigham svijetu je predstavio o obljetnici svog 90. rođendana, u travnju ove godine na sceni njujorške  Brooklyn Academy of Music.

http://www.youtube.com/watch?v=11Ev9uKlKNM
promo za Merce Cunningham Dance Company

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE