Drugovi, ja se ni sada ne stidim svoje komunističke prošlosti

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Predstava koja suočava oživotvorena osobna sjećanja izvođača i prizore iz nacionalne kinematografije kako bi istražila što ostaje od solidarnosti i društvene pravde u vremenu materijalističkog individualizma.
autorski tim funkcija
Jorge Palinhosdramaturg
Frédérick Denisscenograf
Frédérick Deniskostimograf
Frédérick Denisautor videa
Giacomo Gorinioblikovatelj svjetla
Siniša Mitrovićasistent redatelja
Siniša Mitrovićprevoditelj
Vladimir Pavićautor videa
Nikola Vrzićmontažer videa
Cis Bierinickxkonzultant
Tisa Milićasistent dramatuga
Olga Dimitrijevićdramaturg
Vladimir Aleksićautor koncepta
Vladimir Aleksićsuradnik redatelja
Sanja Mitrovićautor koncepta
Sanja Mitrovićredatelj
Vladimir Pejkovićglazbeni suradnik

U predstavi Drugovi, ja se ni sada ne stidim svoje komunističke prošlosti Sanja Mitrović i Vladimir Aleksić bave se recentnom poviješću Socijalističke federativne Republike Jugoslavije, zemlje koja danas postoji samo u mašti i sjećanju. Ipak, autori su uvjereni kako je fundamentalna ideja SFRJ, multietničke, multireligiozne, socijalističke države, i dalje relevantna za današnje europske sukobe. To uvjerenje spaja ovo dvoje izvođača, i prijatelja iz djetinjstva, koji su oboje emigrirali 2001. godine. Dok Sanja i dalje živi i radi u Zapadnoj Europi, Vladimir se vratio u Srbiju gde nastavlja graditi svoj život.

Njihova istraga odvija se kroz dijalog između filma i kazališta. Izvođači primjenjuju niz strategija – od zvučnog komentara i simultane sinhronizacije do fizičkih rekonstrukcija i fikitivnih postavki – ne bi li isprepleli tijekove svojih života s poviješću jugoslavenskih teritorija, i otvorili mnoštvo naizgled nepovezanih tema: socijalističku prošlost, anitfašističku borbu, državu blagostanja, osjećaj zajedništva, nacionalističke ratove, post-socijalističku transformaciju, neoliberalni revizionizam, deindustrijalizaciju i pustošenje njihovog rodnog grada koji je nekada bio ekonomski gigant.

Ostavljajući za sobom nasljeđe slika koje su oblikovale stavove i precepcije čitavih naroda, film je, kažu, uspio izraziti XX. stoljeće uspješnije od bilo kog drugog medija. Tijekom povijesti jugoslovenska kinematografija, nekada važna i popularna umjetnička forma, iznosila je na vidjelo kontradikcije socijalističkog društva, od spektakularnih partizanskih epova do priča s margina. Kao što Jugoslavija nije bila monolitna, totalitarna država, tako su i njeni filmovi odražavali mnoštvo glasova i političkih i kulturnih pozicija koje su postojale u društvu.

Jugoslovenska kinematografija, i njezini studiji i produkcijske kompanije, prestali postojati usponom nacionalizma, korupcije i posljedično, uništavanjem socijalističkog nasljeđa. Čak je i Avala Film, jedan od prvih i najvažnijih filmskih studija, nekada čuven po svojim nagrađivanim naslovima i međunarodnim koprodukcijama, nedavno prodan, uz prava na čitav katalog, nekom misterioznom taksisti, pod sumnjivm okolnostima i samo za dio prave vrijednosti. Zvuči poznato?

Sudbina nekoć veličanstvene tvornice pokretnih slika, vizija i snova tako se pokazala sličnom sudbinama drugih, manje glamuroznih produzeća koja su također nestala u vihoru tranzicije. Mitrović i Aleksić koriste priču o Avala Filmu kao simbolični okvir za priču o svojim životima. Posljednja produkcija Avala Filma izašla je 2000. godine, a uskoro nakon toga i njihovi putevi se razilaze.

Što je izgubljeno u razdoblju tranzicije i kako se ovo dvoje izvođača nose sa osjećajem gubitka? Kako su socijalističke obitelji propale zajedno sa socijalističkim poduzećima i na koji način je to uticalo na Sanju i Vladimira? U predstavi Drugovi, ja se ni sada ne stidim svoje komunističke prošlosti razmatra se odrastanje samih izvođača i njihova sadašnja situacija, vrijednost njihovih života i rada, i teret izbora koje su pravili, kako osobnih tako i profesionalnih. Možemo li se i dalje, u današnjem društvu, držati vrijednosti nasljeđenih od zemlje koja je nestala? Udružujemo li se mi, kao zajednica, da bismo žalili i protestirali? Je li moguće ostati vjeran idealima u koje smo jednom vjerovali i raditi na njihovoj realizaciji?

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE